Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Steelmanus

    addikt

    válasz zsigee #11584 üzenetére

    Most csak a mezei userek altal hasznalt asztali gepekrol fogalmazok.
    Addig amig 32 bitesek voltak a procik addig eleg volt az 32 bites XP a maga 4 Gb-os
    memoriacimzesi korlatjaval.
    Ugye a 32 bites oprendszerek max 4 Gb memoriat tudnak megcimezni, amibol
    1 Gb a PCI eszkozoknek van fenntartva, memory hole, vagyis a proceszek csak 3 Gb tudnak hasznalni. Ebbe a 4 Gb-os cimzestartomanyba bele kell ferjen minden memoriat tartalmazo eszkoznek a cimzese, belertve a lapozofajl meretet is.
    Miutan ez mar kevesnek bizonyult - 64 bites proci, 4Gb feletti memoria - akkor jott a
    PAE tamogatas (Physical Address Extension), amely a 32 bites cimzest boviti ki 36 bitesre, igy 4 GB helyett mar joval tobb memoriat lehet megcimezni ill. lekezelni.
    A PAE-t tamogatnia kell a BIOS-nak is, nem veletlen hogy a regebbi lapok max 4 Gb-ig tudtak memoriat fogadni, a maiak tobbet, ezert van sok BIOS-ban kulon opcio a PAE-re,
    de van hogy mar alapbol be van kapcsolva, ezert nincs allithatosag, csak a Memory Hole Remapping. Ahhoz viszont hogy elerhetove valjon a 4 Gb feletti memoriacimzes, a BIOS-nak tudnia kell a 4 GB fole engedelyezni a mappolast, ehhez szukseges Memory Hole Remapping.
    Mivel ezek a lapok mar altalaban PCI-E videokartyat hasznalnak ezert a bekapcsolt
    Memory Hole Remapping megprobalja a PCI reszere lefoglalt 1 Gb-t kimappolni, most mar 36 bit szeles cimtartomany (PAE) egy masik helyere, hogy onnan erje el az oprendszer (remapping).
    Amikor ez nem sikerul akkor hibauzi, de inkabb fagyas, esetedben az utobbi.
    Ha viszont egyszer 64 bites oprendszert akarsz hasznalni, akkor vissza be kell kapcsolni.
    Remelem valamelyest ertheto voltam, en is ugy szedegettem ossze altalaban Linux topikokbol az infot, aki profi ebben a szakmaban, kerem ne doljon a kardjaba a fogalmazasom lattan, inkabb javitson ki.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák