90 nanométeres chip-gyártás már 2003-ban

A tajvani félvezetőgyártó vállalat nyilvánosságra hozta legújabb terveit. Ezekben az áll, hogy 2004 eleje helyett már az idei esztendő harmadik negyedévében megkezdik a NextsysSM 90 nanométeres technológián alapuló sorozatgyártást. A TSMC egyébként már 2001 végén bemutatott egy működőképes 90 nanométeres chipet.

Változások várhatóak a 130 nanométeres technológiában is. A cég szerint tavaly több mint 100 ezer 200 nanométeres ostyát szállítottak, ám idén elérik a 400 ezres mennyiséget. A tervek szerint a "Fab 12" üzem rövidesen átveszi majd a 130 nanométeres technológia gyártókapacitásának a felét. A cégnél egyébként mintegy húsz százalékos bevételnövekedéssel számolnak a 130 nanométeres "fronton". Az indok: az ATI és az nVidia videokártya-gyártó vállalatok idén teljes mértékben átállnak erre a chipméretre.

A változások oka az is lehet, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a TSMC-re partnerei részéről. Az ATI például már a konkurens UMC-vel is megállapodott, míg az nVidia megrendeléseinek egy részét az IBM-hez passzolta át. Mindenesetre a vállalat április 22-én, a San Joséban megrendezendő Technológiai Szimpóziumon (amelyet Európában és Ásziában is megtartanak majd) mind a 130, mind a 90 nanométeres NextsysSm technológiát be fogja mutatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés