Bitcoinbányász alaplapokat csinált az ASRock

Nyilván mindenki hallott már a Bitcoinról, ami egy decentralizált, kibocsátótól és hatóságoktól független elektronikus fizetőeszköz. Hatásáról és hatékonyságáról máig óriási viták folynak, az viszont kétségtelen, hogy – egyelőre kissé nyakatekert módon – használható, sőt forintosítható a Bitcoin. A technológia része az úgynevezett bányászat, ami klasszikus számítógéppel – célszerűen erős GPU-val – is végezhető, a rendszerben való részvételünkért cserébe pedig Bitcoin üti a markunkat, szóval érdemes lehet bevetni a PC-t egy kis pénzkeresésre.

A rendszer mögött álló algoritmus adottsága, hogy ma már egyre nehezebb tényleg jövedelmező, PC alapú bányagépet csinálni, de az Asrock éppen az ilyen vállalkozó kedvű egyéneket célozza új alaplapjaival. Az LGA1150 foglalatos Intel CPU-kat fogadó Asrock H81 Pro BTC és az LGA1155 foglalatos Intel CPU-kat fogadó H61 Pro BTC különlegessége, hogy nem kevesebb mint hat grafikus kártyát lehet rájuk kötni, ezzel brutális bányászó számítási kapacitás hozható össze. Arra viszont számítani kell, hogy a vaskos, több kártyahelyet felemésztő, csúcskategóriás grafikus szörnyetegek csak speciális toldókkal férnek el (lásd fenti ábra), persze, ez a komoly bányászoknak nem újdonság.

A sok grafikus kártya sok energiát igényel, aminek jelentős részét az alaplapon keresztül veszik fel. Emiatt az Asrock BTC modelljeinek áramellátó részlege a szokásos három helyett négyfázisú, a nyomtatott áramkörre pedig két extra négytűs perifériacsatlakozót tettek. Egyelőre a hazai piacon még nem láttuk a két bányász Asrock alaplapot, de Hazai pálya rovatunkban jelezzük majd, ha befutnak a magyar boltok polcaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés