Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #24677 üzenetére

    "Csodálkoznék, ha egy Chromiumban, Firefoxban a teljes kód 5%-ánál több jutna a UI-ra"

    Ezt nem gondoltam volna. Sejtettem, hogy nem a nagy része az UI, de eddig olyan 40, max 50 százalékra tippeltem volna. Mondjuk a régi Operát, nem a Firefoxot vagy a Chrome-ot alapul véve.

    Gyors böngésző volt az O12 is, csak a komplexebb oldalakkal nem boldogult. Azt viszont a mai napig nem értem, hogy 1: Ha a privacyt leszámítjuk, miért is nem elosztott szerverek végzik a webkettes oldalakon a bobyolult számításokat meg memóriaigényes dolgokat? Nem ez lenne a felhőmánia egyik értelme, hogy egy vékonyklienssel vagy egy low end cuccal is normálisan tudd használni és ne kliensoldalon (sokszor redundánsan) történjen a "munka" neheze?

    Ma már olyan oldalak vannak, ahol feltöltöd a forrásfájlt és pár perc alatt brutál célhardverek lekódolják neked a 4K videót. Ezek pedig minél inkább elterjednek, annál lejjebb nyomja a piac az árakat és annál inkább felesleges lesz otthonra átlagfelhasználóknak nagy teljesítményű gép. A folyamat már régen elkezdődött. És emiatt még sokkal viccesebb, hogy ma már a normál netezési igényt legkompromisszummentesebben kiszolgáló gép a legolcsóbban kihozva egy gnóm, akár egy passzív hűtésű Bay Trail processzorral, sima IGP-vel ám minimum 16 GB RAM-mal. És persze SSD-vel, de az ma már egy még működő P4-es gépen is sokat dob.

    2: Egy Google Docst meg egy Office365-öt még megértek, hogy ott azért webalkalmazásról van szó. De mondjuk egy Facebook mitől zabál annyit? Egy nyavalyás oldal, ami legtöbbször szövegeket meg képeket jelenít meg.

    Egy tumblr mitől zabál annyit, mikor az még a FB-től is faékebb és csak infinite scroll meg beágyazott gifek vannak ott? Gifeket anno Win98SE alatt P1es gépen, ACDSee-ben is nézegettünk.

    De ma már eljutottunk oda, hogy egy 444.hu, ami egy egyszerű hírportál is megeszik 3-400 megát a beágyazott Disqus kommentdobozzal.

    Mitől van ez? Mi indokolja ezt a mértékű erőforrásigény növekedést?

    Milyen áthidalhatatlan technológiai akadályai vannak annak, hogy normális mértékű legyen újra a memóriaigény? Mert a gazdaságit már sokszor, sok topicban hallottam, hogy nyugat-európai és amerikai piacra termelnek elsősorban, ott meg sűrűn cserélik a vasat és nem éri meg optimalizálni, de nem lehet csak ennyi, mert akkor az emberiség tényleg pusztulásra érett.

    Valami technikai oknak is kell lennie.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák