A napokban hozzám került egy régebbi FSP táp. Típusa: FSP250-60BT.
Valami Siemens_Fujitsu gépben volt eredetileg, komoly súly, tekintély első ránézésre, gondolom direkt nekik gyárthatták, ezért az adatlapja sem publikus, én legalább nem találtam meg az FSP honlapján.
Ha már hozzám került, persze nem áltam meg, hogy szét ne szedjem, meg ne vizsgáljam alaposabban.
Az adatlapjából [link]
kiderül, hogy nem túl izmos videokártyák alá tervezték, egy 12V-os ág, 13A, de az legalább vélhetően ki is jön belőle, erre garancia a gyártó és a 16A-es diódablokk (SBL1660CT).[link]
A 3,3V-ot (20A) a két egyforma 30A-es diódablokk egyike (SBL30-40PT) szolgáltatja saját, önálló fojtóval [link], amit egy 4700uF/10V-os ESR elkó követ, amit ezután egy érdekes pármenetes csaknem légmagos tekercs tovább szűr (a fotón nem látható, de a tekercsbe félig belelógatva egy szimpla 3-as vascsavar található, bele is ragasztva gyárilag, vagyis nem utólagos buhera eredménye), majd az áram a három kis panel (amelyből kettő merőleges áll az alappanelen, a harmadik a hűtőbordára van csavarozva venti hőfokfüggő szabályzására) egyikén keresztül megy ki a narancsos drótokra. Mivel a teljes kimenőáram a panelen folyik át, gyanítom, hogy áramérzékelés is történik. A panelon pár tranyó-ellenállás van csak, IC nincs, gondolom a jelet a vezérlő IC-nek továbbítja.
A +5V-ot (25A) a másik Schottky híd adja, jön a közös fojtó, szűrés, stb, semmi extra.
Ez a táp még csinál -5V-ot is (bár van már P4-es külön csati), nem cifrázzák 7905 azt kész.
Érdekesebb a +5VSB, amit itt is (mint korábban a MaxPower tápban) önálló FPS IC-intézi (1H0165R), [link] így aztán nincs egyetlen optocsatoló sem a gépben. Amúgy tetszetős kis 22 lábas IC-ez, rendekezik túl- és alsó feszvédelemmel minden általa szabályzott ágra (kivéve a -5V), fix de külső elemekkel beállítható generátorral, PWM szabályzással, távoli ki/be kapcsolhatósággal, hiszterézises Power Good jellel, önfigyeléssel, lágy felfutás szabályzással.
A készülék felső burkolatán csavarok vannak, csak a burkolatot levéve látható, hogy erre erősítették a fejlesztéskor a passzív PFC hatalmas lemezelt fojtótrafóját. [link] Vagyis gyári buheráról van szó, egy régebbi gépet egészítettek ki a PFC-vel. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a trafó csak úgy fér el, hogy egy jókora darabot kifűrészeltek a primer oldali hűtőblokkból. [link]
Reméljük, nem okoz túlmelegedést. A primerkör a szokásos kéttranzisztoros megoldás, 2x13009 900V/8A elégnek látszik, sok 300-as tápban van ekkora vagy akár kisebb is. A bemeneti szűrőkondik csak 85C-ak, 2x470uF/200V, valami OST I.Q felirattal, én még nem találkoztam vele. [link]
A bemenet fémházas komplett szűrőt kapott, zsugorcsővel levédve mindent. Aki piszkál, csak nehezen talál olyan pontot, ahol elérheti a hálózatot. [link]
Megbontáskor a gép működött, javításra nem volt szükség, de észrevettem, hogy egy zsugorcsőbe bújtatott szemre legalább 5 W-os ellenállás túlmelegedése miatt a zsugorcső megkeményedett, megégett és darabokban elkezdett leválni. Alaposabban megnézve kiderült, hogy a +5V ág előterheléséről van szó, fixen a kimeneti pontra van kötve. Itt volt egy kis dilemmám, mert mérés szerint 8 Ohm körüli az értéke, viszont a színkód alapján (barna, fekete, arany, arany) 1 Ohm-nak kéne lennie. Vagyis vagy ennyit nyúlt maga az ellenállás, vagy a szín változott a meleg hatására. De ha a szín jó, az annyit tesz, hogy 5 A-el terheli a kimenetet. Én ilyen nagy értékkel még nem találkoztam, nem hinném, hogy indokolt, ráadásul ez 25W elfüstölendő teljesítménnyel járna, ami ugye lehetetlen egy szemre 5 W-os ellenálláson. Végül is 2 db 4,7 Ohm-os 5W-os ellenállásra cseréltem ki, persze sorba kötve őket. Ami nagyjából a kiszereléskori állapotot jelenti, de 10 W terhelhetőséggel. Az előterhelés így durván kerekítve 0,5 A, tehát 2,5 W. Miután a csere előtt ment a gép, várhatóan nem rontottam a helyzeten. [link]
Még egy érdekesség: az alaplapba kevés vezeték van beforrasztva, sokat feljebb osztanak ketté, zsugorcsőbe bujtatva a kötést.
Összegezve megnyugtató a táp, az FSP a hasonlókra 100.000 órát ad meg 25 fokon, ami nem kevés. Púposodásnak, túlmelegedésnek nincs nyoma (az egy 5W-os előterhelést leszámítva), 3000-es barton simán megy róla GF4-el, négy (2Pata 2Sata) vinyóval, dvd íróval, 512 DDR rammal.
Üdv.
[Szerkesztve]
Fricu