- Korrekt táblagépet dobott össze a Motorola
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Milyen alaplapot vegyek?
- HiMedia lejátszók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
reset
senior tag
Gyérekök, sokat okosodtam - csak közben nekem is ledobta a szíjat az agyam.
-
Norman M249
tag
Az arcom leszakad az itt olvasottaktól....
Nem semmi marketinget vonultattnak fel a kedves gyártók.........
Ebből tényleg logout cikk kell!!!
Mostmár remélem az Abit IP35 Pro lapom tényleg 4 fázisu,azt már csak nem nyirbálták meg.... na jó alap 4 fázisúnak készült lapnál csak nem nyúltak hozzá,de hogy mik vannak 4 felett az eszem megáll.
Elég ha visszagondolok ,hogy én is mindig a tekercsek számát figyelve igyekeztem meghatározni az adott lapon található fázisok számát....és majdnem vátottam a P45 ös giga ep45 lapra,mert az abitom nem birja quad tuningot. Erre meg nagy az esélye ,hogy a hirdetett fázisok helyett is jó esetben is csak 4+1 van rajta...... -
04ahgy
nagyúr
P7P55D Evo. 16 a hirdetett fázisszám, csakúgy, mint a cikkben bemutatott nagyob testvérei kissebikei közt. A valóságban még rosszabb a helyzet, ugyanis az a 16 csak 4!
Logout cikk lesz ebből, úgy látom...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Pontosan így csináltam volna én is, királyságos. A gond csak akkor van, ha a belső rétegben van csak összekötve. Akkor csak a PWM supervisor IC adatlapja alapján lehet megmondani, mennyi is az annyi.
fLeSs: A virtuális fázist meg nem én találtam ki, tlac világított rá, hogy a Gigabyte hívja úgy.
Igyekszem egy-két "sokfázisú" P55 lapról is gyűjteni infókat.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nos, ma egy igazi gyöngyszemet leplezek le! Gigabyte EP45T-Extreme. Vajon hány fázisú? Pont fele annyi, mint írják.
A Giga oldala szerint 12. [link]
A vezérlő IC egy ISL6336. Gyártó oldala szerinti specifikációja: [link]. Érdekes, hogy csak 6 fázist tud kiszolgálni. Pedig ez van a lapon. [link].
A hátoldalon pedig jól kivehetők a párhuzamosan kapcsolt tekercsek:
HGyu
-
Oliverda
félisten
-
fLeSs
nagyúr
köszi a kommentet.
sosem merültem bele ilyen szinten (IC-k keresgélése), hogy melyik lapon hány fázis van. én már évek óta úgy látom, hogy ez csak marketing, és a tapasztalatok illetve tuningeredmények is mindig ezt igazolták.fesz-mérőpontok: az MSI sokkal okosabban oldotta meg, ez nyilvánvaló, nálam a P55-ösök között továbbra is a P55-GD80 a favorit.
-
04ahgy
nagyúr
Valószínűleg tényleg annyi, de biztosat csak akkor lehet mondani, ha az ember kikeresi a vezérlő IC adatlapját. Sajnos a képen nem látszik.
A tekercsek alapján nem mondható meg, nem látszik belőle egy sem párhuzamosan kapcsoltnak. 6+1 fázis meg még amúgy is teljesen reális. A 12 fázis és afelettieknél kezd mesés elemekkel tarkított lenni a marketingshit.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
audi100td #65 üzenetére
Igen, a 790XT-UD4P esetén 100% kamu a 8+2, 4+1 a valós fázisszám. Bizonyítékaim sorolom.
ISL6324A típusú PWM IC van az alaplapon. Ez az Intersil oldala szerint legfeljebb 4+1 fázis hajtására képes. Ajánlom az adatlap 38. oldalát is figyelembe a mintakapcsolás tanulmányozására. Jól látható a 2+1 fázis teljes megvalósítása az ISL6324A-val, valamint további kettő meghajtása az ISL6614-gyel, melyet szintén az ISL6324A PWM3 és PWM4 kimenete vezérel.
Az alaplapomról fotót is készítettem, kattintható.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nos, a sok fikázás után egy érdemi, szakmai alapon vett hozzászólással is gazdagítanám / [szegényíteném ?? ] a topikot.
Az áruk a lapocskáknak. OMG. Lematricázott hűtőborda? OMG.
