Magára marad az Olympus és a Panasonic?

Eredetileg az Eastman Kodak és az Olympus alakították ki a 4/3 rendszert (azaz annak szabványát), melyhez az idők során olyan gyártók társultak mint a Fujifilm, a Leica, a Panasonic, a Sanyo vagy a Sigma. Most azonban úgy tűnik, hogy az m4/3 rendszer már nem annyira kelendő, hiszen a felsorolt cégek közül csak az Olympus és a Panasonic gyártottak az új szabványnak megfelelő fényképezőgépeket. Érdekes, hogy a Sigma ugyan legyártotta m4/3 elképzelésének prototípusát, végül azonban ejtette a sorozatgyártást, a Fuji pedig legalább egy éve "sejtet", de nem lép.

Az érdeklődés hiánya már csak azért is meglepő, mert az új, tükör nélküli cserélhető objektíves gépek megjelenésük óta kifejezetten kelendőek, Japánban már tavaly meghaladták a 11%-ot az eladások, de a legújabb becslések már 20% körülre prognosztizálják az "EVIL" rendszerek részesedését.

Tudható, hogy bő egy hét múlva érkezik a Sony hasonló elvű új rendszere NEX néven, és a tervek szerint a Nikon is belép a piacra ősszel. Érdekes időszaknak nézünk elébe tehát a digitális fényképezőgépek piacán.

Előzmények

Hirdetés