Némileg gyorsabb SoC váltja a MediaTek Helio P10-et

Egy új stepping, és máris elkészült a Helio P15.

A MediaTek még az előző év nyarán mutatta be a Helio P10 nevű rendszerchipet, amely olcsón kínált igen kellemes teljesítményt. Ez a párosítás aránylag sikeres volt, és tulajdonképpen a lapka még ma is megállja a helyét, de egy kis ráncfelvarrás azért nem árt. Emiatt megszületett a Helio P15, felfogható a felújított verziónak.

A MediaTek nem fejlesztett új lapkát, így a Helio P10 gyakorlatilag megegyezik a Helio P15-tel, ennek megfelelően a korábbi hírünkben leírt paramétereket nem ismételnénk meg. Változtak azonban az órajelek, ami az új steppingből ered. A teljesítményre optimalizált ARM Cortex-A53-as klaszter 2 GHz helyett 2,2 GHz-en ketyeg, míg a fogyasztásra optimalizált négyes 1,1 GHz helyett már 1,2 GHz-en dolgozik. Mindemellett az MP2-es konfigurációban beépített ARM Mali-T860-as IGP órajele 700 MHz-ről 800 MHz-re nőtt.

Az új lapkaverziót továbbra is a TSMC gyártja méghozzá a 28 nm-es HPC+ node-on. Egy rövid ideig ezzel a fejlesztéssel még ellehet a MediaTek, de a következő körben azért komolyabb eresztésre lesz szükség.

Előzmények

Hirdetés