Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz #71562240 #21123 üzenetére

    Hát ha van jobb, vagy olyan, ami jobban megéri, akkor vevő vagyok a tanácsra.

    Tehát értelmesen kérdezve, a helyzet a következő lenne.

    Próbálok végigmenni a topiknyitón.
    Csak itthon használnám.
    Az, hogy nyitott, vagy zárt, engem személy szerint egyáltalán nem érdekel, igazából ugye a különbség az, hogy mennyi hang hallatszik ki belőle, ha hallgatom. Ha így van, ez irreleváns, a dolgozószobámban használnám zenét hallgatni (itt van a zenecucc, számítógépem, tévém, könyvtáram, fotelem, szóval ez a "hely").
    Csak zenehallgatásra lenne használva.
    A fejhallgatóra szánt maximális összeg kérdése rugalmas. Alapvetően azt mondanám, hogy vannak lélektani határok, egy nagyon erős közepesért olyan 40-45 ezer, egy igazán jó fejhallgatóért a lélektani határ olyan 130 lenne, nagyon-nagyon indokolt esetben, kihagyhatatlan ajánlat, év üzlete stb esetén 150 ezer ft.
    Vezeték nélküli nem érdekel, egy helyben ülve hallgatok zenét.
    Circumaural vagy supraaural? a köv. kérdés, igazából nem érdekes, van mind a két fajta fülhallgatóm, nyilván nem reprezentatív felmérés de circumauralom gondolom méretbeli okok miatt szebb hangú.
    Mikrofon nem kell, ha lenne rajta és nem ront a hangzáson, ezért nem zárnám ki, de használva sose lenne.
    Milyen hangzást vársz a fejhallgatótól, mi az ami zavar? Természetes hangja legyen. Ne legyen mélykiemelése ha már egyszer egy jót szeretnék venni. Valamilyen szinten minden fej- és fülhallgatómnak van mélykiemelése, az a szimpatikusabb, amelyiknek a legkevesebb. Van persze tompán szóló vacak in-ear-em is, nem úgy értettem.
    Milyen forrással rendelkezel (miről hallgatnád)? A számítógépem optikai kimenetére van kötve a dac, erre az erősítő (nem fejhallgató erősítő, normál asztali sztereo erősítő). Ez nem tudom mennyiben elég. Mármint, hány ohm-ig elég. Bár igazából kevesebbet hallgatok zenét a gépről (imac, amúgy elég csendes), mert jobban szeretem a cd-ről hallgatni (ha valamit prüntyögne vagy kattogna éppen a gép, akkor nem zavar bele). A CD is az az asztali sztereo erősítőre van kötve.
    Ezen felül szintén csak itthon, lakáson belül használok egy ipod classicot, ezt a tárhelye miatt vettem meg mert losslessben vannak rajta a zenék (és így a gépen is). Ehhez szeretnék venni egy fiio e7-et vagy egy ennél nagyobb fiio-t, láttam teszteket, hogy ipoddal mennyire jól használható, szerintem ez lenne nekem a legkényelmesebb.
    Vagyis ha azt mondom, hogy a jövőben nagyrészt az ipod classic + fiio párosról szólna a zene, az állna a legközelebb a valósághoz, az idő szerintem kb 80%-ában. A maradék a cd és az asztali minidisc deck lenne, sok felvételem van bakelitről és rádióból amit vissza szoktam hallgatni.
    A fiio-nál még nézegettem, hogy ha egy kis összeget ráteszek, akkor van az e07, ha arra is egy kicsit akkor a 17 ha jól emlékszem, de ezt még egyáltalán nem emésztettem meg, hogy melyik kellene, mindenesetre a szinte biztos kategória egy ilyen hordozható dac/amp az ipodhoz.

    Nagyjából ez lenne a felállás. Nagyrészt komolyzenét hallgatok és jazz-t, ezeken belül a legváltozatosabbakat, újakat-régieket, kortárs és klasszikus egyaránt. Hallgatok persze mást is, de inkább úgy mondanám, hogy azok a zenék annyira nem bántanak (érdekelnek), hogy hogy szólalnak meg. Ezek blues, R&B, soul, vagy klasszikus rockzene mint a Dire Straits, de vannak elektronikus zene lemezeim is (oké, ebből is inkább az öreguras verzió, Kraftwerk, Jean Michel Jarre), és a vokálisabbak közül is vannak (nem röhögni, Celine Dion), Sting. (Ami biztos, hogy mindig minden esetben távol áll tőlem, a rap, hiphop, metál, nem az én világom). Minden felsoroltból igazán csak a komolyzenei és a jazz lemezeim érdekelnek különösen, abból a szempontból hogy élvezettel lehessen hallgatni, a többi másodlagos, nagyon boldog vagyok ha az Industrial Disease hangszereit szépen hallom, de az egy másik lelkiállapot és nem olyan fontos.

    Azt is elfogadom, ha kiderül hogy nagy baromság az asztali erősítő kimenetében gondolkozni, akkor újra kell gondolnom az egészet, de annál eggyel fontosabb egy ipod classickal összekötött hordozható erősítő hadrendbe állítása.

    A helyzet az, még a végére, hogy életemben már sok mindenből vettem kompromisszumos vackokat. Mert nem kell arra annyit költeni, jó lesz az. Igazság szerint (lehet hogy páran utálni fognak érte) de ha valami időtálló dolog megvételére rászánom magam, amit évekig használok (nagyon vigyázok a dolgaimra, 20 éves karórám van, vannak a magyar cd kiadás első hónapjaiból származó lemezeim - István a király ugye), úgy vagyok vele, hogy ha 60 ezer ft és tényleg jó és megéri, akkor örülök neki, de ha relevánsan jobbat lehet kapni 160 ezer ft-ért akkor ha meggyőzöm magam akkor meg fogom venni azt helyette. Egy hibát szeretnék elkerülni, a fenti sok vacak megvételére utalva, hogy most megvegyek valamit 60 ezerért, és fél év vagy egy év múlva eladjam 20-ért, és rájöjjek hogy a 1xx ezer ft-osat kellett volna megvenni.

    Két konkrétum még, több cikk elolvasása után a Hifiman HE-500-at még nagyon dícsérték, ezt 700 usd-ért láttam a gyártó honlapján. Ha ez annyival jobb, mint a HD-600 akkor megvenném ennyiért (150 ezer), de netről rendelve ha erre rájön az áfa és a vám, az már tényleg túl van a fájdalomküszöbön, annyit nem szánok rá (plusz a gari hiánya vagy nehéz érvényesíthetősége is idegesítene).
    Ha "már nem szánunk rá annyit" helyzetben gondolkozok, akkor nem tudom a Sennheiser HD-598 mennyivel gyengébb, mint a 600 (vagy a 650), mert azt 70-ért itthoni garanciával látom, az a "holnap bemegyek és megveszem" kategória, tehát nem kell rá várni. Ha mondjuk ez utóbbi, és 70 ezer, ahhoz simán meg tudom venni a nagyobbik (E17) fiio erősítőt és akkor az optikai bemenetét is tudom használni a fiio-nak, meg gondolom eleve usb-ről is csak jobb.

    Így visszanézve látom, hogy olyan termékekről is kérdeztem, amik messze nem egy kategóriában vannak valószínűleg, de minden vélemény érdekel, az is ha hülyeség az elképzelésem.

    u.i.: bocs, hogy hosszú lett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák