Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    válasz bviktor93 #28418 üzenetére

    "Alapvetően torrentezésre, és a letöltött fájlok hálózaton való megosztására (samba) használnám, meg talán majd médialejátszónak."
    Döntsd el mit akarsz, a kettő együtt nemigazán fog menni Pi-vel. Vagy ez, vagy az.

    "1) Első körben egy külső USB-s HDD-vel (500 GB - 1 TB) tervezném használni. Én viszonylag nagy mennyiségben szoktam torrenteket futtatni, kb. 50-60 torrent szokott itt PC-n futni a kliensben, ezek között jópár 10-20 GB-os fájlok. Mennyire alkalmas a kis Pi arra hogy ezek seedeljem mondjuk 24/7-ben?"
    A LAN és az USB port ugyanazt a buszt használja, ahogy azt már írták. Így lényegében egymást akadályozzák. Működik a dolog, de nem lesz lángoló farkú gepárd. A LAN-ja amúgy is "csak" megabites.
    Az 50-60 torrent, meg szerintem kicsit sok. Bár a fene se tudja. Én 10-20 között használtam, azzal nem volt probléma ~25-40% SoC terheléssel el volt, igaz nem voltak 10+ GB-osak, csak 1-2.

    "2) Ha már torrent: ahogy olvastam interneten alapvetően a 2 legnépszerűbb kliens a deluge és a transmission. Melyiket lenne érdemesebb használni az 1) pont figyelembevételével?"
    A kettő közül amelyik kézreállóbb. A feladatát ellátja mindegyik, nem a kliensen múlik a történet.

    "3) Ez az USB-s külső HDD-s dolog mennyire életképes dolog a 24/7-ben való használatra? Aki esetleg így használja: milyen HDD javasolt erre célra, ami viszonylag halk, és alkalmas arra hogy egész nap menjen?"
    Életképes, ha 2,5"-on maradsz. Egy jó erőben lévő 2,5A-es táp elviszi a Pi-t is meg a HDD-t, de egy aktív HUB jól jöhet, mivel, ha még csatlakoztatsz valami energiaéhesebb USB-s perifériát el fog fogyni az NRG.

    "4) Ahogy olvastam a partíciót célszerűbb NTFS helyett ext4-re formázni, mert ez kevésbé erőforrásigányes a Pi-nek. Mennyire igaz ez? Nem fog nagyon melegedni egész napos használat alatt? Ha ext4-et használnék Windows alatt ugyanúgy tudnám a fájlokat másolgatni samba megosztással, mintha NTFS lenne?"
    Nem kötelező, de célszerű pl. EXT4-et használni. Nem fog melegedni, pláne, ha aluházba kerül (a HDD, a Pi amúgy sem melegedős fajta)

    "5) Tápellátás: Milyennel érdemes használni, anélkül hogy mondjuk külső táp kelljen az USB-s HDD-nek? Ahogy látom van 2,5A-es Raspberry Pi Official táp, érdemes ezt használni?"
    Ha biztosra mész, akkor célszerű, de bármilyen 2-2,5A-es butatáp elég neki, lényeg, hogy stabil 5V-os tudjon és nem legyenek megfutások.

    "OS-nek a hivatalos Raspbian-t terveztem használni, még anno egyetemen tanultam egy kis debiant, úgyhogy a linux commandok meg a config file szerkesztgetések szerintem nem okoznak problémát, főleg hogy rengeteg leírás van mindenről neten."

    Raspbian-t javaslok grafikus felület nélkjül - lényegében egy NAS-t csinálsz, oda minek grafikus felület - vagy az OMV-t. Ez egy direkt NAS-okra szabott operációs rendszer debian alapokon. Pi-hez való image-e is van.

    A Te általad írt felhasználási területre szerintem egy Pi kicsit vékony. Erre még egy használt ARM-es Syno is jobb választás. Vagy építesz - veszel egy SFF vagy vékonykliens gépet, amiben van 1-2 SATA port -
    egy kis alacsony fogyasztású Atom/Celeron CPU-ra egy NAS-t, ezzel ráadásul egyszerre több eszközt is ki tudsz szolgálni úgy, hogy közben dolgozik is. A Pi meg egy szemrevaló házikóban egy opcionális DAC-kal megtámogatva mehet a TV alá/mellé/fölé/mögé médialejátszónak Kodi-val.

    (#28419) toth_janika:
    De át kell. Mindkét oldalról (NAS felől is és az OSMC felől is) Ha nem sok a megosztás - nem állomány, hanem mappa - akkor pár perc.Nálam 1-1 megosztás a Filmek, a Sorozatok, a Zenei klippek, az egyéb klippek és a nagyon egyéb klippek. De van még NFS-re Zene megosztás is. Ja és ha lúd legyen kövér, mindezek Samba-ra is megvannak.
    NFS a Kodinak - ha hiszed, ha nem gördülékenyebb a lejátszás - és a Volumio-nak, a Samba meg a Win-nek.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák