Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #96302336

    törölt tag

    válasz KrAt #2905 üzenetére

    Ha nem földelt a konnektorod, hanem sima, esetleg nincs bekötve, akkor az a jelenség lép fel, amit a köznyelv kúszóáramnak titulál. Ez azért jön létre, mert ha nincs a nagyfesz. rész földelve induktív fogyasztóknál akkor a fémházon is tud fesz. indukálódni. egy hosszabb vezetékszakaszon szintén. A pc. táp nagyon is induktív jellegű fogyasztó.
    A megoldás: egy villanyszerelő, aki rendesen megcsinálja a ház/lakás földelését. Magyarországon a földelés a ''nullázás'', ami annyit tesz, hogy a villanyóránál a nulla, és a védővezetéket összekötik egy potenciálra. Ezzel elkerülhető, a kúszóáram kialakulása a készülékekben. Esetleg azt még megpróbálhatod, hogy 180 fokkal elforgatva dugod be a villásdugót a konnektorba. De ez nem mindíg jön be a kúszóáram ellen.

    A föld jóságát igazából egy spec. műszerrel lehet mérni, de úgy is ellenőrizhető, hogy egy 220-as izzó kivezetéseit először a fázis-nulla közé dugod utána az egyik Lyuk és a föld közé. ha világít, akkor az a lyuk a fázis. a nulla és föld között nem világíthat.
    Műszerrel is hasonló, a nulla és a föld között elméletileg nem mérhetsz feszt. GYk. néhány volt (5-10) lehetséges, ami a műszer inen nagy belső ellenállása miatt lehet mérni azért, mert már viszonylag rövid vezetékszakaszban is indukálódik némi feszültség, ami persze csak mikroamper nagyságrendű.
    A lényeg, hogy a 220-as izzós tesztnél teljes fényerővel kell világítania fázis- föld között, és egyáltalán nem nulla-föld között.

    Rossz kötés miatt szintén kialakulhat lebegő földelés.

    Ha zavar, akkor a radiátort, és a gép fémházát összekötheted egy darab vezetékkel.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák