Hibrid grafika az ULI új chipsetjével

Az ULI bemutatta AMD K8-as (754, 939 és 940 tűs) processzorokhoz tervezett M1695 + M1567 alaplapi vezérlőpárosát. Az eredetileg február végére várt chipset elsősorban a grafikus kártyák csatlakoztatásához használatos interfészek rugalmas kialakításával érdemelheti ki az alaplapgyártók, illetve a PCI Expressre csak később átállni szándékozó felhasználók figyelmét.



Triple Graphics Interface (TGi): videokártyák PCI Express, AGP és PCI csatolóval

Az északi hidat mind a processzorral (1 GHz-es sebességgel), mind a déli híddal HyperTransport kapcsolat köti össze. Ez azért érdekes, mert míg az M1695 lapka felel az PCI Express vezetékek elosztásáért, addig a gyors kapcsolatnak köszönhetően az AGP 8x-vezérlő átkerülhetett az M1567 southbridge-be. Más megoldásokkal ellentétben ez nem a PCI sín kisajátításával keletkezett – a hat eszközzel bővíthető PCI busz és az AGP 8x foglalat teljes értékű csatolókként üzemelnek.

A régebbi interfésszel ellátott videokártyák PCI Express-es társukkal párhuzamosan is használhatók (természetesen nem SLI üzemmódban), sőt a grafikus alrendszer számára fenntartott 16 PCIe-sáv kétszer 8 arányban is megosztható.

A fennmaradó PCIe-vezetékek két PCIe x1 vagy egy PCIe x4 (!) kapcsolatot tesznek lehetővé. A déli híd a fentieken kívül AC'97 hangvezérlővel, két Ultra-ATA133 és két SATA porttal, Fast Ethernet közeghozzáférés-vezérlővel (MAC) és nyolc USB 2.0 kapuval szolgál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ULI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés