Amikor minden nap lehet Black Friday – Bérszerverek a koronavírus ellen

A koronavírus elterjedése okozta hatások annyira gyorsan jelentkeztek, hogy mire végiggondoltuk volna, mi lesz a következő átalakulás az ipar vagy a kereskedelem valamely szegmenségben, már meg is történt a váltás. Így lehet, hogy a hosztingcégek és a bérszervereket kínáló vállalatok hirtelen nagyon sok megkeresést kaptak. Fellendült az e-kereskedelem, bizonyos cégek olyan löketet tapasztaltak, amit korábban csak karácsony előtt szokás regisztrálni.

„Az ilyen megkeresésekre általában a szerverbérlést ajánljuk, mert a legtöbb esetben az a legjobb választás" – árulja el Nabil, a RackForest társalapítója, tulajdonosa és ügyvezetője, aki saját bevallása szerint elsősorban sosem az legalacsonyabb árra, hanem a biztonságra, rugalmasságra és közvetlen ügyfélkapcsolatra tette le a voksát. „Éppen a biztonság az, ami miatt most minket keresnek, szeretnék biztosra venni, hogy egyrészt a szervereik menni fognak, másrészt hogy ha bármi miatt hiba történne vagy emelni kellene a kapacitást, azt is megoldjuk nagyon gyorsan" – tette hozzá.

Ha valaki a RackForestnél bérel szervert, akkor hiba esetén két óra alatt cserélik a hardvert. Ha plusz számítási kapacitás, SSD, memória kell a gépbe, akkor az adott lehetőségeken belül megtörténik a bővítés, ha pedig plusz szerverre van szükség, azt is beállítják. „Volt, hogy észrevettük, az egyik nagy ügyfelünk szerverei a teljesítőképességük határán vannak. Nem értük el az IT vezetőt, ezért önállóan elkezdtünk beállítani egy másik szervert, hogy ha kell, átterhelünk oda” – emlékszik vissza a cég vezetője. „Az ilyen figyelmesség ritka a szakmában" – teszi hozzá a vezető.

És hogy miért bérszerver? Könnyű belátni, hogy míg egy kiszámíthatóan alacsony és még a jobb napjain sem kimondottan elszállt látogatottságú weboldalnak mindegy, hogy osztozik-e az erőforrásokon egy VPS előfizetés esetén, addig egy hirtelen megugró webshopos kereslet esetén ez már nem elég. Kell, hogy egy kellően „túlméretezett” rendszer álljon neki a felhasználók kiszolgálásának, mert ha a roham idején nem tud a bolt helytállni, akkor az így elveszített ügyfeleket már nagyon nehéz visszaszerezni.

A hirtelen jött keresletnövekedés ugyanis teljesen más hozzáállást kíván meg a piac kínálati oldalától. Ha az eladó felkészül a megnövekedett forgalomra, akkor gyakorlatilag egy másodperc alatt tapasztalhat egy olyan értékesítési teljesítményt, amiért évekig tervezett harcolni. De ha nem teszi meg azt a banálisnak tűnő apróságot, hogy a megfelelő infrastruktúrát választja ennek elérésére, akkor talán örökre elveszhet a kitűzött cél.

„Vegyünk egy példát! Lehet bérelni többek között egy Supermicro E-2100-et, Xeon-E 2136 processzorral, hat fizikai maggal, 16 gigabájt RAM-mal, 2x NVMe SSD és 2x HDD/SSD lehetőséggel. Ennek havi 22 990 forint az ára. Havi 44 990 forint egy dupla Xeon-Silver 4220 CPU-val szerelt Supermicro, 10 fizikai maggal, 16 gigabájt RAM-mal, 6 hotswap hellyel. Másra jó a két szerver, hiszen előbbinek sokkal magasabb az órajele, utóbbi pedig több maggal és két processzorral rendelkezik, de jól látható, hogy a megfelelő hardver kiválasztása nem igazából pénzkérdés. Egyszerűen csak ki kell számolni, mi a legjobb nekünk, és nem adni alább, mert sokkal többet veszthetünk” – mutatja be példán keresztül Nabil, mit jelent szerinte a megfelelő választás. Van akinek elég a havi húszezer forintos megoldás, másnak akár több drágább szerver is kellhet.

A szerverek mindegyike duáltápos, a két betápra két külön trafóról, két külön útvonalon érkezik az áramellátás. Ha mindkét betáplálás elmenne, mert a teljes kerületben elmenne az áram, akkor bekapcsolnak az UPS-ek (A+B, vagyis mindkét betápon ott vannak), és két külön dízelaggregát is indulhat, hogy biztosan ne legyen áramkimaradás. Aki ennél is nagyobb biztonságra vágyik, az a RackForest mindhárom telephelyén bérel szervereket, ezek kommunikációjára nagyon erős hálózatot raktak össze, így a georedundancia révén mindezt a biztonságot megháromszorozhatja.

Jelenleg minden gépben Intel Xeon processzorok dolgoznak, Skylake Xeon E3-asoktól kezdve egészen a duál Xeon Silver 4210 CPU-kig, de tesztelés alatt vannak természetesen az AMD-k is, azoknak, akik a sokmagos, nagyon erős rendszereket szeretnék használni, illetve ezek VPS-be állítását is próbálgatják házon belül. Minden szerverben van lehetőség hardveres RAID kártya alkalmazására, e téren szélesek a lehetőségek. Nyilván minden modellnek megvannak a kompatibilis megoldásai, a legolcsóbb bérszervereken elérhető 6.0 Gbs SAS-2 csatlakozós kártya nyolc porttal és natív PCIe 2.0 csatlakozóval (LSI 2108). Ezzel szemben a nagyobb gépekben mind elérhető az LSI 3108 Hardware RAID, ami már SAS-3-as, 12 Gbps-ot tud mind a nyolc portján, és 2 GB 1866 MHz DDR3-as cache-t is tartalmaz (a korábbiakban jellemzően 512 MB volt csak elérhető). Míg a kisebb kártya legfeljebb a RAID 10-et tudja, addig a nagyobbik már RAID 50-et és 60-at is képes megvalósítani.

A RackForest vezetője elmondta, büszke arra, hogy képesek elkísérni egy céget az indulástól egészen az igazán naggyá válásig. Egy olcsó, de az adatok és a működés szempontjából így is biztonságos startup-indulásból sok esetben látták, hogy először dedikált bérszerver, aztán azok sokszorosa indult útjára, és egyszer sem kellett az út során elhagyni a RackForest szervertermeit, mert a legnagyobb mammut-szolgáltatókra jellemző biztonságot és kapacitást is tudják kínálni, ha arra van igény.