Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fuzik

    aktív tag

    válasz Csaba_20_ #2842 üzenetére

    Végignéztem (értsd.: vásároltam - illetve kölcsönöztem) egy csomó féle passzív, vizes, illetve jó minőségű levegős tápot. (első körben a corsair nem volt benne a szórásban....)

    Az elérhető vizes tápok sora nagyjából kettő volt... hk és silentmaxx. (Ezekről majd pár sorral később...)

    Passzív leginkább a zen, illetve a phantom jöhetett szóba.

    Levegősből meg a chieftec -től kezdve ami csak a közelembe került.

    Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy alapvetően passzív tápot fogok vizesíteni. A ZEN -ről lebeszéltek (illetve mindenképpen hozzá kellene nyúlni, hogy használni tudjam), a phantom -nál viszont nagyobbat szerettem volna a széthúzott quad -os rendszerem miatt. Egyébként a ZEN felé továbbra is hajlok, csak én nem merem megcsinálni rajta azokat a módosításokat, amitől tartósan több kraft nyerhető ki belőle.

    Ezután jöttek a gyári vizesek (mind a kettő...). A HK (illetve watercool, hogy pontos legyek) már nem kapható megoldása egy sima levegős táp átalakításából született meg. A siletmaxx tápja pedig egy gyárilag passzív táp egy kívülről ráheftelt vizes blokkal. Gyakorlatilag a jó minőségű alkatrészeken kívül sok pozitívum nem mondható el róla, mert piszok módon melegszik, cicereg, stb.... a vízhűtő blokk csak annyit ér rajta, hogy nem olvad el a táp a fenébe.

    Mivel mind a hk, mind a silentmaxx táp esetében azt láttam, hogy egy alapvetően levegős tápot alakítottak át vizessé, illetve segédvizessé (a silentmaxx esetében), elkezdtem keresgélni olyan levegős táp után, aminek a mechanikai tulajdonságai, védelme, alkatrészösszeválogatása, hatásfoka megfelelő.

    Először a rostán a cheftec 750W -os moduláris tápja esett ki. Majd ezen az irányvonalon elindulva találtam rá a közel azonos belsővel rendelkező corsair vx550 -re.

    Szempontok:
    Mechanikai tulajdonságai: A feltétlenül aktívan hűtendő alkatrészek legyenek hűthetőek - azaz rájuk lehessen fektetni a blokkot.
    Védelme: Legyen túlmelegedés elleni védelme.
    Alkatrészösszeválogatása: Legalább 85°C -ot viseljen el.
    Hatásfoka: Legalább 80% -os hatásfoka legyen abban a terhelési tartományban, ahol én használom.

    A neten található leírások alapján végül elhatároztam, hogy beszerzek egy corsair vx550 -et, mert kétségeim merültek fel a chieftec -el kapcsolatban (különösen az alkatrészek minőségét illetően...). Mivel ezt a corsair tápot eleve csendes működésre (kis légáramlás) - eleve relatív magas üzemi hőmérsékletre tervezték, ezért viszonylag bátran mertem belevágni a projektbe.

    Ami fontos, hogy az átalakítás során külön figyeltem arra, hogy a táp körei még csak véletlenül se kerüljenek egymással fémes kapcsolatba (de azt hiszem ez alap, nem is kéne mondani...) - azaz továbbra is szigetelve vannak, hiszen a gap pad szigetelő.

    Természetesen a berhelés előtt rengeteget mértem - hőfokokat, áramerősséget és egyéb fájintos dolgokat (pl.: légáramlás... potenciálkülönbség... szigetelés.... stb). Szerencsére ezen mérésekben sokat tudtak segíteni a megfelelő helyeken dolgozó ismerősök... Szóval ez nem egy tipikusan otthoni feladat, mégha úgy is néz ki a dolog.

    Mivel még csak néhány hete üzemel a táp 400W alatti terheléssel, ezért a tartósságát nem tudom megítélni. Nem is beszélve róla, hogy a nyár még csak most jön.... :((

    ÉS AMI A LEGFONTOSABB: EZ IS EGY OLYAN ÁTALAKÍTÁS, AMIT VÉGZETTSÉG ÉS GYAKORLAT NÉLKÜL NE CSINÁLJON MEG SENKI. SZÓVAL SENKI NE VEGYE BÍZTATÁSNAK EZT A KIS CSEVELYT, MERT NEM EZ ENNEK A BESZÉLGETÉSNEK A CÉLJA! ELÉG CSAK ABBA BELEGONDOLNI, HOGY HA A SZABÁLYOKNAK MEGFELELŐ VIZHŰTÉSES TÁPOT LEHETNE CSINÁLNI, AKKOR LEHETNE KAPNI - ÉS NEM BOHÓCKODNÁNAK A GYÁRTÓK A SILENTMAXX ÉS PHANTOM PASSZÍV TÁPOK ÁLVIZESÍTÉSÉVEL....

    Bocsi a hosszú mondanivalóért.... :B

    [ Szerkesztve ]

    ___________________________________________________________________ Két ember két esetben tud igazán jót vitatkozni egy szakmai témáról: A) Mind a ketten értenek hozzá B) Egyikük sem ért hozzá : Persze az igazán élvezetes és parázsló viták a (B) esetben tudnak kialakulni....

Új hozzászólás Aktív témák