Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- eGPU tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Y72
aktív tag
Az AMD tesztek itt virítanak az oldal elején már hetek óta, miközben az intel új generációs processzorai is rég elérhetőek. Hol vannak az Intel 13th gen tesztek??? Elég egyértelműen felmosták AMD-vel a padlót megint.
A teszteredmények sorba rendezése is érdekesre sikerült, kicsit sincs részre hajlás... -
Darmol
senior tag
"A tesztben résztvevő, a 7700X közvetlen vetélytársának tekinthető processzorokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze. Ami ebből egyelőre hiányzik, az Intel tizenharmadik generációs Core i7-13700K CPU-ja – de már ez sem sokáig, ugyanis időközben befutott hozzánk, és tesztjével a tervek szerint hamarosan jelentkezünk is."
No comment.
A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Csináljuk a tesztet a Core-ral is, csak vannak problémák, mert borzasztóan alacsony a nekünk küldött termékminta teljesítménye. Ez akadályozza azt, hogy legyen belőle cikk, mert nem tudjuk, hogy ennek mi az oka, és lehet, hogy hardveres a gond.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
gorgo
őstag
Azért ezek az új procik már rettenet sokat esznek, sikerült beérni a kékeket energia fogyasztás tekintetében.
Megy az örök vita, de sztem mindkét gyártó termékei több mint jók vagy elegek. Szokás szerint a programozók vannak lemaradva, vagy tosznak rá. Ha Adobe-ból indulok ki, ott sztem konkrétan visszafelé "fejlesztenek", egyre erősebb vason egyre kisebb teljesítményt."A szocializmussal csak az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a többi ember pénze." (Margaret Thatcher)
-
Samott
addikt
Tok fura, hogy a teljes rendszer fogyasztas tud annyi lenni (vagy akar tobb is) mint a 12700k fogyasztasa. Azt hittem az AMD procik takarekosabbak.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
catlaca
senior tag
Nagy felmosás, hogy végre a zintel olyan procikat gyárt amik állják a versenyt. Persze némi plusz fogyasztással és aláárazással, de ne legyünk kritikusak szegény csóró intel bácsival. Brühühü!
Samot
Szerintem a monolitikus dizájn miatt jobb az idle fogyasztás inteléknél. Még megengedheti magának amíg maga gyártja a cuccokat. Bérgyártatva már olcsóbb legózni asszem.[ Szerkesztve ]
“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)
-
S_x96x_S
őstag
> Tok fura, hogy a teljes rendszer fogyasztas tud annyi lenni
> (vagy akar tobb is) mint a 12700k fogyasztasa.
> Azt hittem az AMD procik takarekosabbak.a teljesítmény/fogyasztás számít .. ( ~ performance/watt )
és el lehet dönteni, hogy az idővel takarékoskodjék, vagy az energiával.
( mert ha a computer gyorsabban befejezi a munkát .. akkor az már takarékosnak számít .. ) -
flexxx2
őstag
Csak engem zavar, hogy nincsenek pontszám szerinti sorrendben a grafikonok?
-
Raysen623
addikt
Nem olvasta el a cikket rendesen, de ezen ne akadjunk fent szerintem. Egyébként +1.
Tesztet átfutva ez a proci pont azt hozza amit kell és nem többet. Olcsóbb kicsit lehetne, de én már nem fogok egy ilyen prociért deszkát cserélni.
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
enginev3.0
félisten
Ezen a képen i7 10400 van írva
[link]A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
-KP-
addikt
Processzor terén valóban nem. De ha a platform költséget nézed, akkor igen. 60-65k körül már van jó B660-as lap, amivel működne egy 13600k. Plusz tehetsz bele olcsó DDR4-et. Ehhez képest egy 7600X-hez 100 ezer felett kezdődnek a lapok, és csak még mindig drága DDR5-öt lehet beletenni. A lap+proci+memória együttese 100 ezerrel olcsóbban kijön Raptor Lake-ből. Ezzel megint ott tartunk, hogy ezt a 100 ezret fordíthatjuk arra, hogy 3060 helyett 3080-as kártyát vegyünk aprón. Aki nem játékra hanem munkára veszi, ott még rosszabb a helyzet. Az AMD legalább ebben hagyományosan erős volt, ha játékokban nem is mindig. Na most a 7600X-hez a 13600k itt is erősebb. Aki új gépet vesz, szerintem sokkal racionálisabb a Raptor jelenleg. Aki meg AM4-en van, annak ott van opciónak az 5700X/5800X/X3D stb. ők meg azért nem fognak AM5-re váltani egy darabig. Budget opció egyelőre lőtávolban sincs AM5-re, ott is az Intel fog jönni január fele a 13400-al, ami majdhogynem egy 12600k lesz (lockolt, és 100 vagy 200mhz kisebb órajel hozzá képest). Egy olcsó lap+13400+olcsó DDR4 kombó megint csak oda fog verni az AM5-nek, ahol 100 ezres alaplap és drága DDR5 mellett eleve nem lehet budget kategóriáról beszélni.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Ezt az am5 dolgot az amd nagyon benezte a tultolt fogyasztassal…
nem olcsobb
nem gyorsabb
nem fogyaszt kevesebbetmiert is valasztanam? Az elozo korben meg minden passzolt. Ha most vennek vmit, az egy 13600 lenne, vmi olcsobb ddr5 lappal
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
KISDUCK
addikt
Kíváncsi lennék hogy 35 watton és 65 watton mire lennének képesek. Múltkor láttam egy youtube tesztet ahol egy kínai mobil 3060-ra épülő videókártyát mutattak be, hát kb. 100 wattal kevesebb evett maximális terhelésen és cp77-ben 65 fps-t hozott a 170 wattos társa 75 fps-e helyett.