A P7P55D Premium és a Sabertooth esetén a 24 tűs ATX csatlakozó mellett a nem beforrasztott foglalathely miféle? Lesz ezeknek a lapoknak egy még jobban kibővített, extrázott, 80 ezres testvérük is, amikor ott is lesz valami?
A P7P55D-E Pro és a Sabertooth esetén csak én látom az alaplapi VRM +12V felőli bemeneti oldalát, és a CPU áramellátási kimenet felőli oldalát a rengeteg fázishoz viszonyítva eszméletlenül pufferkondenzátor-szegénynek? Ráadásul szilárdelektrolit kondikkal. Persze, kibírja az x ezer üzemórát 105°C és 125°C környezetben, de ESR terén igencsak vérszegény, és még kapacitásban is elég sovány. És a fenébe is, még a fázisokat is lekapcsolja az okos, energiatakarékos, smart lapocska... A kvázi puffereletlen lap + alulpufferelt táp biztos szépen fog ciceregni, sípolni, zenélni. Szerencsétlen ember, aki a 70 ezres lapot megveszi, 40 ezres táppal, meg azt sem tudja, melyiket vigye gariba. Holott egyik sem hibás, önmagában...
A ROG lap viszont a VRM alapján a legérdekesebb, számomra legszimpatikusabb. Nincs millió fázisa, de a kondik páruzamos kapcsolásával kellő a szekunderoldali pufferelés, és az eredő ESR is kívánatos értékű lehet.Kedves PH! tesztelőlaboratórium! A hátoldalról szemrevételeztétek-e az über 16-24-32 fázisú lapokat? Megnéztétek-e rajtuk a buck-konverter vezérlő IC-t? Hát persze, hogy nem. Ellenkező esetben láttátok volna (hacsak nem belső rétegben vannak összekötve az alaplapi NYÁK-on) az összekötött tekercslábakat. Láttátok volna, hogy a vezérlő IC képes kb. fele annyi fázist kiszolgálni. Igen csúnya dolog ez az alaplapgyártók részéről, mind Gigabyte, mind ASUS fronton. És én csak az überintel deszkákon veszem ezt észre. Persze a marketingosztály által közölt fázisszám szinte minden esetben osztható is azonnal kettővel. Nem a rosszindulat beszél belőlem, a 16 fázis még el is képzelhető, de ennél több már vajmi nehezen.
Amelyik lapon saját szememmel is láttam ezt: Gigabyte GA-MA770T-UD3P. 8+2 fázisú VRM-et hirdetnek. Szegény amatőr megszámolja a tekercsereket, éppen 10db. Jéé, nem hazudik a Gigabyte! Lósz@rt nem. Hátulról megnézve az alaplapot, látható a vezetősávok alapján, hogy kettesével párhuzamosan kapcsolt tekercsek vannak. Alapszintű elektronikai ismeretek alapján is eldönthető, hogy a párhuzamosan kapcsolt induktivitás eredője egyetlen induktivitás. Az akkor máris csak 4+1 = 5 fázis! Erre rátesz az, hogy a PWM IC-t kikeresve, az adatlap ordít, hogy bizony 5 paralell, unindependent phase... Mi ez, ha nem ku*va nagy átb@szás?
Biztos vagyok abban, hogy a nagynevű, nagymúltú, színvonalban és minőségben jelenleg a béka hátsója alá süllyedt, marketingshitből élő és túlárazott lapokat kínáló ASUS esetén sincs ez másként.
Egy Intel Extreme X48 gyári lapra miért elég a tényleges 4-6 fázis?Biztos az Intel, vagy a mérnökei hülyék. Nos, ezt a kérdést válaszolja meg mindenki magában, figyelembe véve az Intel CPU-kat és az Intel CPU piacon elfoglalt pozícióját. 20 évre visszamenőleg...
A konkrét bemutatóhoz visszatérve: egyelőre (szerintem) még mindig a Gigabyte kínálja a legátláthatóbb, legértelmesebb hátoldali csatlakozópanelt.
Maximus III: a feszültség-mérőpontok esetén mi van akkor, ha megcsúszik a műszer? Zárlat. Ezt a lap hogy viseli? Nem lett volna jobb egy – az MSI-hez hasonló – műanyag keretezés?
HGyu
-
zed1983
őstag
válasz
Robi BALBOA #38 üzenetére
Láttál már egy normális 8x8 vs 16x16 sáv tesztet?
