Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz erdoke #32 üzenetére

    Tény, illetve az egyik linken szerepel az is, hogy 2000 utáni kutatások azt feltételezik, hogy jó eséllyel a magas húgysavnak más kiváltó okai vannak, mint korábban feltételezték, pl. protein fogyasztással való összefüggését nem tudták bizonyítani.
    Ennek viszont ellentmond egy közeli ismerősöm esete, aki fogyás céljából és cukorbetegség miatt átállt szinte teljesen hús és zsíralapú étrendre, nagyon minimális szénhidráttal (és kevés zöldséggel, mert annyira nem zöldségevő, bár ez nem kerülte szándékosan). Negyedéves vércukorméréskor azt mondták, hogy a cukra nagyon jó, viszont húgysav szinttel azonnal kezdjen valamit, mert elszállt... (korábban nem volt vele problémája).
    Persze nyilván ez egy egyedi eset, amiből messzemenő következtetést nem lehet levonni. Főleg, hogy a sikeres fogyás ellenére, még mindig jelentős túlsúlyról és mozgásszegény életmódról beszélhetünk.
    Mondjuk ettől függetlenül kíváncsi lennék a cikkben szereplők ízületeire, főleg mondjuk egy 10-15 év múlva (ugye a köszvény tipikusan 65 év fölött jelentkezik).

    Amit írsz C vitamin - húgysav összefüggés tényleg érdekes. Viszont lassan kezdünk odajutni, hogy kis túlzással az emberi szervezet húsfogyasztásra van beállítva :) Persze itt feltevődik a kérdés, hogy akkor napjainkban miért vagyunk mégis inkább mindenevők... (és pl. fogazat kérdésköre)

Új hozzászólás Aktív témák