A Western Digital is új IDE merevlemezeket mutatott be

A WD sajtóközleménye szűkszavúbb a Seagate-énél, mégis sikerül az újdonságok néhány vonásáról tájékozódni. Az új WD-k a Seagate Barracuda ATA V-höz hasonlóan 60 GB/korong adatsűrűséggel érkeznek majd és természetesen 7200-at forognak percenként. A csendes működés érdekében a WD is bedobja a siklócsapágyas motorokat (FDB, Fluid Dynamic Bearing), igaz csak "opcionális" jelleggel. Ennek őszintén szólva örülünk is és nem is, mert a technológiára nagyon is szükség van, de úgy járhatunk, mint a Maxtor D740X-szel, ami szintén kapható FDB motorral, csak éppen ilyen kivitelhez hozzáférni általában lehetetlen. Ellenben az összes Seagate Barracuda ATA IV FDB motorral érkezik, de áruk teljesen versenyképesnek mondható, tehát nem tudni, pontosan mi célt is szolgál a két variáció a WD-nél.

Az új WD-k kapacitása 120 és 200 GB között fog mozogni, ami komoly fegyvertény lehet, hiszen a Seagate-nek csak épp most sikerült a ma már szinte mindenki által kínált 120 GB-ot elérnie. Emlékeztetőül: jelenleg a WD és az IBM kínál 120 gigás 7200 rpm-es HDD-t, míg a Maxtor 120-as és 160-ast is kínál, igaz csak 5400 rpm-es kivitelben. A Seagate némileg konzervatív maximum kétkorongos felépítésével szemben a WD akár három tányérral is szereli a HDD-it, innen a plusz kapacitás, de egyben a jóval bonyolultabb szerkezet is. Érdekes kérdés, hogy a WD-nél milyen matematikát alkalmaznak, mert a 200 elég nehézkesen osztható 60-nal, azaz valószínűleg a csúcsmodell 3 tányérja egyenként 60 GB helyett kicsit nagyobb kapacitással fog rendelkezni. Korábban is láttunk már hasonló "kerekítést", ahol a korongok egy részét egyszerűen kiiktatták, hogy szép kerek kapacitásértéket kapjunk (pl. az IBM 15 gigás korongokkal csinált 40-es HDD-t).

Az elnevezésekről és interfészről nem esik szó, de valószínűsíthető az ATA133 és később a Serial ATA kivitelek érkeznek majd. Úgy, ahogy a cache méretéről is hallgatnak. Mivel azonban a WD volt az úttörője (és egyelőre egyetlen szállítója) a 8 MB cache-sel szerelt IDE HDD-knek, várható, hogy az újoncok is legalább opcionálisan kaphatók lesznek ilyen konfigurációban.

Állítólag júliusban már piacra is kerülnek a nagyágyúk.

Mit is mondhatunk? Várjuk a WD és Seagate új darabjainak tesztjeit, illetve a Maxtor és IBM (?) válaszát. Reméljük, a WD-k nem csak "vaporware", azaz nem csak azért lettek most hirtelen bejelentve, mert a Seagate lépett, hanem ezek is hamarosan kaphatók lesznek.

A linken a teljes sajtóközlemény elolvasható.

Azóta történt

Hirdetés