-
kyle23
tag
Almát almával hasonlítsuk már ne körtével. Ha vmit rendesen akarunk összehasonlítani akkor már szerintem ddr4-ddr4 és ddr5 ddr5ös lapokkal. Mindenki tudja, hogy még jobban megéri maradni az előző genes ramoknál, de aki tovább akár lépni, az megy az elérhető csúcsra és nem narad régebbi lapban. A gen váltás mindig húzós volt, ez marad így továbbra is.
-
S_x96x_S
őstag
> Egy olcsó lap+13400+olcsó DDR4 kombó megint csak oda fog verni az AM5-nek,
az AM5 -nek főleg az AM4 ver oda; mert az még olcsóbb;
és valami furcsa ok miatt az 5800X3D még mindig sláger ( a német DIY piacon )
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1586640088850747392AM5-öt főleg a ZEN4 -es tavaszi 7800X3D - upgrade lehetőség miatt választanak sokan.
Munkára meg a gyártási hatékonyság ( ~ energiatakarékosság ) és upgradelhetőség miatt.[ Szerkesztve ]
-
TheSaint
aktív tag
"Ezt az am5 dolgot az amd nagyon benezte a tultolt fogyasztassal…"
Szerintem csak az időzítés volt pocsék, válságos időkben nem éppen ésszerű ekkora platformcserét bedobni... Ár/érték gyakorlatilag értékelhetetlen. Ráadásul annyi csicsa van már ezeket az alaplapokon is amik viszik a pénzt, az előző genes lapok is istentelenül drágára sikerültek szerintem hasonló okok miatt. Pedig mekkora előny volt náluk, most tettem egy B350-es alaplapba 5. genes procit....
-
Széjjelverték. Összetiporták. Ledózerolták. Összemorzsolták. Földdel tették egyenlővé.
Az Intel már csak ilyen, már a 286-osukkal is ezt csinálták. Azóta is mindig csak porrá alázzák az AMD-t.
A másik meg "kicsit sincs részre hajlás" A cikkben meg ez áll: "Megnézve a konkurencia kínálatát, versenytársként a Core i7-12700K jöhet szóba, mely jelenleg körülbelül 10 százalékkal olcsóbb. Az átlagos teljesítményt nézve ezért az Intelnek áll a zászló"re: #27Zotya84
Sőt botrányos!
Amúgy engem rohadtul nem zavar. Meg értettem így is a dolgot.[ Szerkesztve ]
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
-KP-
addikt
Szerinted. Szerintem meg nem. Az a lényeg, hogy x forintért mit kapsz egyik ill. másik oldalon. A többi csak rizsa, és mese habbal. Amikor egyik konfig és másik konfig fej fej mellett halad teljesítményben,de egyik konfig 100 ezerrel olcsóbb, mint a másik, akkor számomra érthetetlen az alma körte hülyeséggel jönni.
-
Samott
addikt
De hat teljesitmenyben sincs elorebb. Pont ez a lenyeg.
"...versenytársként a Core i7-12700K jöhet szóba, mely jelenleg körülbelül 10 százalékkal olcsóbb. Az átlagos teljesítményt nézve ezért az Intelnek áll a zászló, de vannak olyan mérések – például az Adobe termékeire összpontosító kép- és videószerkesztés – ahol igen jelentős a Zen 4 előnye"
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
S_x96x_S
őstag
> De hat teljesitmenyben sincs elorebb. Pont ez a lenyeg.
ÉS ráadásul a 13gen throttlingol is!
a ZEN4 3D-Vcache abszolute nyerő lesz ..Azért a 7000-res elég jól összerakott konstrukció
( pl. a versenytárshoz képest nem throttlingol annyira )
mert munkára nem egy egyperces teszt alapján érdemes dönteni, hanem legalább egy 10 percessel.de amúgy az Intel is jó döntés lehet, szerencsére van egy kis verseny ..