Mi a különbség 1-2 fps? -
zed1983
őstag
válasz
Picturemaker #48 üzenetére
Maximus III Formula a legbrutálisabb lap amit eddig láttam...hétfőn érkezik...
Aki sajnálja rá a pénzt, az pedig miért írja, hogy ezeknek nincs értelme? -
Valty
aktív tag
Hm..nekem is sabertooth lapom van, kinézetre tetszik, beüzemelve még nem volt, mert procira egyelőre nincs keret, viszont féláron sikerült hozzájutnom, szerintem azért ennyit megért
-
Gomezz
senior tag
Sziasztok valaki tudja, hogy milyen HDD kel a Speeding HDD connectors -hoz.
Egyáltalán mi az a Speeding HDD connectors.
Van egy Asus Maximus II -m ha a normál sata portba dugom a két WD320 Raid HDD-t akkor megy a RAID0 ha a Speeding HDD connectors-ba akkor fel sem ismeri az alaplap??? -
jorden06
senior tag
Nem hiszem, hogy a kerámia annyira rossz hővezető lenne, különben nem lehetne rendelni a 40millás sportkocsikhoz extraként, felárért, kerámia féktárcsát, a gyári helyett...
-
Dr_Syrex
senior tag
viszont van fele ennyiért is már P55-ös lap, nyilván nem ilyen "mindentudó-drágaság" , mint a fent említett Asus deszkák, de kevés kivétellel mindenkit ki tudnának szolgálni
, tehát akkor Mi-Mennyi-Miért?
-
törölt tag
Nagyon régen egyszer elkapott a gépszíj. És vettem egy ASUS P5AD2-E PREMIUM alaplapot. Mikor a sok integrált hülyeséget mind bekapcsoltam és feltelepítettem WIN-XP alá mint egy karácsonyfa olyan volt az OS. A telepítés után már egy rahedli program volt fent. Nem is volt stabil. Az integrált szarok felét le kapcsoltam. Aztán tűrhető volt. Aztán egyszer úgy úgy döntöttem veszek egy nagyobb procit. A cserénél meg kiugrott az egyik láb (nagyon picit elmozdult a többihez képest). Na mondom sebaj megy garba. Elhajtottak mint az élettelen magzatot (HRP fa.za cég). Szerencsére működött tovább a lap, de aztán elfüstölt egy hálózati túlfesz következtében ami a MATÁV felől jött.
Összességében piszkosul nem érte meg. Nem volt jobb és gyorsabb mint egy 20K alaplap. Elvakított a sok hülye reklámszöveg meg ugye én is bevettem, hogy ettől leszek kemény hardver atya isten. Azóta nem költöttem lapra 30K -nál többet. És manapság már 20k -nál se nagyon. Már ebben az árkategóriában is lehet találni jól huzható egyszerű deszkákat. Aki ilyet vesz az szerintem nem egészen komplett vagy tényleg sok pénze van.
-
Dr_Syrex
senior tag
hát ez hogy ment el kétszer
-
Dr_Syrex
senior tag
hát pont ezért lesz sláger (sokkal népszerűbb) egy H55 chipset-es lap.
-
Picturemaker
őstag
A SaberTooth azért nagyon királyul néz ki.
Amúgy 25e-nél egy alaplap sem ér többet. Sebességkülönbség, ha van, elenyésző. Tuningban manapság néhány olcsóbb lap is "villant" néha. A sok "ficsőr" meg olyan, hogy úgysem használja soha senki, csak jól mutat a promóciós anyagban! -
Tommmmka
senior tag
válasz
öreg ne beszálj már marhaságokat, a tri channel és dual pciex-en kívül semmiben nem tud többet az x58. én spec az életben nem építek CF rendszert, de sz.tem az x58 tulajok kb 80% sem. A dual channel memkezelés meg alig marad el az x58 tri chaneljétől.
Esetleg mutatnál valami tesztet amivel alátámasztod,h. nem képes olyan teljesítményre a p55 mint az x58?
-
Tommmmka
senior tag
A Sabertooth-ot csakis ajánlani tudom, szépen bírja a tuningot, és egyáltalán nem meleg.
-
tzsolesz
nagyúr
Jók ezek, meg minden. De nálam a lélektani határ 25K. A jelenlegi Asus P5K/EPU-mat egy féléve vettem 22K-ért, és P35-ben eléggé ásznak számít. Majd akkor fogok fogok platformot váltani (P55 lesz egyébként), ha 20-25K között lesz egy hasonló kategóriás alaplap ezen a fronton is. Tehát annak is jónak kell számítania a mezőnyben.
