Megint nevet váltanak a CrossFire Xpress chipsetek

Miután az AMD felvásárolta a kanadai ATI Technologiest, szakmai berkekben egyre-másra terjedtek a különféle spekulációk és pletykák az új cég termékstratégiáját, illetve márkanévhasználatát illetően. Szeptemberben lapunk hasábjain is beszámoltunk róla, hogy az új vállalat saját CPU-ihoz kiadott alaplapi lapkakészletei jó eséllyel névváltozáson esnek majd át, a DailyTech híroldal mostanra már azt is tudni véli, hogyan fogják nevezni az eddig CrossFire Xpress 1600 és CrossFire Xpress 3200-as típusjelzéssel illetett chipseteket.

A jelenleg CrossFire Xpress 1600 típusjelzéssel futó, RD480 kódjelű lapkakészlet a gyártó most kiszivárgott ütemterve szerint az AMD 480X CrossFire nevet kapja majd – ez lesz egyébként az RD480 sorban harmadik neve (a Radeon Xpress 200 CrossFire és CrossFire Xpress 1600 után). A lapkakészlet paraméterei mindeközben a kezdetek óta változatlanok, azaz a vezérlő nevéből eredően továbbra is támogatja a kétkártyás üzemmódot, kétszer 8 PCIe sávot biztosítva a videokártyáknak. A chipset déli hídja sem változik, az alaplapgyártók az SB450, SB460 vagy SB600-as I/O vezérlők bármelyikét integrálhatják termékeikre.

Hasonló séma alapján változhat a csúcskategóriás, CrossFire Xpress 3200 típusnévvel ellátott, RD580 kódjelű chipet tartalmazó lapkakészlet elnevezése is. Az új vezérlő így az AMD 580X CrossFire nevet viselheti, miközben a chipset specifikációi ez esetben is változatlanok maradnak. A névváltás után a 480X CrossFire és az 580X CrossFire lehetnek az AMD első saját márkanéven forgalomba hozott alaplapi lapkakészletei a K8 platformhoz.

Miközben az AMD-s CrossFire Xpress 3200 lapkakészlet már második keresztelőjén is átesett, Intel-párti vásárlók egyre reményvesztettebben várják a többször elhalasztott, RD600 kódnévvel illetett, Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorokhoz fejlesztett CrossFire Xpress 3200-variáns megjelenését. A rivális NVIDIA időközben piacra dobta nForce 600i szériás lapkakészleteit, ezzel jelenleg az egyetlen ütőképes alternatívát nyújtva a csúcsteljesítményű inteles PC-ket favorizáló felhasználóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés