Jön a 2 GHz-es Opteron?

Az AMD az Opteron processzorok esetében órajelfüggetlen modellszámozást vezetett be, ám továbbra is fontos, hogy az adott architektúrával mekkora órajel érhető el. Sajnos az AMD-nek az új architektúra bevezetése során sok problémája akadt az órajel megfelelő szintre hozásával. Jelenleg a cég által kínált Opteron processzorok 1.4, 1.6, illetve 1.8 GHz-en futnak.

A The Inquirer híre szerint az AMD hamarosan elérhetővé teszi ügyfelei számára a 2.0 GHz-es modellt is. Az Opteron 246 jelű CPU magfeszültsége csökken, az eddigi 1.55 V helyett 1.45 Volton üzemel majd. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy az új processzor pontosan mikor lesz elérhető. Amennyiben az AMD májusban számottevő mennyiséget tudna szállítani a 2 GHz-es processzorújdonságból, az egy nagyon fontos üzenetet is hordozna: a cég teljesen úrrá lett az x86-64 architektúra órajelproblémáin. Ez kedvező hír a később megjelenő Athlon 64 processzorok szempontjából is, ugyanis valószínűsítené, hogy ősszel megfelelő teljesítményű asztali gépbe szánt processzorokkal jelenhetne meg az AMD a piacon.

Ha a cég jelenleg 2.0 GHz-es Opteronokat képes gyártani, az azt jelentheti, hogy őszre akár 2.2, 2.4 GHz-es Athlon 64-ek is várhatók, ez tovább növelheti a CPU-k versenyképességét a high-end piacon. További jó jel, hogy míg a cégek az azonos architektúrájú, magasabb órajelű processzorváltozatok magfeszültségét növelni szokta, addig az AMD az új Opteron feszültéségét csökkentette. Ez fejlettebb technológiára, magas kihozatali arányra utal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés