Idővel csak saját CPU-ihoz gyártana chipseteket a VIA?

Még mindig nem egyezett meg az alternatív chipsetpiac egykori legnagyobb szereplőjeként ismert tajvani VIA Technologies és az Intel, így továbbra is kétséges, hogy a világelső processzorgyártó újabb, 1333 MHz-es rendszersebességhez tervezett CPU-ihoz valaha készül-e alaplapi lapkakészlet a VIA műhelyeiben. A tajvani cég és a CPU-gyártó közt létrejött korábbi megállapodás idén áprilisban vesztette érvényét, és ha addig nem újítják meg, jövő áprilistól már egyáltalán nem szerepelhet a VIA kínálatában Intel-kompatibilis alaplapi vezérlőáramkör.


VIA chipset C7 processzorokhoz: csak ezek maradnak?

A lapkakészleteket gyártó vállalatoknak általában egy szerződésben rögzített megállapodás alapján, adott esetben licencdíj fejében bocsát rendelkezésre bizonyos technológiákat a két vezető processzorgyártó – ezek nélkül nem kerülhet ki olyan chipset az alternatív gyártók műhelyéből, mely a folyamatosan megújuló CPU-kínálatot támogatná. A cégek azonban többnyire más-más feltételekkel kötik meg ezeket a megállapodásokat.

Bizonyos, a VIA-hoz közel álló források szerint a licencmegújítás jó eséllyel végérvényesen elmarad, a chipgyártó ugyanakkor egyes korábbi pletykákkal ellentétben mégsem adja fel az alaplapi lapkakészletek gyártását. A DigiTimes informátoraitól úgy értesült, hogy a VIA a processzorpiac két főszereplőjét hanyagolva elsősorban saját fejlesztésű, C7 sorozatú CPU-ihoz fejleszt a továbbiakban megoldásokat, ez a szegmens ugyanis több mozgásteret és profitot nyújthat a vállalatnak.

A szintén tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) még március végén egyezett meg az Intellel az 1333 MHz-es rendszersín használatának jogáról, ám ez a későbbi technológiák használatát nem teszi lehetővé a gyártónak. A VIA és az NVIDIA eddig leginkább hosszabb távú licencmegállapodásokat kötött a CPU-gyártóval – ezek értelmében a technológiai váltásoktól függetlenül, adott időintervallumon belül (a VIA esetében ez most négy év volt) tetszőleges számú Intel-kompatibilis termékkel előrukkolhatnak a cégek.

A VIA illetékesei nem kommentálták a cég termékstratégiájának módosításáról szóló híreszteléseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés