Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz batmanéhes #42 üzenetére

    Az omega-3, abból is a DHA a kritikus komponens. Magas DHA és EPA mellett nagyon valószínű, hogy az omega-6 nem is esszenciális. A rövidebb szénláncú omega-3 zsírsavak elongálása (nyújtása felvágósan) elég rossz hatásfokkal megy emberben, sokkal inkább célravezető eleve a hosszúakat fogyasztani. Ugye a PUFA lényegesen sérülékenyebb, mint a MUFA, nem is beszélve a telítettről, ezért az E vitamin is fontos mellé. A jó minőségű halban természetesen együtt van minden, ami kell.
    A Zsírtörténeti kitekintő nevű remekműben leírtam, hogy a sok PUFA nem kívánatos, és hogy az arányokon nagyot kell javítani. Ebből adódik, hogy az omega-6-ot drasztikusan csökkenteni kell. Halkonzervből pl. olyat nem veszek meg, amiben "növényi olaj" van, csak ami kifejezetten olívaolajban úszik.

    Ami a bélflórát illeti, elég vegyes a viszonyom a kérdéskörhöz. Van még olvasnivalóm is bőven ezen a területen, különösen mert az utóbbi időben eléggé felgyorsult a kutatás üteme, de számomra úgy tűnik, hogy sokan fordítva ülnek a lovon. Egyrészt a kaja alapvetően befolyásolja a bélflóra összetételét, mennyiségét, kölcsönhatásait a bélhámmal, stb. Másrészt azért sokaknak viszonylag jó összetételű és minőségű bélflórája van. Miért kellene egyetemesen megjavítani valamit, ami nem univerzálisan romlott el? Akinek emésztési problémái vannak, először próbáljon az étkezési szokásain változtatni. Kevesebb FODMAP, kevesebb, vagy más összetételű rost (akár ideiglenesen, hogy meglássa, mi problémás és mi nem), zéróhoz közelítő zacskós/dobozos, feldolgozott szemét kaja. A jól szuperáló bélflórában kifejezetten diszbiózist okozhat az erőltetett ellenálló keményítő adagolás.

    Az én stratégiám az, hogy a kevesebb, de magasabb minőségű étel jobb a szervezetnek, mint a több, de silány. A fehérjeforrás legyen változatos, többségében állati eredetű (=teljes), rendszeresen kötőszövetes cupákokkal tarkított, hogy az aminosav egyensúly megmaradjon pl. glicin<=>metionin. Ami a növényeket illeti, alacsony cukortartalmú gyümölcs (áfonya, avokádó :D), vitaminban, ásványi anyagokban, túlhájpolt fitokemikáliákban gazdag, pl. némi brokkoli, sóska, spenót, pár szem olívabogyó, min. 85 %-os csoki, kevesebb adag, de jó minőségű kávé, napi 1 pohár rozé bor, stb.

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák