Számítógépes kuckók az óvodákban

Hirdetés

[Gold Comm] Az informatikai tárca kezdeményezése az óvodákba telepítendő számítógépes kuckókról akkor lehet életképes, ha az óvodásoknak szánt egyszerű programok után a kisiskolásoknak is létezik olyan oktatási csomag, ami folytatja az elkezdett készségfejlesztést, és szélesebb programismeretre tanítja a nebulókat – fejti ki véleményét a témáról Balogh György, a számítógép kereskedelemmel foglalkozó Bluefish Kft. vezetője.

Mint ismeretes, az informatikai tárca a ciklus végére minden óvodát fel kíván szerelni egy számítógépes kuckóval. A gyermekek számára tervezett egérrel és a kicsik méreteire szabott házzal és bútorzattal ellátott terminálokra olyan készségfejlesztő programokat telepítenek, amelyek leginkább az 5-6 évesek logikai készségét, memóriáját serkenti.

A szakértő szerint az ötlet jó, hiszen a gyerekek játszva megtanulnak egy olyan technológiai halmazt – a hardverelemtől a szoftverek kezeléséig –, amely számukra a későbbiekben magától értetődő lesz. Ez azt jelenti, hogy a korábbi korosztályokhoz képest sokkal nagyobb előnnyel indulnak majd a pályakezdéskor, hiszen gyerekkorukban már lehetőségük volt belekóstolni az informatika világába, és készség szinten ismerik mindazt, amit másoknak idősebb fővel kell megtanulnia. A kezdeményezés azért is jó, mert még mindig igen alacsony a magyar háztartások számítógép állománya, így ez a program nagyrészt orvosolhatja az ebből fakadó esélyegyenlőtlenségeket.

Fontos lenne azonban – teszi hozzá Balogh – hogy az óvodásoknak szánt egyszerű programok után létezzen kisiskolásoknak, iskolásoknak is olyan oktatási anyag, amivel szélesebb programismeretre tanítják a nebulókat, ezzel ösztönözve őket kreativitásuk kiteljesedésére, például zeneszerkesztés, rajz és 3D-modellező programok használata stb. Ellenkező esetben, valamint a megfelelő felügyelet hiányában félő, hogy csak a túlzott játékhasználatra szoktatjuk rá a kicsiket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HIS

Azóta történt

Hirdetés