Fujitsu blog: merülő szerverek

Megvásárolható lesz a Fujitsu PRIMERGY Liquid Immersion nevű immerziós hűtése, ami a hőfokok mellett az üzemeltetési költségeket is csökkenti.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a nagy teljesítményű szerverek üzemeltetése nem olcsó mulatság – nemcsak azért, mert sok áramot fogyasztanak, hanem azért is, mert komoly hűtést igényelnek, és ez utóbbi sem fog plusz energia és karbantartás nélkül üzemelni. Ráadásul az egyre nagyobb teljesítménysűrűség miatt nem is egyszerű a megfelelő hűtést biztosítani, hiszen nem elég a szerverteremből jégvermet csinálni, a szekrényeken belül is megfelelő légáramlás kell. Mindezen problémákra kínál megoldást, és még az üzemeltetési költségeket is képes csökkenteni a Fujitsu PRIMERGY Liquid Immersion Cooling System megoldása, amelyet Japánban november végén kezdenek forgalmazni, és később a világ többi részén is elérhetővé válik, mint opció egyes PRIMERGY x86-os szerverek mellé.


[+]

A rendszer, ahogy talán nevéből is érezhető, abban különleges, hogy a hűtőközeg itt nem levegő, hanem folyadék, mégpedig a 3M Fluorinert nevű, egyébként is hűtésre használt, fluorokarbon-alapú termékét, amely természetesen nem vezeti az áramot. A hőt azonban igen, ráadásul jóval hatékonyabban, mint a levegő, ennek eredményeként pedig a hűtőrendszer a Fujitsu számítása szerint körülbelül 40 százalékkal fogyaszt majd kevesebb energiát, mintha ugyanezt a számítási kapacitást levegővel szeretnénk hűteni. A Liquid Immersion Cooling System járulékos előnye még, a szervereket elszigeteli a környezettől, így azok olyan helyen is működhetnek, ami egyébként nem lenne alkalmas ilyen feladatra, például a magas páratartalom, porszennyezés vagy más okból kifolyólag. Mivel a hőleadás a komponensek és a hűtőközeg között pontosan úgy történik, mint a hagyományos esetben, ezért a szerverek áttervezésére sincs szükség, a folyadék tulajdonságai miatt pedig a karbantartás sem nehézkesebb, végül, de nem utolsó sorban a ventilátorok eltűnése a zajszintre is jótékony hatással van.


[+]

Maga a hűtési rendszer egy nagy kádra emlékeztet, amelyben tulajdonképpen egy 16U méretű, vízszintes elrendezésű szekrényt találunk, ezekbe kerülhetnek a szervermodulok. Mindehhez tartoznak még a folyadékot keringtető, illetve a hőcserét végző modulok. Egy „kád” 30 kW hőenergia elszállítására képes, és a hűtőközeg, illetve a beépített számítástechnikai eszközökkel együtt 1250 kg tömegű – ehhez jön még a folyadékot keringető és a hőcserét végző CDU egység 410 kg-os tömege.

Azóta történt

Előzmények