Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Keeperv85

    nagyúr

    ZTE Grand X IN - MÉLYVÍZ

    Belépés csak úszóknak!

    Ezt a fórumot azért hoztuk létre,hogy ne zavarjuk azon felhasználókat, akik még csak most ismerkednek a telefonnal, vagy akár az Android rendszerrel.

    * * *

    Itt már nem foglalkozunk tokokkal, fóliával, facebook accounttal, mobilnet kikapcsolással és egyebekkel. Ez a topic a buherátorok topicja, arról szól, hogyan cserélj ROM-ot a telefonon, hogyan cseréld le a rendszer betűtípusait, hogyan hajtsd túl a processzort (vagy éppen hogyan vegyél vissza a feszültségből biztonságosan) és egyéb, a telefon szoftverével és hardverével kapcsolatos módosítások.
    A fórumozás során jó, ha tisztában vagy alapfogalmakkal, amiket megpróbálunk itt ebben a hozzászólásban összegyűjteni. Fontos tudni, hogy a készülékkel kapcsolatos infók akár naponta, vagy még sűrűbben változhatnak! Könyörögve kérünk mindenkit, hogy a készülék alap topicját használja az ilyen kérdésekre. Valamint NE privátban zaklassatok minket ilyesmivel, mert akkor egyrészt elvesznek az információk, másrészt egyikünknek sincs kedve 30-adszor is ugyan arra a kérdésre válaszolni! A "keresés" és a "szerkesztés" gomb használata mindkét topicban melegen ajánlott! Különben: >> :(((

    * * *

    1. Mi okoz garanciavesztést és mi nem?

    Fontos, hogy rögtön a kezdet kezdetén tisztázzuk ezt a kényes kérdést. A garancia a készülék gyári állapotára vonatkozik. Amennyiben vissza szeretnék vinni a készüléket a szolgáltatóhoz, fontos visszaállítani mindent az eredeti állapotba (Recovery, ROM, partíció kiosztás stb.).

    A rootolás, akár a gyári rom rootolása is garanciavesztéssel jár abban az esetben, ha valaki így viszi vissza a készüléket! A custom romok, custom recovery-k, és custom firmware-ek használata szintén! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ilyen készülék ne kerüljön vissza a szervizekbe, mert a szolgáltató bevizsgálás után esetleg befoltozhatja a meglévő 'biztonsági réseket', ami esetünkben azt jelenti, hogy lőttek a módosítási lehetőségeknek.

    2. Mi az a rootolás, minek kell nekem?

    A rootolás a telefon rendszere felett szerzett afféle rendszergazda jog. Ha már a kérdés egyáltalán felvetésre került, egészen biztos nincs szükséged rá. Fontos tudni, hogy nem a telefont rootoljuk, hanem a rajta futó szoftvert, tehát a hardverben nem okoz semmiféle módosítást. Nem lesz tőle gyorsabb a készülék, nem lesz hálózat független!

    2.1 Hogyan tudom a szoftvert rootolni?
    ko9 fórumtársunk megoldása: ITT olvashattok róla.
    apeelme fórumtársunk megoldása, a Bin4ry metódus alapján, videóval: ITT olvashattok róla.
    ...és végül, de nem utolsó sorban a Next Generation Team megoldásáért ERRE parancsoljatok!

    2.2 Mi az a bootloader, mit jelent hogy zárt vagy nyitott?

    A bootloader egy alacsony szintű FW (firmware) rész, ami a bekapcsolás folyamatot hivatott lebonyolítani. A bootolási folyamatban ellenőrzi a a felső szintű kódrészeket, illetve kiosztja az erőforrásokat, majd végső soron átadja a vezérlést a kernelnek, ha az átjutott a hitelesítésen. Amennyiben a bootloader zárt, úgy a készülék megtagadhatja a custom kernel betöltését, ezzel a boot folyamat megszakad és jó esetben is csak a zöld robot fog velünk kérdően szembenézni... A nyitott bootloader nem végez kernel ellenőrzést, csak megpróbálja a kapott utasításokat lefuttatni.

    A Grand X In-ben az Intel SUNRISE kódnevű bootloadere teljesít, jelenleg az SMB_REV30_V2_R3_1233.E1-es verzióval, ami teljesen nyitott.

    Fontos továbbá megjegyezni, hogy ebben a készülékben felhagyott a ZTE a hagyományosnak tekinthető Yaffs2 img formátummal minden szinten, helyét az EXT4 (ennek éppen ideje volt) és egy új az Inteltől kapott bináris fájlformátum az OSII (OSIP) vette át. Egyetlen kivétellel (Motorola Razr I) a Medfield telefonokban nincsen boot és recovery partíció, ami azt jelenti, hogy a klasszikus értelmemben vett fstab felosztást el is lehet felejteni.

    A példa kedvéért, miről is van szó:

    Egy "hagyományos" felosztás (Motorola Razr I):

    /system ext4 /dev/block/mmcblk0p16
    /cache ext4 /dev/block/mmcblk0p14
    /boot emmc /dev/block/mmcblk0p5
    /recovery emmc /dev/block/mmcblk0p6
    /panic raw /dev/block/mmcblk0p9
    /data ext4 /dev/block/mmcblk0p17 length=-16384
    /pds ext4 /dev/block/mmcblk0p12
    /sdcard datamedia /dev/null
    /external_sd vfat /dev/block/mmcblk1p1
    /misc emmc /dev/block/mmcblk0p13

    ..és a GXI:

    /system ext4 /dev/block/mmcblk0p2
    /cache ext4 /dev/block/mmcblk0p3
    /sdcard vfat /dev/block/mmcblk0p7
    /data ext4 /dev/block/mmcblk0p8 length=-16384
    /external_sd vfat /dev/block/mmcblk1p1

    Mint látható számos partíció "eltűnt". Ennek az az oka, hogy a készülékben ezeket egyetlen 100MB-os OSIP-EMMC szuperblokkban kezeli a bootloader, elrejtve ezeket az avatatlan kezek elől, illetve egy önjavító metódust bevezetve. (Folyamatos biztonsági mentés-visszaállítás zajlik minden boot alatt!).

    2.3 Őőő... elvesztettem a fonalat... mi is az a kernel?

    Az Android dobogó szíve a Linux kernel, melyből ebbe a készülékbe a 3.0.8-as főverzió került. Ez az a programrész, ami közvetlen kapcsolatot jelent a Dalvik virtuális gép és az alacsony szintű FW között. Többnyire minden utasítást ő dolgoz fel, kivéve akkor, ha natív kódban a processzort vesszük célba valamivel. Elenyészően kevés azon programok száma, amik ki tudnák kerülni.

    Mivel ez egy x86-os készülék, így ennek megfelelően változtak itt is a "játékszabályok". A boot folyamat megkezdésekor a processzor a 15-ős számú megszakításvezérlőn keresztül betölti az e820-as bios modult, ami elkészíti a memóriatérképet, illetve gyors ellenőrzést végez. Ezután az OSIP blokk header-ek állapot ellenőrzése következik, amit fizikai gombokkal lehet skippelni (Ezért fut a droidboot és a recovery). Ha ez nem történik meg, akkor átadja a vezérlést a kernel felé.

    2.4 Droidboot? Ő mire való?

    Egy ide készített kis program, ami a bootloader telefonos kezelőfelülete. Alapvető dolgokat lehet vele irányítani. Újraindítás, újraindítás ebben a módban, újraindítás recovery módban és végül a kikapcsolás.

    2.5 Dalvik..? :B

    Egyrészt egy virtuális gép, másrészt az Android programkódját, gyakran keresztelik át Dalvik Java-ra, megkülönböztetve ezzel a Sun-féle korábbi Java class-októl. A Dalvik verem alapú virtuális gép, eltérően az "őseitől". Ebből adódóan elég egyedi kódfeldolgozása van, ami azt a sajnálatos vonzatot hozza magával, hogy az Android stabilitása feláldozza a sebességet és a rendszer gyakran nem olyan "szmúsz" mint a vetélytársak. Különböző trükkökkel igyekeznek a Google mérnökei persze a futási gráfokat optimalizálni, több-kevesebb sikerrel.

    2.6 Recovery... ez ismerős valahonnan...

    Igen, ő a felhasználó felé egyfajta szervizmenüként üzemelő látszólag utolsó lépcső. Egy speciális mikrokernelen futó felület (Valójában itt az egész kernelt használják, lustaság fél egészség...). Speciális, úgynevezett Edify script nyelvben utasításokat adhatunk neki, ezzel felírva az összeállított telepítőcsomagjaink.

    A "hagyományos" verzió ami 3e névre hallgat a gyári változat. Csak a gyári aláírással hitelesített csomagokat kezeli. Ebből készült később egy (jó) pár módosított, melyekben ez az ellenőrzés ki lett kerülve.

    A közelmúltban azonban ez is "értelmét vesztette" ugyanis apeelme kitartó unszolása és munkája nyomán elkészült a Clockwork Mod recovery is a készülékre, melyet Keeperv85 (ez én lennék :DD ) fejezett be, illetve erőforrás és forráskód híján moddertársunk szezso15 építget. Köszönet érte! :R

    Recoveryvel foglalkozó topicjaink erre találjátok:

    Gyári recovery csomagok
    CWM recovery

    3. Mire jó ez az egész? Minek nekem custom reco, root stb...
    Nem kell, lehet! Ez egy lehetőség: lehetőség arra, hogy személyre szabd a készüléked, jobban, mint ahogy azt a gyártó elképzelte. A rootolás után bármihez hozzá lehet férni, így a rendszert alapjaitól lehet újra alkotni, ha valakinek van erre elég ideje. Jelenleg a készüléknek egyetlen publikus forráskódja sincs kiadva, így csak a gyári romokat lehet finomítani, ami jelentősen korlátozza a lehetőségeket.

    Custom romok után vágyakozóknak erre tessék!

    Custom romok GXI-re. Illetve jelen vagyunk a nemzetközi vizeken is, atillaahun jóvoltából: Next_v2 az XDA-n.

    4. Találtam valami processzor beállítást a menüben, azmiaz?

    A kis eszközt Powertoolnak hívják és az Intel csomagolta a készülék mellé. Az új lapkájuk mellé ugyanis "új" lehetőségek is kerültek a készülékbe, mivel eléggé gondosan ügyeltek arra, hogy a korábbi modellel ellentétben ne arról váljon híressé ez is, hogy úgy merül, mint a búvárharang. :Y

    A kis programmal egyrészt az x86-os architektúrán megismert HT (Hyper-Threading) kapcsolható ki-be, másrészt a processzor gorvernor-jait szabályozhatjuk vele.

    4.1 Gorvernor? Azt eszik vagy isszák?

    A governorok különböző utasítási irányelvek. Meghatározott lépcsőkben skálázzák a processzorod órajelét. A felhasználói szokásaid szerint beállíthatod velük, hogy ki akarod a lelket is hajszolni a készülékből, vagy napokig szeretnéd mellőzni a töltőt.

    Nagy vonalakban azokról, amit az Intel biztosított nekünk. Van "Userspace", "Powersave", "Ondemand" és "Conservative", illetve egy "Aktív üresjárat" nevű is. Az utóbbi megérne egy külön első hsz-t, :)

    "Userspace"

    Ez a legegyszerűbb, ugyanis az égvilágon semmit sem csinál. Hagyja, hogy úgy működjön a CPU, ahogy alapban is tenné, ugyanis az Android alatt az asztali Linuxtól eltérően elenyészően kevés alkalmazás rendelkezik olyan joggal, hogy a processzor órajelét maga válassza meg.

    "Powersave"

    Alacsonyan tartja az órajelet és akkor sem változtat azon, ha arra kifejezetten szükség lenne. Csak olyanoknak javasoljuk, akik türelmesek és max. a számológép fut a telefonon gyakrabban.

    "Ondemand"

    Dinamikusan álltja le-fel az órajelet. Mikor nagyobb kakaóra van szükség, akkor beletapos a gázba, ha pedig nyugalmi állapot lép érvénybe, akkor szépen behúzza a vészféket. Többnyire ez az ideális üzemmód, mert a rendszer tudja, mikor mennyi erőforrást kell kérnie és ebben a módban hagyja is a CPU ezeket a kéréseket érvényesülni.

    "Conservative"

    Nagyon hasonlít az "Ondemand" párjára, csak itt kivár a rendszer és csak fokozatosan adagolja az értékeket. Jobban ügyel arra, hogy nehogy megszaladjon valami felfelé, vagy lefelé.

    Fontos tudni ezekről a beállításokról, hogy ezeket is a kernelben kódolták le nekünk a programozók, tehát szoftveres beállítások, nem érintik a hardvert közvetlenül. Hallani olyan rémtörténeteket ugyanis, hogy valaki szoftverrel megfőzte a CPU-t és többé nem kapcsolt vissza. Ez nem igaz. Már a túlmelegedés legkisebb fokánál is leállítja magát vagy összeomlik a rendszer és mivel ezzel a szoftver is futás képtelenné válik, így a folyamat soha sem jut el ilyen szintre.

    5. Ez jó volt.. nem értek egy szót sem... :))
    Nos, ez esetben nem ez a te topicod, IDE kellene átfáradni. :DD

    ***

    Minden módosítást, csak saját felelősségre végezz el!
    Amennyiben nem vagy biztos magadban, inkább kérdezz, ha kell többször is! Ez a hozzászólás a javaslatok függvényében bővül, tehát még koránt sem végleges! Minden úszni vágyót várunk szeretettel a topicban! ;)

Új hozzászólás Aktív témák