Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • InBlack

    csendes tag

    válasz hadsz #1593 üzenetére

    Nógrádverőcén egy bunker van, a katonai bázistól 0.5 km-re, tözelőállás kb. 10 db volt (a bunkertől elég messze), a mesterséges gödrök még megvannak, és mindegyikhez ment egy kábel, a kábelek végetérnek (lemennek a földbe) a mesterséges dombba, ahol a bunker van. A bunker szerintem atomtámadás esetén vagy fedezék, vagy földalatti irányítóközpont.
    A bunker építészeti szempontból kibírná az atomtámadást, de csak 6-8 órára nyújtott volna védelmet. A bunkerbe befelé vezető folyosó téglából van (ez lehet, hogy összedőlt volna), a vasajtó mögött viszont minden előre legyártott betonelemekből van, benne 3cm-enként 0.5cm-es betonvas összeheggesztve. A vasajtókon volt gumiszigetelés, amit a két hajtókar a kerethez préselt. A keret 4 csavarral volt befogva, és a keret és a beton között gumicső szigetelés. Valószínűleg légmentessen kelett, hogy zárjon, és ráadásul 2db ajtót építettek be. A szellőzők 1961-ben az építéskor nem voltak meg, később (amikor felszámolták a bázist) 1980-ban építették be (szerintem álcázás képpen), ekkor vették ki a második helységet, és falazták le az átjárót.
    Nógrádverőcén csak markolóval lehetne bejutni a harmadik helységbe (a téglafal mögött 3.6m föld + fal v. vasajtó. Felülről leásni 1.5m föld + 30 cm erősített vasbeton).
    A kérdés, hogy miért temette be a katonaság a bunkert, és hegesztette le a vasajtót?

    Írtad, hogy a HÁP Únyban le van zárva, azt ki zárhatta le? A katonaság 1977-től nem használja. (Nem hiszem, hogy magánterület enne.)
    A Nógrádverőcei bunker is le volt lakatolva egy ideig. Amikor a külső lehegesztett vasajtót valaki kinyitotta, a belső vasajtót lelakatolták, kb. 2 évig volt lelakatolva (csak hát mindig eltűntek a lakatok, egyik héten be lehetett menni, másik héten lelakatolva... aztán az ajtók is eltűntek...)

Új hozzászólás Aktív témák