Közeleg a Toshiba, alacsony késleltetésű XL-Flash memóriája

A fejlesztések ráadásul minden partnerk számára elérhetők lesznek.

A Toshiba egy éve leplezte le az XL-Flash memóriát, amely tulajdonképpen egy alacsony késleltetésű 3D NAND flashmemóriának tekinthető, hasonlóan a Samsung Z-NAND fejlesztéséhez. Az XL-Flash alapvetően ott trükközik, hogy rövidebb bit- és szósorokat alkalmaz, amiből így sokkal több blokktömböt alakítanak ki a hagyományos NAND megoldásokhoz képest. Ez a felépítésbeli különbség természetesen speciális, ezen belül is kifejezetten bonyolult vezérlést igényel, de összességében egytizedére csökkenthető vele az olvasási késleltetés a jelenlegi TLC-s NAND flashmemóriákhoz viszonyítva, ami jobb IOPS eredményekhez vezethet.

A fejlesztés természetesen halad, és már azt is lehet látni, hogy a Toshiba 128 gigabites lapkával készül, amely 16 darab úgynevezett plane-re van osztva. Utóbbi a NAND flashmemóriák legnagyobb részegysége, és minél több részre van felosztva a felépítés, annál jobb párhuzamosítás érhető el. Az XL-Flash cellánként egy bitet tárol, a Toshiba mérései szerint pedig az olvasási késleltetése 5 mikromásodperc, ami a vállalat TLC-s 3D NAND flashmemóriáihoz viszonyítva nagyjából tízszer jobb érték.

A Toshiba XL-Flash kapcsán nagyon jó hír, hogy a cég nem tartja meg a saját SSD-ihez, hanem a partnerek majd rendelhetik a lapkákat, és építhetnek rá saját meghajtókat. A Memblaze például már be is jelentette a PBlaze5 X26-os SSD-t, amely XL-Flash memóriákat fog használni.

Természetesen fontos észben tartani, hogy az XL-Flash a teljesítményért cserébe beáldozza a tárkapacitást, vagyis végfelhasználói szinten nem valószínű, hogy túl nagy teret nyerne ez a megoldás, de a szerverpiacon, illetve a nagyvállalati felhasználás tekintetében van létjogosultsága.

A Toshiba szeptembertől szállítja az XL-Flash memóriák 32, 64 és 128 GB-os mintáit az érdeklődők számára, a következő évben pedig megkezdődhet a tömeggyártás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés