Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #19128 üzenetére

    "Úgy értem, így már végképp nem látom be, mi az, amivel többet tudnának mutatni, mint a Chrome."

    Én sem. Ha reálisan próbálom nézni a helyzetet, arra a következtetésre jutok, hogy nem véletlenül nem épített még senki WebKit alapokra powerful böngészőt. A Maxthon jutott talán a legmesszebbre, de
    1. Ott is csomó mindent kiheréltek, mikor átálltak Gecko-ról WebKit-re.
    2. Egy összelegózott, összegányolt izé az egész.

    Nem tudok programozni, így a Chromium forráskódja sem mondana semmit, viszont valószínűtlennek tartom, hogy egy nyílt forráskódú projektből, amit ráadásul a Google tol ezerrel ne lett volna legalább egy lelkes csapat a Földön, akik építettek volna rá egy böngészőt.

    Tehát vagy nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen az alapok széttúrása nélkül Operásítani egy Chromium alapú böngészőt. (Ha már itt tartunk, Gecko alapokon sem sikerült).

    Ráadásul a WebKit csak egy core, míg a Chromium (amire az Opera állt át) egy komplett alkalmazásplatform. Utóbbi azért már komplexitásából adódóan is jóval kevesebb mozgásteret ad. A fent említett Maxthon (szemben az ezernyi Chromium forkkal, mint Iron, ChromePlus, RockMelt és társai) a kezdet kezdetén a Tridentből nőtte ki magát, majd összelegózta a böngészőjét az elején Trident-Gecko váltós motorra, majd végül Trident-Gecko-WebKit-re, aztán végül a Gecko-t dobta, így a 3-as már csak Trident-WebKit alapon fejlődött tovább.

    Szóval az Opera nem a WebKittel (ami a core jellege miatt szabadabb mozgásteret eredményezett volna ugyan, de nem jelentett volna önmagában lényegi ugrást a Presto-val szemben, sőt!) cseszte el, hanem azzal, hogy a komplett Chromium-ra építkezett. Így készen kapott egy puritán szart, ami bár alapjaiban jobb, mint a Firefox, de az egész böngésző az alapjainál megrekedt. Ráadásul sokkal erőforrászabálóbb, nagyobb és kevésbé bővíthető, butább kiegészítők vannak rá, még ha újraindítás nélkül is aktiválódnak.

    Kéne szervezni egy Anon csoportosulást a 4chan-en "Operation Presto source code" néven arra az esetre, ha mégsem akarják kiadni. Ez az utolsó esély, mert a Firefoxban nem sok jövőt látok... A Chrome-ban meg még annyit sem, főleg annak fényében, hogy az egész Google a "butítsuk el az embereket minél jobban, hogy önként adják nekünk az adataikat és képesek legyenek őszintén örülni egy padding-behúzásos bugfixnek" trendet képviseli.

Új hozzászólás Aktív témák