Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz Cathfaern #40 üzenetére

    Bárcsak a gyümölcs lenne a nagy többség elsődleges cukor forrása. Olyat még nem láttam, aki egy félnormális étkezés után be bír nyomni egy közepes almánál többet, olyat viszont nem egyet, aki több szelet süteményt simán rádob az ebédre. A nasi fogalmáról nem is beszélve, ami 60 évvel ezelőttig kvázi nem is létezett, mára viszont tipikus édesség beviteli procedúrává vált. Ma már elég jól ismert, hogy a rost és a szerves savak csökkentik az ételek inzulin emelő hatását, tehát egy alma egyébként sem egyenértékű az ugyanannyi cukrot tartalmazó zacskós édességgel. Sőt, a fruktóz mellé odapakolja a növény a sok antioxidánst (hogy magát védje!), ám a Sport szeletben még az sincs.
    Ami az ázsiaiakat illeti ők pl. az amiláz aktivitásban is messze a többiek fölött állnak. Egyébként is nagy a szórás az emberek között (1-14 allél, ha jól emlékszek?). Nagy valószínűséggel sokkal jobban alkalmazkodtak a keményítőben gazdag rizs fogyasztásához, mint a tipikus Észak-európaiak a feléjük alig 2000 éve bevezetett gabonákhoz.
    Szerk : mindezzel nem akarom a gyümölcsöt hájpolni, de addig nem volt komoly gond, amíg a cukor nagy része abból származott. Persze ezen felismerés a többséget téves következtetések levonására vezeti, miszerint a gyümölcs az egészséges táplálkozás non plus ultrája. Már egy csimpánz számára sem az, a gorilla pedig alig fogyasztja, pedig szinte teljesen nóvényen él. Az már más kérdés, hogy amit a beleiben felszív, az 60+ % zsír... Az ideális főemlős kaja. Egyszer láttam egy természetfilmet vadon élő csimpánzokról, akik habozás nélkül életüket adták a csapat által hónapokig felügyelt területért, amin valami dió nőtt nagy mennyiségben. Mindennel többre tartották a 60-70 % zsírt tartalmazó diót.

    [ Szerkesztve ]

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák