Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PMoon

    junior tag

    Gnome-ot használok és újra nekifutottam, hogy Wayland-re váltsak (ha már ennyire default náluk is), de van néhány probléma, amit eddig sem sikerült megoldanom és most sem sikerül:

    - Wayland és Gamma
    Bármilyen megoldással próbálkoztam eddig, nem sikerül a laptopon megszokott gamma-rgb (1.1,1.2,1.2) beállítást a gépre varázsolnom. Az x11 alatt sima ügy, de a netet túrva sem sikerült megoldást találnom erre wayland esetén. Úgy tűnik, minha manuálisan, ICC profil nélkül ez lehetetlen volna.

    - Wayland és Kodi
    A desktop gépemen a 32'/4k kijelzőt 200% skálázással használom, mivel szerintem a legtöbb emberhez képest távolabb ülök a kijelzőtől. Illetve így a karakterek kvázi dupla annyi pixelből állnak (és minden skálázható elem is) ami szép egy mobil kijelzőhöz szokott szemnek is.
    Viszont a skálázással a Kodi nem tud mit kezdeni Wayland esetén és szerinte így 1920x1080 a felbontás és 60Hz a képfrissítés.
    A 4k@24fps filmeket sem tudom ezért megfelelően megtekinteni. Az x11 esetén nincs ezzel baja, ott létezik a 3840x2160 felbontás és sok fajta képfrissítés.
    Wayland esetén semilyen más felbontást és képfrissítést nem ismer csak a Desktopról beszedett (virtuális??) 1920x1080@60Hz-et. Ez így elég harmatos.

    by ArchWiki+Kodi: [link]
    A known limitation is having the resolution and frame rate set in the compositor rather than in Kodi's GUI; also currently does not support VT switching.

    - Wayland és NVidia
    A desktop gépemen már lecseréltem a VGA-t GTX 1660Ti-ről egy AMD RX 7800XT-re, de a laptopomban és egy másik gépemben továbbra is NVidia van.
    A latest drivereket használva is előfordulnak Wayland esetén durva glitch-ek, amik miatt gyakorlatilag használhatatlan pár alkalmazás.
    Például hiába használok chromium alapú browser-hez "ozone" paramétert "auto" vagy "wayland" értékkel, akkor is villogások, átfedési gondot, stb. jelentkeznek.
    Szóval vacak NVidia esetén az, ami Intel vagy AMD esetén rendben van.

    Főleg az első kettőre keresném a megoldást, mert NVidia esetén továbbra is használok inkább X11-et, de AMD-n és Intel vga esetében átállnék már a Wayland-re.

    Tapasztalat alapján van valami olyan módszer az első kettő problémára, ami tényleg működik is?

    [ Szerkesztve ]

    "... Ne ess pánikba! ... Mindig legyen nálad törölköző!"

Új hozzászólás Aktív témák