Októberben jelenik meg a PlayStation VR, és az árát is tudjuk már

Múlt hónapban mi is írtunk róla, hogy egy cseh oldal kilistázta a PlayStation VR árát, és úgy tűnik, hogy túl sokat nem is tévedtek ezzel kapcsolatban. A minap tartott Sony konferencián végre leleplezésre került az eszköz, valamint azt is megtudhattuk, hogy mennyibe fog kerülni, és mikortól lehet kapni.

A Sony virtuális sisakja (avagy HMD-je) egy 5,7 colos OLED kijelzőt kapott, amelynek felbontása 1920x1080 (szemenként 960x1080), a frissítési érték pedig 120Hz és 90Hz, a betekintési szög 100 fok, a késleltetés pedig kevesebb mint 18 ms lesz. Túl sok hardveres információt ezen felül nem árultak el, de az már biztos, hogy a háromtengelyes giroszkóp, szintén háromtengelyes gyorsulásmérő, valamint egy integrált sztereó fejhallgató is része lesz az összeállításnak.

A sisak nem közvetlenül kapcsolódik majd a konzolhoz, hanem a csomag része lesz egy külső egység is, amely három HDMI, egy PS4 AUX, egy sztereo jack, valamint egy USB aljzat segítségével biztosítja az összeköttetést a VR headset, a konzol és a tévé között. Egy processzor is helyet kap ebben a külső egységben, amivel kapcsolatosan a Sony egyelőre titkolózik, de vélhetően ez felel majd a többkijelzős megjelenítésért és egyes pletykák szerint a 3D hangfeldolgozásért is. Az exluzív játékok mellett Cinematic módban bármelyik PS4-es alkotás játszható lesz majd. Ezenkívül lehetőség lesz arra is, hogy a virtuális valóságban történő eseményeket egy "külső" kijelzőre (például televízióra) tükrözzük, vagy ez a külső kijelző teljesen más tartalmat jelenítsen meg attól, mint amit a szemüvegben láthatunk.

Az irányításhoz a Dual Shock 4-et, vagy a Move-ot használhatjuk majd. A csomag megvásárlói a fenti csomagon kívül megkapják (vagyis pontosabban ingyenesen elérhető lesz) a The Playroom VR nevű alkalmazást is, amely 6 különböző játékot tartalmaz, ezek többnyire családi szórakoztató alkalmazásoknak tekinthetőek.

A PlayStation VR csak PlayStation 4-hez lesz használható, az első információk szerint nem kevesebb mint 230 fejlesztő készít játékokat majd a készülékhez, amelyhez olyan különleges alkotások is kaphatóak lesznek, mint a Star Wars: Battlefront VR kiadása. Utóbbiról egyelőre túl sok mindent nem tudni, de az biztos, hogy ez a különleges kiadás csak PS4 tulajok számára lesz elérhető.

A tervek szerint a virtuális valóság sisak októberben lesz kapható 399 dollárért/399 euróért, és remélhetőleg majd itthon is elérhető lesz a későbbiekben. Érdemes viszont megemlíteni ezzel kapcsolatosan, hogy mind a fejkövetéshez szükséges kamera, mind pedig a Move további 50-50 eurós kiadást jelent, amelyek nem részei az alapcsomagnak, de még így is olcsóbb, mint a konkurens Oculus és HTC Vive.

Azóta történt

Előzmények