Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • InBlack

    csendes tag

    válasz hadsz #1588 üzenetére

    Próbáltam balról a szántóföld felől megkerülni, de jött szembe egy zöld utánfutó, és a sofőr elég furán nézett rám, (kocsival voltam, hátsó üllésen egy csákány...) Gyalog nem akartam menni, mert én is hallottam ezt-azt a tanyáról, és a kutyákról...
    Egy ismerősöm Nógrádverőcén volt katona kb. 30 éve, ott van egy bunker. Ha szembe állsz a bunker bejáratával balra van egy betonplacc kb. 10m * 20m, a bunker egy hosszú dombba van beásva, tetején 1-2m föld, ahogy bemész a bunkerbe jobbra 3 lépcső, és 2 db kis méretű, légmentessen zárható acél ajtó, a két ajtó után egy boltíves helység 2 * 2 * 3.6 m, és a helység vége téglával lefalazva... A Nógrádverőcei bunker, és amit Te Únyban lefényképeztél szerkezetileg ugyanaz.
    Mindkét bunkerben a téglafal mögött kell lennie "valaminek", régebben ott is vasajtó volt. Az ismerősöm a bunkerben csak most járt, de mondta, hogy a 70-es években elég nagy mozgás volt a bunkerben (katonák jöttek-mentek, vittek be ládákat.) Nem valószínű, hogy csak olyan kis helységben dolgoztak.
    Nógrádverőcén 1981-ben megszüntették a rakétabázist, ekkor a második helységet markolóval kiszedték (be van sűlyedve a föld), az ajtót leszedték és lefalazták, ekkor rakták be a két szellőzőt álcázás képpen (ami szerintem elég hülyén néz ki, a két ajtó légmentessen zár, a szellőző viszont bejuttatja a kinti levegőt...) A külső ajtón a három zsanért, és a két hajtóhart a katonaság lehegesztette. Nógrádverőcén a bunker a bázison kívül van, vagyis nem őrzik, a két vasajtó már eltűnt... A bunker fölött a kábel kitépve / kiásva, de egy helyen kb. 30 m-re a bejárattól a kábel vége lemegy a földbe, vagyis a bunkerbe.
    Kiváncsi voltam Únyban mi a helyzet, és hogy át lehet-e jutni a második helységbe.
    Elvileg M-zárolt cuccoknak, levegőztetőnek, generátornak, és egy vészkijáratnak kell lennie. Erről tudsz valamit?

Új hozzászólás Aktív témák