Acer blog: kipróbáltuk a H7532BD Full HD DLP 3D projektort

Egy újabb házimozi projektor frissített változatával ismerkedhettünk meg az Acer istállójából, mely a jól megszokott egychipes DLP technológiára épül (amihez ezúttal a Ti 0,65" DLP DarkChip 3-at használja), Full HD felbontást kínál, továbbá támogatja a 144 Hz-es 3D-s megjelenítést is, ha van hozzávaló aktív szemüvegünk. A H7530BD modell utódjának számító új, 272 000 forintba kerülő H7532BD vetítő technikai paramétereket átböngészve az említetteken felül a következőeket találjuk: 2000 ANSI lument maximális fényerő, 50 000:1 on/off kontraszt, 2500 óra lámpaélettartam (4000 óra takarékos üzemmódban), 30 dB működési zaj (26 dB takarékos üzemmódban), 3,2 kilogrammos tömeg, 294 x 222 x 95 milliméteres méretek, beépített 3 wattos hangszóró, 305 wattos teljesítményfelvétel.


[+]

A készülék 94-762 centiméteres (37-300") képátló vetítésére képes, a legkisebb vetítési távolság pedig 1,5 méter. Természetesen optikai nagyítás van, bár az 1:1,2 átfogás nem túl nagy, digitálisan pedig legfeljebb 2x nagyítást érhetünk el. A fókusz- és a nagyításgyűrűk elhelyezése megegyezik az elődmodell megoldásával, lencseeltolás pedig továbbra sincs, ami a kategóriában nem meglepő, de az elhelyezést bizonyos helyzetekben megnehezítheti. Bekapcsolva a masinát viszonylag hamar bemelegszik és kezdődhet is a szórakozás.


[+]

Persze némi állítgatás nem árt, a fényerő ugyanis teljesen sötét szobában sok lesz, a kontraszt pedig kevés. Ehhez az Acer projektoroknál jól ismert menüben navigálhatunk, amihez segítségünkre lesz egy egyszerű távirányító is, ami a célnak megfelel, de a projektor tetején lévő gombokat is használhatjuk, feltéve, hogy nem a plafonon van, erre ugyanis megvan a lehetőség. Ugyanakkor asztalon vagy sík felületen használva is kapunk elhelyezéssel kapcsolatos beállítási lehetőséget – az eleje szokás szerint emelhető és a lábak csavarásával az oldalsó dőlést is korrigálhatjuk.

 


[+]

Bekapcsolás után tehát a kezdeti konfigurációt érdemes megejteni, és ha a feltételek adottak, akkor az ECO módot aktiválni, ez ugyanis jelentősen csökkenti a hűtés hangerejét. Nem mintha a vetítő hangos lenne (persze nem a sok százezerbe kerülő modellekhez képest), de az ECO módban szinte zajtalanná válik, olyannyira, hogy a film alatt teljesen megfeledkezünk róla, még a csendes átvezető részek között is. Belül hatszegmenses színkerék dolgozik, melynek sebességét a gyártó nem árulta el, de némi szivárvány effektre bizony számítani kell. Szerencsére jó hír, hogy közel és távol sem annyira durva a helyzet, mint a belépő szintű H6500 esetében volt, de a jelenség látható, észrevehető, de nem vészes – persze vannak, akiknek még ez is sok lesz. Mindazonáltal a kivetített kép igencsak rendben van, az árához képest a színvisszaadás és az élesség is korrekt, de egy kalibrálás persze nem árthat, ha egy fix, állandó környezetre lőjük be a gépet, amivel kontraszton is lehetne javítani. Az Acer projektora kép- és színjavító eljárásokat is kínál, mint a "Ragyogó színek" vagy a "Dinamikus fekete", mi ezeknek nem vagyunk a hívei, sokkal inkább a természetes megjelenítést kedveljük. Persze a nagyobb kontraszt, jobb fekete elérését támogató eljárást azért hasznos lenne, de végül inkább ezt is kikapcsoltuk, mert hatékonysága átlagos, de cserébe számunkra idegesítő zajjal ajándékozott meg a működése.


[+]

Kellemes csalódás volt ugyanakkor a projektor 3D képessége, pedig nem vagyunk a technológia hívei, de a 144 Hz-es technológia sokat tesz azért, hogy elviselhetőbb, kevésbé fárasztó legyen a látvány. A mellékelt, egyenként 28 000 forintos szemüvegek egészen kényelmesek voltak, az orrnyergen támaszkodó gumi cserélhető, és a fülre illeszkedő szárrész is gumiból készült. Mindazonáltal a színével nem voltunk kibékülve, a fehér keret véleményünk szerint nem optimális filmnézéshez, mert bezavarhat a látszótérbe még így is.


[+]

Mindez persze megszokható, de ezért javasoljuk a fekete színű változat beszerzését – ilyen is van a kínálatban. A DLP Link kompatibilis szemüvegek és a projektor tökéletesen együttműködtek; a 3D mód aktiválásával a projektor nagyobbra kapcsolja a fényerősséget és a színhőmérsékletet is eltolja, hogy a lencsék "színezettsége" ne befolyásolja számottevően a képi világot. A látványvilág eszméletlenül jó volt natív 3D-s anyagokkal és TaB filmekkel egyaránt, és bár továbbra is fárasztja a szemet az aktív technológia, láthatóan zavaró villogással nem kellett számolni, a szinkronizálás tökéletesen pontos volt, plusz a crosstalk effekt is tökéletesen elmaradt. Az az igazság, hogy nem bánnánk, ha alapból járna a szemüveg a projektor mellé, mert technológiailag ez az a pont, ahol azt mondjuk nyugodt szívvel, hogy van némi értelme a 3D-nek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények