Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Phvhun

    őstag

    válasz Highground #13369 üzenetére

    Nem tartom realitásnak az ötletedet így ebben a formában, vázolom a problémákat, és egy lehetséges alternatívákat:

    Ha jól értem akkor önkéntesek vagytok, szóval nem várható el minden tagotoktól hogy mindenki elkezdjen egy ilyen új rendszert katonatiszt módjára nyomkodni minden nap, el kezdenek jönni a kifogások hogy miért nem tudta ma benyomni hogy mennyi időre van, és el fog halni szerintem, mert mindenki megutálja ezt a plusz adminisztrációt.

    A másik probléma hogy ha webes felületről beszélünk, akkor nem minden esetben lesz net elérés ha mennek valahova, pl meglátogatni nagyit pilisvörösváron, aki azt se tudja hogy a számítógépet eszik vagy isszák, és mondjuk ha a kolléga ott marad tovább mint tervezte és lehörpint azért mégiscsak egy jó páleszt, akkor az indulás előtt beállított elérhetőség máris nem valid.

    Gondolom jól gondolom hogy a tűzoltók nem mozognak annyira otthonosan a technológia világában, és nincs mindenkinek netet elérhető okostelefonja, amit ilyen esetekben azonnal elővesznek és módosítják az állapotukat.

    Gondolom pénzügyileg sem akartok "túl sokat" vagy valószinűleg akármennyit is rászánni, és akkor itt meg is bukott az egész.

    Namost erre látok két alternatívát, viszont mind a kettőhöz be kell fektetni a fejlesztésbe:

    Első alternatíva, amit egyszerűbb megvalósítani mindenki tudja használni, de a fenntartási költsége jelentős lehet

    Lényege annyi hogy van egy adatbázis amiben benne vannak az önkéntesek telefonszámai, és van egy program ami vész esetén szétküld minden számra egy olyan sms-t hogy "Mennyi perc beérni?", amire minden kolléga köteles 1 percen belül válaszolni egy számmal, mondjuk "30".

    A rendszer meg rangsorolja az időket, és mondjuk ha 100 önkéntesből válaszolt 40, de 20 ember kell, akkor leg gyorsabban odaérőknek küld egy "Gyere" üzit, akik meg messze vannak azoknak meg "Ne gyere".

    Itt kettő buktató is van, az egyik hogy mindenki nem tudja pontosan megbecsülni hogy mennyi idő mire beér, erről kell tartani valami tréninget, hogy inkább becsüljék túl az odaérkezési időt, hogy ne legyen gebasz.

    A másik buktató hogy aki megkapja a "Gyere" üzit, az is lehetséges hogy elakad menet közben, szóval ha pl 20 ember kell, akkor mondjuk 22-t kell behívni.

    Ennek az opciónak az a hátránya hogy az sms-ek pénzbe kerülnek, és a költségeitek a vészhelyzetek számainak számával egyenes arányosságban változik.

    A második alternatívához kell minden kollégának legyen egy okostelefonja folyamatos internet és gps elérhetőséggel, és egy egyedileg lefejlesztett mobil applikációval (talán ilyet már csináltak):

    Lényeg annyi hogy a 100 kollégából mondjuk 40-ről van pontos adat hogy hol van mert nekik él a mobilnet és aktuális gps pozíciójuk a rendszerben, naés ez a 40 ember a mobil appon keresztül kap egy értesítést, hogy ráérnek-e most bemenni, és van egy gomb, amit meg tudnak nyomni, és utána van még 3 gomb, hogy milyen módon közlekednek: "Kocsi", "BKV", "Bicikli".

    Namost google maps segítségével a rendszer az utazás módja és a gps koordináta alapján ki tudja számolni hogy kinek mennyi idő odaérni, és ugyanúgy mint az előző példa alapján rangsorolja az embereket, és aki a legközelebb van a 40-ből 20 ember kap egy második értesítést hogy "Gyere".

    Ennek az az előnye, hogy sokkal pontosabban határozza meg hogy ki mikor ér be, és nincsen folyamatos fenntartási költsége, hanem egyszer össze kell rakni és évekig jó lehet.

    Hátránya meg értelemszerűen az hogy mindenkinek kell okostelefonja legyen internet eléréssel, és nem biztos hogy mindenki nagyraértékeli hogy egy szoftver minden mozdulatát követni fogja.

Új hozzászólás Aktív témák