Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    aktív tag

    válasz PCProfessor #81035 üzenetére

    Kezdőként a linux világa meglepően könnyű és zökkenőmentes volt ameddig csak az átlagfelhasználás köreit merítettem ki.

    Ez minden oprendszerre igaz, még Windowsra is. Csak Windowson szélesebb az, amit átlagfelhasználási körnek lehet nevezni, illetve ahogy írod, Windowson azért bővebb a professzionális szoftver- és hardvertámogatás, ezt el kell ismerni.

    DE próbálj meg olyasmit csinálni Windowson, ami a Microsoft szerint már nem fér bele abba, amire a Windowst tervezték. Mert igaz, hogy a Windows egy multitaszk, multiuser rendszer, de az elsődleges pozícionálása szerint még mindig egyfelhasználásra szent, asztali rendszert. Ennek megfelelően egy rakat olyan dolgot borzasztó nehéz megvalósítani benne, ami Linuxban adott. Példának okáért ott a CLI-s távelérés. Az Openssh-t belőni kb. 5 perc. Windowsra ott a WINRM, de nagyságrenddel nehezebb normálisan beállítani, és SOKKAL megbízhatatlanabb.
    Vagy például próbálj meg Windows-on tartomány nélkül kezelni 10-20-30 gépet. Linuxon belövöd az ssh-t, és Ansible-vel nagyon gyönyörűen lehet kezelni akár több száz gépet is. Vagy próbálj meg Windows-on SCCM alapon monitoringot csinálni. Az úgy kezdődik, hogy elvégzel egy hetes tanfolyamot... akkor inkább összeraksz egy Linuxos vm-et Nagios-szal vagy Zabbix-szal, és teljesen jó kis monitoring rendszert alakítasz két két nap alatt.
    Vagy üzemeltess Windows servert. Igaz, hogy nagyon szép színes-szagos HA failover clustert lehet összerakni csupán kattintgatással, de a multipath I/O évek óta bugos, és szinte mindegy egyes Windows server kiadásban van valami újabb bug olyan teljesen alap dolgoknál, mint a VPN szerver.
    Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden rendszernek megvan a maga elsődleges felhasználási területe, és ha azon túllépsz, akkor onnantól igen nehéz dolgod lesz. Windowsnál ez a terület az asztali felhasználás, Linuxnál inkább a szerveroldal, bár ezt valószínűleg eddig sem vitatta senki.

    Én csak azon értetlenkedem, hogy ha valaki függ a Windowstól, akkor miért erőlteti a Linuxot? Félreértés ne essék, én nem akarom megmondani senkinek, hogy mit használjon, csak ez nekem kicsit nehezen fér a fejembe. Az itthoni PC-men nincs még Wine sem, mert nincs rá szükségem. A laptopomon van, de csak azért, mert a fiammal néha szoktunk Robloxozni.
    A céges gépemen viszont Windows van, és bár nagyon szívesen használnék azon is Linuxot, de mivel van összesen 2 programunk, ami miatt Windowst kell használnom, így Windowst használok. Ennyi.

    Foglalkoztam másodállású egyéni vállalkozóként gépek szervizelésével és forgalmazásával. Volt olyan év, hogy több száz gépet szervizeltem, és nagyon sok esetben láttam azt, hogy a jóember
    - megveszi a gépet Windows-szal együtt, majd egy böngészőn meg egy zenelejátszón kívül gyakorlatilag semmilyen programot nem használ
    - vagy egy olyan ezeréves gépen használ Windowst, amin egy Linux biztos, hogy gyorsabb lenne, és jellemzően ő is csupa olyan szoftvert használ, amihez elég lenne egy Linux is

    Na, ők két olyan csoport, akiknek akár ajánlanám is a Linuxot. De annak, akinek egy vagy két olyan Windows-os szoftvere van, amire nincs Linuxos alternatíva, vagy van, csak nem megfelelő minőségű, nekik még csak ajánlani sem ajánlanám.

Új hozzászólás Aktív témák