Hát, most lehet hogy nagy hülyeséget állítok, de én igy tudom. Szal, van a cmos clear, egy 3pines jumper. Tegyük fel hogy a jumperen a pozitiv töltésü elektronok áramolnak. Ha ezt megszakítod, hiába van ott a negatív drotocska, ami össze van kötve a biossal, nem fog müködni a dolog (elemlámpára gondoljál; nem rakod rá a végét, az istenért se fog müködni). Na, szóval ezzel a jumperrel lehet megszakítani az áramkört. Nyomok egy csodarajzot, nem éppen minöségi, de a magyarázathoz megteszi
![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/view/060308/bios_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
Az elsö két pin összeköti a 2db kábelt, és ha átteszed a 2-3-as állásba, akkor megszakítottad, ergo a bios nincs áram alatt. Ha 1-2es állásba teszed akkor ujra kap áramot (jupííí) Namármost, ezek a kis elemek tulajdonképpen nem is elemek hanem kis aksik, amik töltödnek ha az ember használja a gépét, vagy áram alatt van (mármint a bios) Ézért van az hogy egy p1es gépet még ma is lehet használni, nem merült ki az aksi (és nem is fog, mivel ha nincs fogyasztás, nem fogy belöle az energia). (Azon a kábelen töltödik amit felfelé rajzolttam, mellettük a jelzések)
És hogy esetleg mér van az hogy nem látjuk ezeket az ereket a nyákon? Kéremszépen azért, mert az ujabb lapok már annyira komplikáltak, hogy nem elég a 2 réteg (alul és felül) hanem többre van szükség, és ezek egymásra vannak ''felhuzva'' (ha vkinek van kedve, kezdje le számolgatni egy 939es lapon a socket körül, hogy hány ér megy ki belöle... elmondom, nem 939, hanem kevesebb, mert a többi alatta megy. És nemcsak 1 irányba, pl a ramokhoz, bioshoz, chipsethez, agp/pci-ehez és még sorolhatnám.
[Szerkesztve]
:)