Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    válasz Feri1977 #10594 üzenetére

    Most vizsgáztam a héten a 54 481 04-ből. 14 hónapba sűrítették a két éves anyagot, de így utólag azt mondom, hogy ez így sokaknak zicceres lett, pláne, mert esetünkben igen aktív otthoni felkészülést igényelt. Informatikai előképzettség, tapasztalat, alapvető jártasság nélkül nem ajánlanám ezt a képzést senkinek.

    Két dolgot javasolnék, még így az elején, ha nem akarsz később rohamtempóban tanulni: az első, hogy barátkozz meg a CISCO eszközökkel. A második, hogy töltsd le valahonnan a CCNA1-3 szemeszterek anyagait, mert erősen szükséged lesz rá, ezek nélkül nagyjából halott leszel a vizsgán. A központi írásbeli 60-70%-a CISCO eszközökkel kapcsolatos alapismeretekre, iOS utasításokra és konfigurálásra volt kihegyezve, a többi alapvető hálózati anyag. Volt abban minden, mint a jóboltban: routing protokollok, ACL, OSI, TCP/IP, pici hardver ismeret, stb.

    A gyakorlati résznél négy modulból vizsgáztam egy adott nap, reggel nyolctól fél kettőig egyhuzamban, majd 30 perc szünet, és szóbeli. A gyakorlatban volt PHP+SQL programozás, HTML+CSS, hálózat konfigurálás (nálunk speciel m0n0wall router volt az alapeszköz, plusz ugye szerverek és kliensek mindkét táborból), végül Linux szerver konfigurálás (SAMBA, NFS, DHCP, FTP, APACHE) + Windows Server 2012R2 konfigurálás (AD,GP,DHCP,DNS,IIS,megosztás, jogosultságkezelés)

    Ami külön nehézséget okozott sokunknak, az az anyag szerteágazósága: mindenbe bele kell látnod, mert a feladatok zöme egymásra épült. Például, hiába értenéd a WS-es részt, ha már a hálózatod összeállításánál elhasalsz az eszközök beállításaival. Ráadásul, az idő sem volt éppen bőséges, persze ez erősen szubjektív kérdés; 30 perc alatt öszeütni egy kisebb adatbázist, majd írni hozzá egy olyan index.php-t, ami ahhoz kapcsolódva bekér néhány adatot, majd feltölti azt egy adott táblába, nem feltétlenül megy könnyedén, különösen stresszhelyzetben.

    Jól láthatóan ráfeküdtek kormányzati szinten is, hogy értéket adjanak az OKJ képesítésnek; a záróvizsga nehézségét összesítve (figyelembe véve a tananyag mennyiségét, mélységét) nagyjából egy főiskolai szigorlatnak feleltetném meg. Az már egy másik kérdés, hogy az oktató intézmény felkészíti-e a diákokat erre, vagy sem, így mindenképpen érdemes olyan helyen tanulni, ahol betartják a tanulmányi szerződésben foglaltakat. Ami jó dolog, hogy modulrendszerű a képzés, így ha valahol elhasal a delikvens, nem kell mindent elölről kezdeni a következő alkalommal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák