Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz B@bL3ve5 #28890 üzenetére

    Én nem akarok senkivel vitatkozni, mert akik a Bigwatert szidják nyilván tapasztalatból beszélnek, volt ilyen rendszerük, volt gondjuk vele, és ezért óvnak másokat ettől a beruházástól.

    Sajna nekem egyik gépemben sem volt ilyen ilyen cucc, ezért kénytelen voltam összevásárolgatni az apróból mindenféle TT alkatrészt (a kigyós blokktól a legkisebb BW szivattyúig) és ezeket egy tesztkonfigban kipróbálni.

    *************

    A teszt EP45 + Q6600@3.500Mhz / 1.45V (150W) konfiggal készült.
    Minden esetben a 4 mag átlagát mértem és a környezeti hőmérséklethez viszonyítottam (dT), az IHS/Körny kölönbséget is mértem, ebből számolható a hűtés C/W-je.

    A légventik alatt a 3. sorban van a BigWater eredeti konfigja (az még csak szimpla radis volt, nem úgy mint a 745-ös), alatta a moddolt verziós BigWater dupla radival.

    A Piros oszlop mutatja a maghőmérséklet dT-ket (változó köryn. hőmérsékletnél ezek adnak összehasonlíttási alapot) a kék oszlop mutatja, hogy a stock ventinél mennyivel jobb az adott hűtés.
    A Zöld oszlop mutatja, hogy az orig. 1 szimpla radis BigWater mennyivel tér el más hűtésektől.
    A moddolt TT kigyós sornál kibukik hogy a blokkok között alig van különbség, a szimpla -> dupla radi váltás hozott legalább annyi hőfokcsökenést.

    ***

    És akkor lehet csodálkozni.... A TOP kategóriás TODY V3 meg a SCW-1 csak 8-9°C-vel veri meg a Bigwatert, úgy hogy 2x akkor radiátorral megy és erősebb szivattyúval.
    A mért térfogatáram 230-270 l/h, mig a BW-ben messze 200 alatt maradt .
    A vízhőfokok 10-11°C-vel magasabbak a körny-nél (kis légszállítás), mig a BW 15%-nál magasabb ez az érték, a víz elérte a 40°C-t is.
    Csodák nincsenek... a viz "ereje" a gagyi cuccban is ott van.

    És persze igazad van, mert azt is láthatjuk, hogy a Hyper 212 légnél alig jobb a BW.
    Na de combosabb vizhűtés is csak 10°C-t ver rá a léghűtésre!!!
    Zajban pedig kb. ugyanazt nyújtják.

    ***

    Persze ha nem csak CPU-t hűtünk, akkor már több indok is szólhat a víz mellett a léghűtéssel szemben, nem csak ez az elég szerény 10°C CPU maghőfok nyereség. (LOAD!)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák