Tenyérbemászó Touchtable zseblemezjátszó

Körülbelül harminc éve történhetett, hogy a legendás Grandmaster Flash, minden DJ-k ősapja kidolgozta a Quick Mix Theoryt. Ő volt az első, aki fizikailag is hozzányúlt a lemezekhez, miközben mixelt. Állítgatta a sebességet, igazította az ütemeket, és ha úgy tartotta kedve, visszaforgatta a zenét. Iskolát, műfajt teremtett, eközben kijelölte az utat számtalan követője előtt. Ám elmúltak már a hősi idők, amikor a DJ-k kizárólag vinyl lemezeket pörgettek a lemezjátszók gyémánttűi alatt.

A digitális audioformátumok megjelenése átalakította a lemezlovasok világát. Ebben úttörő szerep hárult a Pioneerra, amely pultjaival, és a programozókra, akik a Traktor DJ Studióhoz hasonló alkalmazásaik segítségével új lehetőségek egész sorát villantották fel a disc jockey-k előtt. A mobiltelefonok fejlődésével pedig ezek a programok szép lassan a felhasználók zsebébe kúsztak. Ennek talán legtökéletesebb példája a Samsung Beat DJ M7600, amely hiányosságai mellett már egész jó szórakozást nyújthatott az önjelölt lemezlovászoknak. Azonban egy érintőképernyő mégsem olyan, mint az igazi…

Ez járhatott a Touchtable fejlesztőjének, Thomas Mascallnak a fejében, aki létrehozta a kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható koncept lejátszóját. Az eszköz így ötvözi magában a hordozható zenelejátszók, a lemezjátszók és a DJ-pultok előnyeit. A modell természetesen módot ad a hangerő és a szám sebességének állítására, lehet ugrálni a dalok között, bele lehet pörgetni a nótákba, és persze lehet vele scratchelni is, ami a laikusok számára nyilván a legnagyobb élvezetet jelenti a DJ-zésben.

Amennyiben két Touchtable áll rendelkezésre, akkor azok képesek egymással wireless kapcsolat teremtésére. Igény szerint automatikusan beállhatnak egy tempóra, illetve beállítható azt is, hogy a fülhallgató egyes hangszóróiból különböző zeneszámok, loopok szóljanak. Azaz teljesen úgy működnek, mint egy miniatürizált DJ-pult, leszámítva, hogy egyelőre különféle filterekkel és hangszínekkel még nem bolondíthatók meg a zeneszámok. A kis hordozható eszköz magától értetődően csatlakoztatható a számítógéphez is, ekkor egy midi eszközként funkcionál. Tehát képes együttműködni az egyes alkalmazásokkal, lejátszókkal, zeneszerkesztő programokkal, így teszi lehetővé, hogy a legteljesebb mértékig kiéljük kreativitásunkat. A Touchtable kereskedelmi forgalomba kerüléséről egyelőre még semmit sem lehet tudni, de mivel meglehetősen életképesnek tűnik az ötlet, ezért bízhatunk benne, hogy előbb-utóbb felbukkannak a zseblemezjátszók a boltok polcain is.

Hirdetés