(50K egy számítógép ára használtan. 6-7K alaplap, 5-6K 2Gb RAM, 17K HD4830, 11K E5200, 6K 350W-os FSP, 3K valami gagyi ház, és a vinyó, optikai meghajtó jöhet a régiből.
1280x1024-ben 4XAA 16AF minden fullon lehet játszani.) -
F e Z o
veterán
A beépitett Memtest progi elég gáz. Egy 50k+ -ös laptól elvárná az ember, hogy normálisan működjön, vagy adjanak mellé Memtest86 CD boot lemezt, az biztos jó lesz.
-
a sabertooth fosbarnasaga klassz; az st6-e ota talan a legszinpatikusabb deszka - persze zart hazban nem latom es a full atx idejetmult es ennyit alaplapert amugysesose, de ettol eltekintve szep.
-
-Gabesz-
senior tag
válasz
Azt hiszem a 750-860-870 procik hozzák a 920-asok teljesítményét.
Aki 1 VGA-ban gondolkozik, annak elég 1x16 sáv
A 3 sávos memória vezérlő ahogy nézegettem az everest képernyőképekett a fórumokon, nem hozz nagyságrendekkel többet, sőt húzott rendszereknél szinte egál a 1156 és a x58 920.Szerintem 30K körül egész jó kis 1156-os deszkákat lehet venni.
-
Robi BALBOA
őstag
Csak az a gond, hogy egyik 1156-os csúcslap sem log olyan teljesítményt adni mint egy olcsóbb x58-as lap, tehát ezeknek a foglalatú lapoknak 20 és 45k között kellene tanyázni, nem 70k
és sehol tri channel se 2x16 pci-e, ez a lap jó indulattal is közép kategória úgyhogy az árának is úgy kellene alakulni, ez csak mostanában divat, hogy egy normális lap 50-100k között van, régen a csúcs s939-es lap 45-50k volt, egy csúcs 775-ös lap pedig 50-55k körül volt.
-
toyone
őstag
Láthatóan nagy a "felháborodás" hogy 50K+ ban vannak ezek a lapok. Csakugyan nem olcsó de nem is a belépő kategóriáról van szó ezt ne tessék elfelejteni. Más gyártóknál is megtalálhatóak a felsőbb-igényű/pénzesebb tulajok számára szánt deszkák. X58-ból is vannak horror áron lapok meg "olcsó" fajták is. Ha valaki a P55 csúcs lapjára vágyik van az is,tessék. Akinek ez kell az úgy is megveszi, aki meg sokallja annak meg kínálnak kedvezőbb árral mást. Nem kötelező MIIIF-t vásárolni mindenkinek...
-
mv
aktív tag
Az Express Gate-hez tartozó böngésző tartalmaz bővítményeket? Videókkal, flash játékokkal elboldogul?
A lapok árairól csak annyi a véleményem, hogy nem bérből és fizetésből élőknek találták ki őket.
-
lorenzen
aktív tag
Még egy nagyon hasznos fejlesztés:
"Egy merevlemezzel még nem történik semmi különös, ha azonban mindkét portra HDD-t csatlakoztatunk, akkor szimplán a BIOS-on keresztül felállíthatunk egy RAID 0 vagy RAID 1 tömböt meghajtóprogram installálgatása nélkül; ugyanakkor ezeket a merevlemezeket így már nem használhatjuk rendszerlemezként."
Most megtakaríthatunk néhány gombnyomást a 'no boot' árán.
-
Nordic
Közösségépítő
Lassan tényleg jobban megéri az amd-s konfig, mert sebességben nagyon már nem veszt az ember, bár ez csak magánvélemény.
-
WD40
aktív tag
A MemPerfect leteszteli nekünk a túlhajtott memóriát, a GO Button segítségével pedig „turbo módba” kapcsolhatjuk a számítógépet.
És visszatérünk a turbo gombhoz, az új generációs gamer házakon majd ilyet is találunk. -
Ari18
őstag
Ennyiért inkább egy X58-as, lap és egy D0-ás I7 920. Ez legalább időtállóbb. Röhejes ez a 1156.
-
-
pottyantós
aktív tag
A P7P55D sokkal olcsóbb de ugyanolyan megbízható!!
-
"...A négy vizsgált modell legolcsóbbika 50 000 forint környékén kapható, a legdrágább viszont 70 000-be kerül..." vs "...Pro utótaggal ellátott modell E-s verziója lényegében a sima Pro továbbfejlesztett változata, egy amolyan középkategóriás modell..."
Ez nekem tűnik csak ellentmondásnak?
-
szki
őstag
Szépek, meg jók ezek a lapok. De inkább X58 ennyi pénzért (+i7 930)! És az még jópár évig bővíthető lesz. Szóval az LGA1156, P55 v. H55/H57 bizots kimarad az életemből.
Fél éve AMD vonalon az AM3-as 790FXT Giga csúcslapot vettem 31eFt-ért...
-
50-70K-s P55 alaplapok? rofl. Ennyiért X58-at adnak.
Egyébként ~50K-ba volt a lapom+procim... AMD rulez... -
varmi2
nagyúr
Szerintem el van írva a táblázat azon sora hogy: processzor támogatás. A helyes az az hogy i3, i5. semmiképpen sem i7!
-
Horbal
őstag
Abszolút egyet értek egy alaplapért nálam is a max a 30-35K de akkor már nagyon sokat adtam érte. Ezeknek a + fícsöröknek az esetek 90%-ban szinte semmi gyakorlati haszna nincs, erősen E-pénisz növelés jellegű a dolog. Most, hogy adnak hozzá egy hangkártyát pff és akkor mi van, van hangkártyám stb, nem érint meg. Ettől még persze remek lapok, csak valszeg nem racionálisan gondolkodó usereknek lettek kitalálva...
-
pityeszka
őstag
Mocskosul drágák!
-
cszn
őstag
GA-P55A-UD3 a jó vétel 32-34e-ért
Ezen is van SATA3 meg USB3. Többet nem adnék egyikért se.
-
Zanik
addikt
LGA1156-ért ennyi pénzt elkérni? Akkor inkább valami lesajnált márkájú X58-ast vennék!
-
old gray
addikt
Addig olvastam a cikket míg meg nem láttam, hogy mennyibe kerülnek ezek a lapok.
AMD forever.
-
divrapier
tag
Lehet veszek egy SaberTooth-t, és elküldöm Irakba, hátha hoz egy kis olajat, vagy aranyat. Ezt leszámítva nem sok fantáziát látok ezekben. Drága, fél tucat számomra felesleges bigyó és 50+ ezres lapokra 1 ethernet.
-
JColee
őstag
amd-s lapok olcsóbbak.
msi gd 70, asus crosshair formula, vagy asus m4a79t Deluxe ezek mind "csúcs"lapok, és mégis belefér 40 körül (gigánál is ennyi a max, csak nem ismerem)
miért ilyen drága egy intel deszka? -
fanti
addikt
Nem is lenne ezeknek az árával gond, ha pl. 4-5 évben gondolkodna az ember.....
Veszek egy jó stabil lapot, jó sok extrával és jó sok pénzért és jó sokáig használom.
De hol lesznek már ezek a lapok 4-5 év mulva?Amúgy meg szép és jó lapok ezek az asusok, de én megelégednék egy 30k-s giga lappal is.
-
emmm
őstag
válasz
Mr.Csizmás #4 üzenetére
Na igen, távcsöves barátunk is megmondta anno.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Blindmouse #1 üzenetére
mert az nem holmi 20-30k-s tömegszemét msi és társai
-
sz.mich
tag
válasz
Blindmouse #1 üzenetére
Sőt, ha azt vesszük, hogy egy lap, abba pedig proci és memória, akkor bőven 100k felett vagyunk.
Igen jó teljesítményűek az biztos, én is elfogadnám, de ez a kategória még nem érett meg az én pénztárcámhoz illetve igényeimhez. De ha lenne pénzem simulékonyabb lenne az igényem is. -
K21_overlord
tag
Ezt pénzt én inkább vga ra költeném, mint ultra alaplap vagy procira...
-
Blindmouse
senior tag
Aki ennyiért vesz alaplapot, az meg is érdemli. Komolyan, mi a fenéért kell 50K-t kiadni egy alaplapért, ami lényegében semmivel sem több, mint egy 20K-s?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Mit kínál az Asus P55 fronton 50 000-től 70 000 forintig? Négy alaplapot mutatunk be.
- Milyen légkondit a lakásba?
- alza vélemények - tapasztalatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Mobilinternet
- Korrekt táblagépet dobott össze a Motorola
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elfelejtettem a film címét
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Már 33 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest