Dual Athlon - hova csúszik?

Napra pontosan 7 hónap telt el azóta, hogy az AMD 760MP chipkészletéről az utolsó érdemi hírünk napvilágot látott: akkor azt ígértük, hogy az első negyedév végén már lesznek dual Athlon-os lapok. Néhány kisebb hír ugyan melegen tartotta a témát, kezdve attól, hogy kiderült, az AMD-s North Bridge mellett a VIA 686B-s South Bridge nem érzi igazán jól magát, egészen addig, hogy ugye emiatt a mainstream lapok debütálása jókorát csúszik..

A jókora csúszás majd' minden gyártót érint, ez alól csak a Tyan a kivétel, persze nem VIA-s, hanem kizárólag AMD-s referencia design alapokon. A Tyan a többiek nehézségeit persze biztos nagyon sajnálja, ám igyekszik nem tétlenkedni: sorra jelenteti meg a 760MP köré épülő lapjait, ráadásul a konkurencia-nélküliség miatt, egyre megfizethetőbb árakon.

Először ugyan csak egy full extrás dual Tyan board volt, azonban a most bemutatott darab (Tiger MP, S2460) már jóval jutányosabb áron érkezik: majd' a fele a nagy testvérének, tehát úgy 250USD, ami átszámítva ugye kb. 75e Ft.

Ezen a lapon azonban szinte már "semmi" különleges nincs; az integrált SCSI, a LAN és a VGA is a nem létező extra-listát gazdagítja.. Ám a lényeg, a két Socket462-es tok azért ott figyel továbbra is! :)

Az áron felül örömteli még, hogy immár nem szükséges 460W-os(!!) táp a laphoz, azonban a mobo eztán is csak registered DDR modulokkal boldogul (értsd: működik), ez tehát nem változott. Az alaplap impozáns kinézetét olyasmik garantálják, mint a 4db 64/32bit-es PCI slot, vagy az integrált CMI (0/1/0+1) IDE RAID chip; hangkártya viszont már nem jutott rá..

Kár, hogy a Tyan épp most készül elhagyni Magyarországot (ha jól tudjuk..), nyilán nem termett nekik itt túl sok babér. Néhány tesztet korábban mi is szenteltünk a márka akkori lapjainak, ezek természetesen nem vesznek el.. :)

Azóta történt

Hirdetés