Gyorsulva esik a HDD-kre való igény

A Nidec korrigálta is a korábbi előrejelzéseit, hiszen rosszabb eredmények várhatók.

A Nidec talán nem túl ismerős név a piac számára, de nagyon fontos szereplőről van szó, hiszen a japán cég a merevlemezekben szerelt orsómotor beszállításáért felel. A piaci részesedésük nagyjából 85%, vagyis elég nagy az esélye annak, hogy egy adott PC-ben dolgozó HDD-ben is általuk gyártott komponens található.

A fentiek miatt a Nidec számára nagyon fontos elemezni a HDD-piac alakulását, így az egyes pénzügyi negyedévek végén elő szoktak állni saját előrejelzéseikkel a várható eladásokra vonatkozóan. Legutóbb ezt múlt év októberében tették meg, amikor természetesen csökkenést jósoltak a HDD-piac tekintetében, de most felülbírálták az előrejelzéseiket, ugyanis a fél évvel korábban számolt adatoknál nagyobb lesz a visszaesés.


[+]

A legújabb előrejelzésük alapján az idei évben már csak 309 millió HDD kerül majd leszállításra, szemben a régebben jósolt 356 millió helyett, míg a 2020-as esztendőre számolt 326 milliós előrejelzést 290 millióra csökkentették. Ezek elég komoly várható csökkentésnek tűnnek a 2018-as évben mért 376 milliós eladáshoz képest.

Az adatokból látszik, hogy a legjobban a PC-piac változik, ugyanis itt gyakorlatilag 50%-kal csökken a HDD-kre vonatkozó igény, ami persze megmagyarázható az SSD-k egyre alacsonyabb árával, így a legtöbb notebookba már ezeket helyezik a gyártók, függetlenül attól, hogy belépőszintű-e a rendszer.

Más piacokon a HDD-kre való igény csak nagyon kicsit változik meg, a csökkentés mondhatni elhanyagolható mértékű, sőt, az adatközpontok tekintetében még növekedésre is lehet számítani. A várható változásokkal egyébként a teljes HDD-piac legerősebb szegmense a külső merevlemezeké lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés