Nem lesz egyszerű a GDDR5X implementálása

A Micron még az előző év őszén jelentette be, hogy érkezik a GDDR5X jelzésű memóriaszabványuk, amely bevallottan a GDDR5 szabványra épül, de azért annyi mára kiderült, hogy elég sok dolog változott benne. Emiatt a gyártóknak az implementáláshoz sok tényezőt figyelembe kell venniük, és szinte semmilyen GDDR5-höz készült dizájnt nem használhatnak fel.

A GDDR5X főbb paramétereit a fentebb linkelt hírben már leírtuk, így most csak az új adatokra szorítkozunk, és ezen belül is az implementálásra. Egy GDDR5X szabványú memórialapka x16-os vagy x32-es I/O konfigurációt használhat. Ez nem különbözik a GDDR5-től, és valószínű, hogy a készülő termékek nagy része az utóbbit fogja támogatni, mivel a grafikus vezérlőkbe épített memóriavezérlőt is erre a konfigurációra tervezik.

A memórialapkák kapacitása 4, 6, 8, 12 és 16 gigabit között lehet. Itt a 6 és a 12 gigabit elég nagy meglepetés, de ilyen formában a gyártók lehetőséget kapnak arra, hogy a jellemzően használt buszszélességekre (128 vagy 256 bit) jellemzően nem használt tárkapacitást építsenek. Például egy 128 bites buszra 3 vagy 6 GB-nyi memóriát helyezhetnek. Az efféle konfigurálás lehetővé teszi, hogy ne kelljen kényszerűen nagyot ugrani a memóriakapacitás tekintetében, ami tulajdonképpen nem rossz dolog.

Minden GDDR5X-es memória 190 tűs BGA tokozást fog használni, ami 20 tűvel több, mint amennyi a GDDR5-höz kellett. Emiatt a nyomtatott áramköri lapok tervezése nehezebbé válik. A feszültség szempontjából alapvető változás, hogy az alapérték a specifikáció szerint 1,35 V lesz, ami kedvező változás, ahogy az is, hogy az aktiváláshoz szükséges feszültség 1,8 V lesz. Kedvezőtlen változás azonban a fogyasztás, amely nagyon magas effektív órajel mellett meglehetősen nehézzé teszi a gyártók számára a GDDR5X-et, mivel elképzelhető, hogy az adott VGA TDP keretének a negyede vagy rossz esetben a fele a videomemóriára megy majd el, miközben a gyakorlati működés szempontjából ennek a keretnek csak egy kis részét fogja kihasználni a fedélzeti tár, de muszáj a maximumra tervezni, mert ritkán előfordulhat, hogy szükség lesz a maximális energiafelvételre.

A GDDR5X memóriaszabvány a fentiek mellett bevezeti a hődiódát is, így minden memória méri a saját hőmérsékletét és ezt jelenti a memóriavezérlőnek. Erre azért volt szükség, mert a magasabb effektív órajelen üzemelő GDDR5X szabványú lapkák már nem képesek hűtőborda, vagy akár ehhez tervezett aktív hűtés nélkül üzemelni, így biztosítani kell, hogy a kritikus hőmérsékleti tartomány elérésekor a rendszer lekapcsolhassa magát, megelőzve a hardver károsodását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés