Blu-ray-írók kívülre és belülre

Ha optikai meghajtó, akkor manapság egy valami keltheti fel igazán a felhasználók figyelmét: a Blu-ray. Ennek megfelelően persze a gyártók is inkább az újabb technológiára koncentrálnak, így szerencsére jól el vagyunk látva kéklézeres ODD-kkel. A Plextor egy belső meghajtót készített legutóbb, mégpedig a megjegyezhetetlen PX-LB950SA típusú írót. A készülék SATA interfésszel és 8 MB gyorsítótárral rendelkezik. Támogatja a LightScribe lemezfeliratozó technológiát, szoftverként pedig a CyberLink PowerDVD 9 BD Suite csomagot mellékelték hozzá.

Plextor PX-LB950SA [+]
Plextor PX-LB950SA [+]

A meghajtóval az egy- és kétrétegű BD-R-t tizenkétszeres és nyolcszoros, az újraírhatót pedig kétszeres tempóval lehet készíteni. A DVD-ket tizenhatszorosan, a RAM-okat tizenkétszeresen, a kétrétegűeket nyolcszorosan égeti, és persze az újraírhatókat is kezeli, a DVD-RW-ket és a +RW-ket nyolcszorosan és hatszorosan. A ma már régi technológiának számító CD-k egyszer- és újraírható változatait negyvennyolcszoros és huszonnégyszeres sebességgel lehet megírni vele. A Plextor PX-LB950SA 179 euróért lesz megvásárolható.

Ezzel szemben az I-O Data egy külső meghajtót hozott össze. A BRP-U6 egy lekerekített formájú, kicsi, ezáltal könnyen hordozható eszköz, így notebookok, netbookok mellé is ajánlható. A mindössze 137 x 154 x 20 mm-es méretű és 330 grammos Blu-ray-író 2.0-s USB csatlakozóval csatlakoztatható a számítógéphez. Írási sebessége az egyrétegű, kétrétegű és újraírható BD adathordozóknál hatszoros, négyszeres és kétszeres. A DVD-k különböző típusait négy- és nyolcszoros tempóval lehet vele elkészíteni, illetve kezeli természetesen a CD-ket is. A Nero 9 Express Essentials szoftvercsomaggal 265 dollárért szerezhető be. Megjelenése egyelőre Japánban várható, ott is decemberre ígérik.

I-O Data BRP-U6 [+]
I-O Data BRP-U6 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés