Bemutatkozott a PiCi Kuckó

[GoldComm] A Bluefish Computers Kft. új budapesti, Teréz körúti boltjában mutatta be azt a számítógépes környezetet, amely az óvodások és a kisiskolások, valamint a szülők és a pedagógusok számára nyújt lehetőséget a kisgyermekeknek kifejlesztett terminálok és készségfejlesztő programok kipróbálására. A PiCi Kuckóra keresztelt helységet azzal a szándékkal hozták létre, hogy mindenki meggyőződhessen a gyermekbarát informatika hatékonyságáról és pozitív hatásáról.


Forrás: GoldComm

A mostani gyerekek készségszinten ismerik majd azt, amire a mai felnőttek nagy része még idegenkedve tekint. Az is fontos, hogy a felnőttekben meglévő jelenlegi idegenkedés ne akadályozza a gyerekek fejlődését – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Balogh György, a Bluefish Computers Kft. vezetője. A felnövekvő generáció számára biztosítani kell azt, hogy korán megbarátkozzanak egy olyan technológiai rendszerrel – a hardverektől a szoftverek kezeléséig –, amely a korábbi generációknak nehezen ment és nehézkesen megy még ma is. A bemutató teremben az óvónők és a szülők megbizonyosodhatnak a terminálok műszaki, a készségfejlesztő programok pszichológiai biztonságosságáról – fűzte hozzá a cégvezető.

A sajtóbemutatón jelen lévő óvodáscsoport a szoftverek és az eszközök használatával ismerkedett. Nagyon fontos és hasznos, ha ki lehet egészíteni a hagyományos készségfejlesztő foglalkozásokat az informatikai programokkal, amelyek az óvónőképző főiskolán is szóba kerültek – mondta el Horváth Gabriella óvónő. Az óvodában a számítógépes oktató programok kiválóan alkalmasak a gyermekek figyelmének, koncentrációjának, kitartásának a fejlesztésére. Ez azért fontos, mert az iskolakezdéskor a leggyakoribb probléma a koncentrációképesség hiánya. A programok emellett a memóriát, a logikát, a térlátást is fejlesztik.

Programjaink gerincét olyan feladatsorok alkotják, amelyek tananyagot oktatnak, mint például a környezetvédelmet. A Manó Élővilágban mintegy 230 növény- és állatfajt mutatunk be, szellemes narrátor szöveg kíséretében, állathangokkal és filmbetétekkel színesítve – mutatta be a szoftvereket Borsódi Donát, a Manó-sorozatot fejlesztő Profi-Média Kft. ügyvezető igazgatója. A multimédia segítségével – mely kép + hang + szöveg + animáció együttes alkalmazása – a gyerekek figyelme maximálisan le van kötve. A tananyag feldolgozása játékos formában történik, észre sem veszik, hogy most éppen tanulnak. Olyan élményünk is csak a multimédiás órákról van, hogy a gyerekek újabb és újabb feladatokért könyörögnek.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium óvodák számára kiírt pályázatával szintén gondoskodni kíván arról, hogy a kisgyerekek számítógépekkel is megismerkedhessenek. A szeptember 30-án lejáró pályázatban 300 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Előzmények

Hirdetés