ASUS, EPoX, SiS: megmentsük az RDRAM-ot?

Már két hírben is temettük az RDRAM technológiát. A két hír arról szólt, hogy az Intel leállítja RDRAM-ot támogató chipsetjeinek gyártását, majd az ABIT jelentette be, hogy beszünteti a piac egyetlen SiS R658 alapú, RDRAM-ot támogató alaplapjának gyártását. A The Inquirer állítása szerint ez nem jelenti az említett memória halálát – még.

Az ASUS ugyanis már korábban jelezte, hogy a SiS R659 chipsetjére alapozva kíván alaplappal megjelenni, s úgy tűnik a remek minőségű Socket A alaplapjairól ismert EPoX is csatlakozik ehhez a csoporthoz.

A SiS R659 chipset négycsatornás PC1200 RDRAM memóriák kezelésére lett tervezve, így az északi híd 9.6 GB/s memória-sávszélességet biztosíthat. A chipset természetesen más architektúrális változtatásokat is tartalmaz, legfőképpen a válaszidőket próbálták lefaragni. A SiS R659 maximum 16 GB memóriát képes kezelni, ami a mai megoldásoknál sokkal több. A hírek szerint a 800 MHz-es QPB-t is támogatja. Déli párja a SiS964 I/O chip lesz, mely többek között 8 db USB 2.0 portot és Serial ATA-150 vezérlőt is integrál. A készletet 2003 harmadik negyedévére ígérte a SiS.

A fenti adatok impresszívek, ám korántsem biztos, hogy mindez elegendő a sikerhez. Elsőként meg kell említenünk, hogy a legújabb, 800 MHz-es QPB-t használó Pentium 4 processzorok memória-sávszélesség igénye is csak 6.4 GB/s, vagyis a 9.6 GB/s sebesség egy részét úgysem használják ki. Tehát a többletsebességből a teljes rendszer végső soron egyáltalán nem profitál, így nehéz elképzeni, hogy gyorsabb lesz a i875P (Canterwood) chipsetnél, ráadásul a memóriák típusa miatt ez egy jóval drágább megoldás lesz. Aki most arra gondol, hogy majd a következő generációs processzorok kezelésében villant ez a készlet, azt is ki kell ábrándítanunk. Azok a processzorok más Quad Pumped Bus-t, sőt más tokozást is fognak használni, így az idén megjelenő SiS R659 alapú lapok bizonyosan nem fogják kezelni ezeket.

Ha mindez nem lenne elég, még egy tényező is a SiS R659 ellen dolgozik. Mivel csak két gyártó (ASUS, EPoX) tervez alaplapot e chipset köré, mely az egyedüli RDRAM-ot támogató chipset lesz a piacon, a memóriamodul gyártók hamar úgy gondolhatják, hogy nem érdemes nagy mennyiségben gyártani az RDRAM modulokat. Így könnyen elképzelhető, hogy a világ néhány részén ezek egyáltalán nem lesznek elérhetők. Ahol igen, ott pedig egyre drágábban.

Mindezek fényében nem igazán tudjuk elképzelni, hogy ki fog beruházni ilyen alaplapra, s továbbra is úgy tűnik, hogy az RDRAM menthetetlen. Lehet, hogy inkább hagyni kellene békében nyugodni, de persze biztosat nem mondhatunk. Marad az angol bölcsesség: "Time will tell"...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés