Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hölgyekurak!
Ezzel mit lehet kezdeni? Cinnamon újraindítás háromszor megvolt, a gépet is rebootoltam kétszer. Kissé... hát nem ergonómikus.

-
Milkoo
csendes tag
-
válasz
Milkoo
üzenetére
/etc/apt/sources.list.d-ben csak aofficial-package-repositories.list-nek kéne lennie, nem tudom, hogyan kreáltál különnala-sources.list-et, de az okozza a gubancot szerintem. Ugyanis a frissítéskezelő az apt(aptitude)-ot használja.Ha már fenn van a nala, akkor próbálj először azzal frissíteni, ha úgy sem megy, akkor minden
nala-sources.listsort vegyél ki a listából, ha még mindig gond van, akkor mindent vegyél ki innen.Nálam teljesen üres az az ablak, pedig telepítettem a nala-t és azzal frissítek.
Nézz rá az
official-package-repositories.list-re is, hogy benne vannak-e, amik kellenek, kb ennél több nem is kell:deb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint zara main upstream import backportdeb http://repo.jztkft.hu/ubuntu noble main restricted universe multiversedeb http://repo.jztkft.hu/ubuntu noble-updates main restricted universe multiversedeb http://repo.jztkft.hu/ubuntu noble-backports main restricted universe multiversedeb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ noble-security main restricted universe multiverse/etc/apt/sources.list-be is nézz be, ha nincs kikommenmtelve az ott lévő cdrom sor, kommenteld ki.#deb cdrom:[Linux Mint 22.2 _Zara_ - Release amd64 20250828]/ noble contrib main# This system was installed using small removable media# (e.g. netinst, live or single CD). The matching "deb cdrom"# entries were disabled at the end of the installation process.# For information about how to configure apt package sources,# see the sources.list(5) manual. -
sonar
addikt
-
Milkoo
csendes tag
Sziasztok!
frissítési probléma adódott.
System:
v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22.2 Zara base: Ubuntu 24.04 noble
Kernel: 6.8.0-90-generic arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.3.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.8 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.4.1 with: plank vt: 7 dm: LightDM
Mit tudok ezzel kezdeni?
Köszi: Milkoo
-
Sajnálom, hogy leállt a Quantum Mirror.
Aki őket használta tükörszerverként, az változtassa meg a kiszolgálót, különben nem fog frissítéseket kapni a rendszerére. -
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Én a mintnél még nem gugliztam hogyan kéne kiszedni a Onedrive-ot, lecserélni a start menüt amit out of nowhere átvariáltak (na majd most), meg nem kellett azzal szórakoznom hogy a beragadt WU-t kezelgessem.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Semmivel se több vele a "karbantartás", mint egy windows rendszerrel. Legalábbis én kb. semmit nem csinálok vele, telepítés után beállítottam a timeshift-et, az automata frissítéseket, ennyi. (Mondjuk feleségem W10 gépén se nagyon kellett csinálnom semmit, de ez más téma.)
-
Vasti74
senior tag
Ha megfelelne pl. nekem a Windows, akkor Windows-t használnék! De utoljára NT WS 3.51 futott saját gépemen, ha jól emlékszem ;-)
A linuxot azért szerettem >25 évig, mert olyan volt, amilyennek szerintem lennie kellett egy op.rendszernek. Jobbára ;-) Ha elkezd teljesen más lenni, akkor szomorú és csalódott leszek... ;-) -
I02S3F
addikt
Jogos! De árnyalnám egy kicsit a képet! Linuxot (még a Mint-et is) szerintem műszaki érdeklődésű felhasználók használnak. Tehát - és itt most jól ellentmondok az előbbi posztomnak - hajlandóak vagyunk üzemeltetni a rendszert és karbantartani! Szvsz ezt vállaljuk a kezdetektől fogva! Ez a 11-nél minimális. Bekapcsolja az ember a storage sense-et, néha futtatja a lemezkarbantartót és kész!
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Az összehonlítás célja az volt, hogy a Windows userek sem variálnak az miatt, hogy miért akkora a rendszer, nem foglalkoznak vele, csak elfogadják és használják. Egy Linux mérete pedig ennek a negyede... Szóval, ha valakiknek nincs okuk panaszkodni, akkor azok mi vagyunk.
A Home userrel abszolút egyetértek, azért használok én is Mintet.
-
I02S3F
addikt
"Ezt már sokan így csinálják most is, felraknak egy stabil Debiant, ami kell új csomag, azt pedig behúzzák flatpakből. Mindenki jól jár így. Ha új rendszercsomag kell, akkor Fedora, Arch, OpenSUSE, stb. származékokra kell ránézni, a Debian alapúak többnyire LTS rendszerek." - Megmondom őszintén, nálam az Arch legalább 3x eltört. Valszeg pebkac, nem szégyellem vállalni, hogy hibáztam, de a fenének van kedve foglalkozni vele. Egy darabja az Ubyegon által említett Home user kategóriába tartozom. Nem állítgatok semmit, ha hiba van, újrarakom a Linuxot. Kicsit bugyuta hozzáállás, tudom

#16145 Rowon - Szerintem a Linux annyira más, hogy értelmetlen a 11-hez hasonlítani. Szerintem több értelme van őket egymáshoz hasonlítani!
-
válasz
Vasti74
üzenetére
OK, alternatívának ott a flatpak - snap - mit tudom én, használja, aki akarja: de hogy van, amit feltelepítek rendszercsomagként és régi - nem működik, vagy fel sem tudom telepíteni rendszercsomagként, mert nincs olyan, az furcsa iránya a linuxnak :-(
Ezt már sokan így csinálják most is, felraknak egy stabil Debiant, ami kell új csomag, azt pedig behúzzák flatpakből. Mindenki jól jár így. Ha új rendszercsomag kell, akkor Fedora, Arch, OpenSUSE, stb. származékokra kell ránézni, a Debian alapúak többnyire LTS rendszerek.
Ezt a témát nem kell offba tenni, mivel abszolút releváns Mint esetén is. -
Vasti74
senior tag
válasz
Aweriot
üzenetére
Szerintem ez valahogy inkább csak elvi kérdés. Nálam is. Mert OK, persze, van pár TB tárolóhelyem itthon, fel tudnék telepíteni ha akarnék akármit, vagy inkább mindent, minden "formátumban".
De a kérdés az, hogy miért nincsenek a disztribúcióknál a tárolókban friss és működő programok? Mint ahogy voltak a kezdetektől - nem sokkal ezelőttig?
OK, alternatívának ott a flatpak - snap - mit tudom én, használja, aki akarja: de hogy van, amit feltelepítek rendszercsomagként és régi - nem működik, vagy fel sem tudom telepíteni rendszercsomagként, mert nincs olyan, az furcsa iránya a linuxnak :-(
Az érzésem az, hogy a disztribúció reszelgetőknek már a disztribúciók reszelgetése is túl nagy falat: gondolták az alkalmazásokkal szórakozzon, aki akar, hiszen itt a flatpak, aztán annyi.
Elnézést az offolásért, be is fejeztem :-)
-
syler123
veterán
Na szép, nézegettem mi a kínja baja van a frissítéskezelőnek, hát megszűnt a Quantum tökörszolgáltató és már nincs is több magyar.
Rowon: Igen tuti, google-ben keresve írják is.
Itt is írják. -
sonar
addikt
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Tudom, van hely elég, és utána osztoznak is, de azért na ;-)
Nem teljesen értem, hogy ez miért akkora probléma még mindig 2026-ban. A Windows 11 foglal 60-70 gigát, egy Linux Mint Cinnamon 22.2 a teljes szoftverkészlettel együtt pedig 10 (!) gigát és még mindig ezen problémázunk, hogy úristen, nehogy 100 megával több adat legyen a lemezen, mert hú.
Hagyjuk már, aki szervert üzemeltet, annál még megértem, de asztali felhasználónál? Na mindegy, tőlem mindenki úgy dönt, ahogy jónak látja.Talán ideje haladnom a korral ;-)
Hát most eléggé úgy tűnik, hogy a közösségi fejlesztésű disztróknál a flatpak vezeti a prímet, a snap nem igazán tud labdába rúgni, szóval igen, ez a jövő.
-
Vasti74
senior tag
Na ezt elolvasom, hátha kiderül (számomra) , hogy nem is annyira ördög az a flatpak ;-) Mert nem ismerem a technikát, csak valahogy mindig elriasztott az ily módon telepítés nagy mérete. Tudom, van hely elég, és utána osztoznak is, de azért na ;-)
Talán ideje haladnom a korral ;-) -
válasz
Vasti74
üzenetére
Vagy akkor is ilyeneket telepítenének a felhasználók szerinted, ha nem lenne sokszor muszáj?
Ez jó kérdés, bár elképzelhető, hogy a homokozóban való futás miatt inkább előnyben részesítik a flatpaket, vagy teljesen más okból. LTS rendszereken abszolút van létjogosultsága a flatpaknek, mint amilyen a Linux Mint is, a fejlesztők szvsz teljesen jól integrálták a szoftverkezelőbe ezeket a csomagokat.
ha nincs kedve reszelgetni
Kinek van? Én biztos nem áldoznám az időmet arra, hogy fordításokkal és egyéb más megoldásokkal bohóckodjak.
Szerk.: Urandom0 kollégának van egy nagyon jó Logout cikkje a flatpakről, betettem az összefoglalóba is -> A Flatpak -
Vasti74
senior tag
Talán főleg amiatt, mert sokszor csomagból a felhasználó egyáltalán nem tud egy adott programokat telepíteni, mert nincs meg olyan formában, vagy régiek, vagy nem működnek rendesen.
Ilyenkor jönnek a kényszermegoldások, ha nincs kedve reszelgetni, hibát keresni.
Vagy akkor is ilyeneket telepítenének a felhasználók szerinted, ha nem lenne sokszor muszáj?
Komolyan érdekel! -
A Flathub 2025-ben átlépte a 435 millió letöltést – tovább erősödik a Flatpak ökoszisztéma
Igen erősen elkezdett növekedni a letöltött flatpakek száma az elmúlt pár évben.
-
-
-
-
I02S3F
addikt
válasz
zizidor
üzenetére
A Fedora meglepően stabilan futott nálam (és itt most nem is a hw, hanem én, mint felhasználó vagyok a kockázat), de az visszatart, hogy a csomagkezelőhöz a parancsokat nem ismerem! És Persze! Miért nem tanulom meg? Egyszerűen több a tapasztalatom a Debian alapú disztrókkal!
És igen! A Fedora-t el lehet használni - az én szintemen egészen biztosan - terminal mentesen is! De nem akarok még egy rendszert megtanulni!
Szerk.: A 6 havi ciklusa is visszatart!
-
zizidor
őstag
Én sokáig ódzkodtam a flatpak használatától, de aztán elegem lett az ilyen-olyan kézi letöltésekből, csomagtelepítésekből, frissítgetésekből, különféle PPA-k használatából. Igen, a flatpak appok sokszor frissebbek a Mint repóknál, cserébe viszont vannak egyes library-k, amikből egyszerre több verzió telepítése is szükséges. Ezt nyilván mindenki maga mérlegelheti, mire van kapacitása.

Egy ideje (másik gépen) használok Fedora-t is, ott a legtöbb dolog eleve flatpak csomagként érhető el. És nem csak a Flathub-ról, a Fedorának van külön flatpak repója. Szóval az előnyök és hátrányok itt is megvannak.
Egy biztos, sokkal egyszerűbb a menedzselésük, mint amikor egyszerre több repót kell folyamatosan naprakészen tartani (minden támogatott verzió, ugye), szem előtt tartva a csomagok függőségeit és még a kompatibilitást is.
-
Én meg visszatérő kezdőként olvasgatom itt a felmerült gondokat, a legtöbbről gőzöm nincs
Nálam Mint-Cinnamon, és amikor villan a piros pont, frissítek, pillanatok alatt le is fut, nemúgy mint Win11 alatt, ahol reboot kell, esetleg többször is...
NVidia zárt is ok, még nem jelentkezett a támogatás hiánya, sőt a Pingvin félretróban is gyorsabb, mint Win11 alatt ugyanez - [link] -
I02S3F
addikt
Köszi! A kérdés feltétele után kicsit én is gondolkodtam! Az első kérdés: Flatpak vs Deb (esetemben Steam és Google Chrome) ott dől el, hogy a gyártók a binárist tekintik hivatalkosan támogatottnank. így nem kérdés, hogy e kettő esetében az a sztenderd.
Az utóbbi kérdésemet (Spotify Flatpak vs Google Chrone WebApp) meg az dönti el, hogy a ChatGTP a hosszútávú, huzamos zenehallgatásra a Flatpak-ot javasolja, ami engem érint, mert van, hogy órákat működtetem a Spotify-t.
Kicsit meredek elgondolás, de nálam - a felhasználói szokásokból eredőleg - még egy Chrome OS Flex sem egy elrugaszkodott opció! Néha virtualizálok, de kizárólag hobbi szinten! Semmi produktívat nem csinálok vele. A Windowsban sincs semmi, amit kifejezetten használnék benne és ne lennék meg nélküle! Egy dolog van, amire szükségem van és az a Steam!
-
válasz
I02S3F
üzenetére
Automatikusan frissül, nincs gond a függőségekkel, rendelkezésedre áll az adott programból a legújabb verzió, stb. Sokan használnak manapság flatpaket. Ha nagyon kevés a rendelkezésre álló hely, vagy egyéb probléma van (pl. a flatpak jogosultságokkal), akkor marad a bináris. Ragaszkodni én nem ragaszkodnék ilyen kvázi elavult filozófiákhoz, amiben nyilván van logika, csak azért mégis... az én gépemben egy 2 terás 4. generációs NVMe SSD van. A rootnak overkill módon 80 giga helyet hagytam, most, hogy már egy ideje be van lakva a rendszer úgy foglal kőkemény 13 gigát...
Szóval én azt mondanám, hogy az arany középutat érdemes megtalálni, de remegni nem remegnék azon, hogy feltelepítsek-e pár flatpaket, mert maradni fog hely bőven.
-
I02S3F
addikt
Érdemes még
25,26-ban ragaszkodni a biánrisokhoz? Vagy érdemes haladni a korral? (Flatpak). Az erőforrás adott hozzá, a gépemnek nem okoz gondot, csakhát a binárisok kisebben (mind méretben, mind erőforráséhségben!)Egy másik kérdés: Spotify flatpak vagy Spotify webapp? Ugye utóbbiból készíŧhető böngészőben ilyen webapplikáció, dedikált gombbal, headless ui-al.
-
sonar
addikt
Miért? Volt rossz tapasztalat?
Nyilván minden sz*rt én sem ppa-zok, de azért van jó pár amit igen.
nvidia, libreoffice, virtualbox, wireshark, kicad, freecad
És még nem volt ebből adódó problémám. Sajnos a "gyári" repók lassan frissülnek és volt, hogy az official repos shotcut folyton crash-elt, de virtualbox-szal is volt gondom a gyári repóssal. -
válasz
Vasti74
üzenetére
és #16116 joecontra
Jó a yt-dlp, de nem kell tökölni a feltelepítésével, hanem hagyni kell, hogy minden rendszer tegye fel úgy, ahogy neki jólesik, ezután betesszük a kakukkfiókát a fészekbe . Így:Én hagyom, hogy a rendszer telepítse fel a yt-dlp-t, a yt-downloadert, az ffmpeg-et, az smplayert. Ezután a képen látható legfrissebb yt-dlp_linux fájlt letöltöm átnevezem yt-dlp -nek, futtathatóvá teszem és felülírom vele a /bin mappában lévő yt-dlp fájlt. Megy amíg megy, ezután ismét ugyanezt teszem a legfrissebb verzióval.

