Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    Néhány gondolat a devizahitel témáról, amely sajnos ismét aktuális lett.

    -A devizahitel nem ismeretlen és nem egyedi termék. Az alábbi képen lehet látni, hogy 2004-től indult be a lakossági devizahitelezés Magyarországon.

    Előttünk már sok más országban is voltak (deviza)hitelbotrányok, nálunk jóval fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban pl. Ausztriában vagy Angliában is. Bőven lehetett volna honnan tanulni és példát meríteni arról, hogy mi várhat ránk a jövőben.

    Mit lehetett volna tenni a károk és a teljes anyagi csőd elkerülésére?
    1, MNB középárfolyamhoz kellett volna kötni a devizahitelek folyósítási és törlesztési árfolyamát, ezt a Magyar hatóságok nem tették meg, így több-száz milliárd forint kárt okoztak a magyar hitelfelvevőknek, nemcsak magánszemélyeknek hanem pl. az önkormányzati CHF hiteleken keresztül a magyar államnak, a kivont forrásokkal a magyar gazdaságnak is. Bővebben infó erről a linken.

    2, Be kellett volna vezetni már 2004-től a kötelező önrészt. Azaz aki devizahitelt vesz fel, annak a devizanem függvényében rendelkeznie kell 40-60% önrésszel a hitelfelvételhez. (2010-ben vezették be)

    3, Minden jelzálogalapú hitelnél be kellett volna vezetni a valódi felelős értékbecslést a virtuális helyett. Mit jelent ez pontosan? Kovács Józsi értékbecslési díjat fizet az értékbecslőnek, amiért teljesen joggal elvárhat valamilyen szolgáltatást. Kőbányán akar egy (2007-ben) 8M forint értékű lakásra 8MFt hitelt felvenni. Az értékbecslő és a bank együttműködése pedig azt eredményezi, hogy szó nélkül meg is kapja rá a hitelt. Ebben az esetben én inkább hitelcsalásról, felelőtlen hitelkihelyezésről beszélnék, nem valódi értékbecslésről. Ha Józsi azóta már 15M Ft-al tartozik a CHF árfolyam miatt, akkor hiába mondja, hogy bocs fiúk de kiszálltam, itt a lakás vigyétek én megyek albérletbe és újrakezdek, nem teheti meg. A bank a magyar állam jogszabályai segítségével utoléri és a fizetéséből folyamatosan vonatni fogja a lakás árverezése után fennmaradó tartozást kb. az idők végezetéig.

    Akkor az értékbecslő miért is kapta a pénzt, a banknak milyen felelőssége, szakértelme volt az ügyletben? Ja, hogy semmilyen, két marokkal tolták ki a pénzt felelőtlenül és amint baj van azonnal az állam mögé bújnak és a hitelfelvevőre hárul minden felelősség, pedig valójában ők hibáztak.

    4, Az előző pontban leírtakhoz kapcsolódva, be kell vezetni a magáncsőd intézményét. A hasonló jelzáloghitelekből meghatározott X év után lehetővé kell tenni, hogy az ingatlant a banknak hátrahagyva az adott család, hitelfelvevő tiszta lappal újrakezdhesse az életét.

    5, Sokkal korábban be kellett volna vezetni a 2010-2011-ben megjelent szabályozásokat az egyoldalú szerződésmódosítás tiltását, a díjmentes vagy kisköltségű elő vagy végtörlesztés lehetőségét.

    6, A korábbi egyoldalú szerződésmódosítós időszakban a PSZÁF által kitalált néphülyítő egységesített THM mutatót be kellett volna tiltani. Kedvencem amikor ismerős örömmel újságolja, hogy ő tudományosan összehasonlította a hiteleket, és kiválasztotta a legalacsonyabb akciós THM-el rendelkezőt. Ja, hogy fél év után módosultak a feltételek, az elérhető legkedvezőtlenebbre, és ő azt hitte, hogy a PSZÁF dolgozott helyette vagy a THM bármiféle garanciát jelentett a hitel teljes futamidejére vonatkozóan.

    7, Szabályozni kellett volna a kezelési költség maximális mértékét a visszaélések elkerülésére, be kellett volna tiltani a kezelési költség devizaárfolyamhoz való kötését. Mindig elmondják, hogy magyarországi bankok nagyobb csődkockázatát meg kell fizetni, akkor talán a kezelési költség is kötelezően Ft-ban legyen, tekintsük akkor ilyen szempontból is Magyarnak a bankot.

    8, Az opciós vételi jogot és az ehhez kapcsolódó banki csalásokat tiltani kellett volna.

    A fentiek alapján a devizahitelek okozta károkért elsősorban a magyar politikusokat és a magyar állam által foglalkoztatott pénzügyi 'szak'embereket terheli a felelősség. Ezek az emberek vagy teljesen korruptak voltak és a bankok zsebre-tették őket, vagy csak szimplán pénzügyileg hülye emberek, nullához közeli szaktudással.
    Az ő segítségükkel sikerült a mai helyzetbe eljutni. Az adófizetők által pénzelt szakmai szervezetek kiszolgáltatták a magyar lakosságot a bankoknak és nem nyújtottak semmilyen védelmet.

    Természetesen a hitelfelvevő magánszemélyek is hibásak, de Magyarországon nincs megfelelő pénzügyi oktatás, nem volt tapasztalat a devizahitelekkel, nagyon kevés ismerete volt az átlagembereknek erről a témáról. Mit várjunk egy egyszerű magánszemélytől ha az állam, a PSZÁF, a pénzügyi vezetők, a rengeteg szakértőt foglalkoztató önkormányzatok, a magyar bankvezetők is tökhülyék és tudatlanok voltak ebben a témában.

Új hozzászólás Aktív témák