-
Samott
addikt
Mondjuk a cinebech 23 pont jo pelda, azt itt is mertek: 7700X ~19300 vs. 12700k 22900 pont. Szoval ha mellerakjuk hogy a rendszer fogyasztasuk is hasonlo, akkor nem latom miben jobb ez mint az egy eves intel proci. Eddig legalabb az AMD procik fogyasztasa jobb volt. Mar ez sincs meg.
-
Nyersszotyi
tag
Elmondta a zintel, hogy a cinebench nem jelent semmit, a fogyasztás nem jelent semmit sőt a minden más se jelent semmit, az ár meg pláne. Csak a zintel van meg a felmosórongy, ennyi.
Adjatok nekem egy egész Bolygót a Világegyetemben és kimozdítom helyéből a fix pontot.
-
törölt tag
Nekem 65 wattra szorítva tetszene (Eco módan lehet ilyet ahogy átfutottam valamelyik korábbi írást), csak a PC már annyira mélyre süllyedt a fontossági listán, hogy lassan egy Gömböcre többet elköltök, de CPU-ra továbbra sem akaródzana még a felét se.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
őstag
> Eddig legalabb az AMD procik fogyasztasa jobb volt.
abban szerintem még mindig jobb ..
( teljesítmény/watt .. legalábbis a phoronix-os tesztek alapján. )viszont az AMD a teljesitmény/ár-ban már kevésbé jó. hogyha nem nézünk más dolgot ..
középkategóriában a Core i5 13600K - elég jó vétel,
a felsőkategóriában pedig az Ryzen 7950X ..persze mindkét oldal mellett szólnak érvek .. és a verseny jó
lásd pugetsystem:13th Gen Intel Core Processors Content Creation Review -
M@cika
őstag
Az Intelről majd akkor tessék beszélni, ha olcsóbban + alacsonyabb fogyasztással is lenyomják az AMD-t. Addig felesleges az e-broki méregetés.
Nasit a kis fehér medvének!
-
Nem látod miben jobb? Akinek csak CPU-t kell cserélni annak nyilván nem érdemes platformot váltani, de akinek kell platformot váltania annak hosszú távon jelenleg egyértelmű melyik a jobb választás.
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
arn
félisten
Igazabol ha belemenne az am4be, annyit fogyasztana, mint eddig…nagyjabol meg is lenne. Az intel csak vegletekbe emelt fogyasztassal lenne gyorsabb/hasonlo mint a 7950x.
Az amd belesetalt szepen egy olyan fogyasztascsapdaba, amit az intel maganak asott - ehhez azert hulyenek kellett lenni. Keves embert erdekel csak a nyers teljesitmeny, tobben gerjednek mar a hatekonyabb processzorokra.
Az amd sajat maga dobta el az elonyet par szazalekos szuksegtelen pluszert.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
S_x96x_S
őstag
> Az amd sajat maga dobta el az elonyet par szazalekos szuksegtelen pluszert.
mivel a tesztelők a default beállításokkal tesztelnek
nem nagyon volt más választása az AMD-nek ;akinek meg fontos, az meg kotorászhat a BIOS-ban ..
A PugetSystem már besokalt.
és kijelentették, hogy ők bíza PBO és CPB nélkül tesztelnek,
mert a munkánál a megbízhatóság fontosabb
mint az a pár százalékos teljesítménynövekedés.persze a másik oldalt is így próbálják kezelni és az Intelnél is tiltják az MCE-t.
"
What this means is that, going forward, we will be doing the majority of our AMD Ryzen 7000 testing with PBO and CPB disabled. As a workstation manufacturer, reliability is extremely important, and the vastly higher CPU temperatures are simply not worth it for the small performance gains in a limited number of workflows. By no means does this mean we think everyone should turn off these overclocking settings, simply that they don't align with our testing goals, which is to test hardware with an eye towards how they will perform in a workstation setting.One last thing we want to clarify is that this kind of auto-overclocking is not exclusive to AMD platforms. We deal with it on Intel platforms as well, in the form of MultiCore Enhancement (MCE) and unlocked short/long power limits. We are currently disabling MCE and setting the power limits on all our Intel Core 12th Gen systems and testing, and plan on doing a similar article to this one when the 13th Gen CPUs launch later this month.
" -
arn
félisten
A userek nem hulyek, nem csak a grafikon tetejet nezik, es le lehetett volna ezt kommunikalni normalisan.
Nekem nem is lenne bajom az egesszel, ha lennenek olyan lapok, amibol ki lehet facsarni azt a plusz 5%ot, a tobbi meg lenne olcso - de nem fogok egy x szaz wattra kihegyezett lapot venni dragan, amit majd 65 watton hasznalok. Az amd is megtanulja majd a lecket.
[ Szerkesztve ]
-
Ár/érték arányban teljesen életképtelen ez az AM5, ha nem AM4 platformom lenne, akkor is inkább arra váltanék, ha AM4 platformom lenne, akkor inkább abba tennék egy erősebb cpu-t. Ez az AM5 teljesen felejtős anyagilag.
Az egyik irodai gépünkben megérett a fejlesztés egy régebbi i3-ról. Megnéztem, mit lehet kihozni AM5-ből, és gyorsan el is vetettem az ötletet. Sokkal olcsóbban kapok egy 5600G-t és hozzá lapot és memóriát.
Szerintem is ezt így ebben a formában benézték, ha új platform kell, és nem Intelt választok, még akkor is, házon belül is inkább AM4.
-
-KP-
addikt
Az hogy az egyik most kezdi az életciklusát full jogos érv lenne, ha kb. hasonló teljesítményt adna mindkét opció hasonló áron. Akkor simán lehetne ez a mérleg nyelve. Hatalmas felárral bevásárolni most, mert hogy "kezdi az életciklusát" eléggé kockázatos döntés. Az pedig nem akkora érvágás, hogy halott config, mert egy 13600k-ban szerintem simán benne lesz 3-4 év használat. Addigra a ddr5 ára töredéke lesz a mostaninak, nem 5-6000 mhz-nél fognak járni, hanem 8-9-nél, vagy ki tudja mennyinél. Szóval én személy szerint sehogy sem látom miért érné meg most első generációs AM5-öt venni a jelenlegi árak és a DDR5 ramok kiforratlansága, életciklusuknak kezdeti szakaszuk mellett.
-
paprobert
senior tag
válasz
antikomcsi #44 üzenetére
Igazából az AMD előre kifizetteti két alaplap árát a hosszabb támogatásért cserébe.
Dupla support, dupla árért.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
anulu
félisten
jól olvastam, hogy 2080Ti volt a tesztgépben?
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
M0ng00se
őstag
a sorbarendezés fejvakarós, de legtöbbször inkább hogy az amd legyen az élmezőnyben
vajon melyik cpu sorozat hiányzik a tesztből
2080ti tekintetében sok helyen gpu limit vanelég brutál a 200k de manapság ilyen időket élünk, így nem tudom "beleélni" magam a dologba
not good, not bad, just fineOC since '10, V6 since '23
-
S_x96x_S
őstag
> Szóval én személy szerint sehogy sem látom miért érné meg
> most első generációs AM5-öt venni a jelenlegi árak
> és a DDR5 ramok kiforratlansága, életciklusuknak kezdeti szakaszuk mellettnálad nem, de másoknál adódhatnak olyan igények, amelyek miatt megérheti.
1.) életciklusra .. nettó jelenértéket kell kalkulálni .. fogyasztási adatokkal; és ha nem kapod rezsicsökkentetten az energiát, akkor "húsbavágó" lesz a fogyasztás ..
Sajnos a következő 2-3 év energiaárait nem ismerjük ..2.) az AMD RDNA3-as platform a ZEN4-es CPU támogatással vagy megéri vagy nem a jövőben .. mindenki besúlyozza magának. ( infinity fabric - platform )
de aki RDNA3-ra frissit, annak valószínüleg a zen4 a preferált platform.3.) a plusz Gen5-ös sáv, valakinek hasznos, valakinek kevésbé . Aki I/O szenzitiv feladatokat futtat, annak egy Gen5-ös M.2 többet érhet, mint egy 20%-al gyorsabb proci ..
Amúgy az AMD -nek tervei vannak vele, több Gen5 sávot rakott a procikba és a 600-as alaplapok nagy része is támogatja a Gen5 M.2 SSD-t.
A DirecStorage - és az AMD-s hw-es támogatása a következő 1-2 évben ütős lehet ..4.) ott van a 3D-Vcache upgrade lehetőség .. és az AVX-512 ... vagy élsz vele vagy sem ...
persze sok ha .. és ha nem tudod, hogy mik ezek, akkor valószínűleg nincs is rá szükséged ..
Ráadásul ezek mind prémium szolgáltatások ... ( amit a korai belépők extra felárral fizetnek meg )Amúgy az RDNA3 bemutató és a tavaszi GDC szerintem sok mindent felfed ...
Ha az AMD relative olcsón tud Gen5-ös RDNA3-as kártyát adni, akkor felértékelődik a Zen4. -
podtibi
aktív tag
Vulkánnál azért 9900k azért befigyel.
Ezt inkább rád bízom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A csúcskategória és a középkategória után megnéztük az Raphael munkagépekbe szánt változatát is.
Állásajánlatok
Cég: ABT Hungária Tanácsadó Kft.
Város: Budapest