Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz isvarga #2819 üzenetére

    Üdv István!

    "Egyébként a láttam olyan PLC leírást ahol 1:1 assembly utasítások is voltak a parancsok között."

    A legtöbb PLC-nek (illetve fejlesztői környezetnek) van több szintű nyelve. alacsonyabb, magasabb. pl. Siemens S7-nek is van assembly-szerű nyelve (ami szintén célorientált).

    "Olyan ez mint amikor a HMI megszólítja Janit , "már megint sörözni voltál te tróger " a HMI -nek dunsztja sincs mit ír ki ,csak aki ezt megcsinálta."

    Az a cikk, aminek a linkjét idéztem amikor először emlegettél sci-fi-t (és ezek szerint nem olvastad el) a hibakezeléssel kapcsolatban pont ezt a témát feszegeti.

    "Az ,hogy kitaláltak maguknak saját elnevezéseket , kommunikációt , csak a saját piac védelme miatt van."

    Ezt nagyon rosszul látod! Ez csak részben igaz.
    Avagy: nem azért találnak ki saját megoldásokat, hogy a saját piacukat védjék, hanem mert a dolog egyértelműen megkívánja, hogy dolgokat kitaláljanak (fejlesszenek).
    És miután kifejlesztik (sok idő és pénz) már persze hogy védik!
    Emberbaráti jóindulatból nem lehet megélni. Ezért gondolom nem fogsz te sem évekig heti 40 órában fejleszteni egy összetett kommunikációs módszert, majd azt teljesen ingyen mindenki rendelkezésére bocsátani.

    "Van ez a profibus kommunikáció : (idáig én csak rs485-nek ismertem aztán modbusnak)"

    A modbusnak semmi köze a Profibuszhoz. Azt egy másik cég fejlesztette ki (Schneider a Modicon PLC-ihez).
    Az RS485-nem és a profibusznak meg annyi köze van egymáshoz, hogy az előbbi egy fizikai hordozó "réteg", míg a másik protokoll.
    A profibus DP nagyon univerzális (ezért szükségszerűen nagyon összetett is) terepi busz kommunikációs protokoll ipari vezérlések, folyamatirányítás számára. Ez az RS485 vagy fizikai réteget használja (vagy száloptikát). (a ProfiNET pedig ennek az ethernetes implementációja). Ciklikus, Master-Slave alapú, token-ring szerű, fél duplex kommunikáció jellemzi. Megengedi a multi-master módot.

    A Profibus PA azt hiszem csak a fizikai hordozóban tér el. Itt két busz-szerű vezeték van, ami az eszközök tápellátását is biztosítja. A vezeték speciális, kialakítása olyan, hogy az eszközöket egyszerű bárhova ráfűzni a vezeték megbontása nélkül (vámpírcsatlakozós megoldás). Robotoknál NC gépeknél nem hiszem hogy gyakori az előfordulása. Inkább process automation (folyamatirányítás) a fő csapásiránya (arra lett kitalálva a fizikai kialakítása). tehát nagyobb távolságra lévő műszerek, távadók buszra fűzése pl.
    ha jól emlékszem a megengedett max. adatátviteli sebessége jóval alacsonyabb mint DP esetében...

    A profibusz több céghez kötődik, tulajdonképpen ipari szabvány, amit a PI (Profinet-Profibus) konzorcium koordinál.
    Sok infó van róla a neten. mellesleg a profinet.com cím is oda visz...

Új hozzászólás Aktív témák