-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
FB-om nincs, de Youtube-ra a Videóletöltő nevű programot használom (rendszercsomagként telepítem, nem flatakármi)
Annyi, hogy a yt-dlp szerintem a Mint-ben (Cinnamon) rosszul települ: egy 200kB-os valami, és nem is tölt le semmit, de a "hivatalost" letöltve már jól működik.
-
sonar
addikt
Ha már pörög a topik.
Tud vki ajánlani vmi használható videó letöltőt amivel FB-ről meg YT-ről is lelehet tölteni videókat? -
Petya XT
senior tag
válasz
joecontra
üzenetére
Visszaraktam a Linux Mint 21.2-t és zároltam a kernelverziót.
...valószínűleg a legjobb opciót választottad.
Azt a problémát én is megtapasztaltam egy AMD 430 2GB DDR5 OEM kártyával. Ugyanez volt vele. Nem is tudom sehova sem berakni, Windows alatt tökéletes, linux alatt köhög. És AMD volta miatt még a zárt driver sem játszik. -
joecontra
addikt
Szia!
Jó lenne a nyílt driver is csak egy idő után szétesik és darabos lesz a kép. Újra kell indítani a gépet utána. Nekem ezért kell a zárt nvidia driver mert azzal meg jó.
Visszaraktam a Linux Mint 21.2-t és zároltam a kernelverziót. Így szépen felment a zárt driver és jó is.Köszönöm azért a reakciót, kellemes ünnepeket!
Üdv,
J -
syler123
veterán
Az Intel Core Ultrákat mennyire kezeli jól a Linux Mint? Használja valaki ilyen procival?
Gondolkozom ezen a gépen és szeretném ha jól működne Linux-al.
Viszonylag olcsón meglenne a gép, mert mindenem van hozzá, ram és SSD is. -
válasz
joecontra
üzenetére
Valószínűleg annyira régi a videókártya, hogy ennek már nem is igazán szükséges a zárt drivert telepíteni, hanem a Nouveauval is jól elvan.
Szerk.: illetve az Nvidia honlapja szerint is a 470-es verzió a legújabb ehhez a kártyához, tehát már nem érkezik rá frissítés.
-
Petya XT
senior tag
válasz
joecontra
üzenetére
Azért próbáld ki, nem vesztesz vele semmit. Közben utánanéztem, a 6.12 felett sajnos mindenhol ez van ezzel a kártyával. Próbálj visszamenni a 6.8-ra, ami amúgy nem féléves támagatással bír, mint a 6.14-es, hanem 2029-ig. Ezzel már több, mint valószínű, hogy működni fog a 470-es drivered is.
Kellemes ünnepeket Neked is!
-
Petya XT
senior tag
válasz
joecontra
üzenetére
Aha, 710-es, látom. Valószínűleg akkor a 6.14-es kernel valamiért nem szereti. A 22-es kiadások, ha jól emlékszem a 6.8-as LTS alapon vannak, kipróbálhatod a 6.8.0-90-et.
Bár én nem vagyok benne biztos, hogy bármit is hoz a zárt driver a nyílthez képest a 710 esetében. Nem biztos, hogy megéri az időt. Egyébként is problémás a zárt Nvidia meghajtó mostanában.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4239, 100% Akksi
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mit tudok ezzel kezdeni?
Aki őket használta tükörszerverként, az változtassa meg a kiszolgálót, különben nem fog frissítéseket kapni a rendszerére.

Azt a problémát én is megtapasztaltam egy AMD 430 2GB DDR5 OEM kártyával. Ugyanez volt vele. Nem is tudom sehova sem berakni, Windows alatt tökéletes, linux alatt köhög. És AMD volta miatt még a zárt driver sem játszik.