Canon 500D - a trónkövetelő

Kicsit több mint egy évet kellett várni arra, hogy megérkezzen az EOS 450D utódja, az 500D (az Egyesült Államokban: Rebel Digital T1i, Japánba: EOS Kiss Digital X3 névvel kerül forgalomba). A Canonnak most nagy szüksége van egy új, csúcsteljesítményű gépre, amellyel megfelelő választ adhat a konkurens Nikonra, hiszen az az utóbbi időben kiadott vázaival magasra állította a mércét. Az új fényképezőgép számos tulajdonságában fejlettebb elődjénél: új képfeldolgozó egységet, képfelvételi képességet, fejlettebb érzékelőt és nagyobb felbontású LCD-t is kapott.


A szenzorok számháborúja egyáltalán nem tűnik úgy, mintha megállt volna. Az 500D 15.1 megapixeles érzékelőt kapott. Bár a szenzor nagyon hasonlít az 50D-ben megtalálhatóra, nem azonosak egymással. A CMOS keze alá a DIGIC 4 processzor dolgozik, mely 14 bites adatfeldolgozást biztosít. Az egyre növekvő képenkénti adatmennyiség ellenére a gép képes akár másodpercenként 3.4 képkockát készíteni 170 fotó erejéig JPEG-ben. Érzékenység tekintetében is igyekeztek az új modellel minden igényt kielégíteni, hiszen alapesetben ISO 3200-ig, kiterjesztve viszont akár ISO 12800-ig csavarható fel a „szenzi”. Az új gép teljesen megkapta az 5D markII zajcsökkentési eljárását, beleértve a több pontban állítható zajszűrést is.

Az új szenzorhoz megfelelő védelem is dukál, ezért az un. EOS Integrated Cleaning System, vagyis a beépített tisztítórendszer gondoskodik arról, hogy ne kerüljön por a CMOS felületére. Ha a portaszító bevonat és az eltávolítás is kudarcot vallana, a makacs koszok kiküszöbölésére szoftveres lehetőség van: a Dust Delete Data. A fókuszrendszer azonos maradt a 450D-ben megtalálhatóval, 9 mező közül választható ki az éppen szükséges. Ezek egyike (a középső) ráadásul kereszt mező a pontosabb és gyorsabb élességállítás érdekében.

 


A külsőségek tekintetében is akadnak változások. Az 500D már a 920 000 képpontos, 3”-os LCD-t kapta, mely az 5D Mark II-ből lehet ismerős, azonban nem azonos vele. Fejlettebb tükröződésgátlással lett ellátva, hogy tűző napfényben is jól látható legyen a kép. A kijelzőn természetesen használhatjuk a Live View funkciót is, miközben a gép képes a kontraszt alapú  és az arcfelismeréses autofókuszra is. A váz méreteiben és súlyában szinte teljesen megegyezik a 450D-vel, a talán leginkább szembetűnő különbségek, hogy a módválasztó tárcsára került egy videófunkció, és egy mono mikrofon is helyet kapott az előlapon. Örömteli hír, hogy minden 450D kiegészítő tökéletesen kompatibilis maradt az új jövevénnyel (akkumulátor, markolat).

Nyilvánvaló tehát, hogy az 500D képes mozgóképet is rögzíteni, mégpedig nem is akárhogy. A maximális felbontás megegyezik az 1080p szabvánnyal, vagyis 1920 x 1080 képpont lesz minden képkockán, melyekből másodpercenként 20-at produkál a gép. Ha ennél folyamatosabb filmet szeretnénk, semmi akadálya, mert választható egyel alacsonyabb, 1280 x 720-as felbontás is, amivel már elérhető a 30 fps. A maximális fájlméret 4 GB-ban van  megszabva, így az elérhető időtartam egy másodperc híján 30 perc. Külön érdekesség, hogy most már a videókra is alkalmazhatók a képstílusok. A gördülékenyebb kommunikáció érdekében egy HDMI C és videó kimenet is került a csatlakozók listájára.

Arról, hogy az EOS 500D mennyibe fog kerülni, egyelőre nincs információnk. Ami biztos, hogy az új modell kapható lesz majd a 18-55 mm IS és 18-200 IS objektívvel, és külön, csak a váz önmagában is április végétől.

Azóta történt

Hirdetés