Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • poci76

    aktív tag

    Az Intel javasolja az x86S-t, egy csak 64 bites architektúrát
    Az Intel egy white paper-t publikált az x86S-ről, a csak 64 bites architektúráról.
    Az Intel egy olyan átmenetet készít elő, amely megszünteti az örökölt 32 és 16 bites támogatást.
    A legtöbb játékos valószínűleg már évekkel ezelőtt áttért a 64 bites architektúrára, mivel a 32 bites operációs rendszer nem támogatott 4 GB-nál több memóriát. A modern szoftverek, például a Windows 11 operációs rendszer sem támogatja már a 32 bites CPU-architektúrát. A hardver azonban még mindig kínálhat örökölt támogatást a régebbi rendszerek számára.
    Az Intel lehetőséget lát az örökölt 32 bites és 16 bites üzemmód-támogatások megszüntetésében, és egy kizárólag 64 bites architektúrát javasolnak. A vállalat "x86S" néven javasolt egy olyan architektúra-tervezést, amely eltávolítja a felesleges örökölt üzemmódokat, és a jövőben gyorsabb rendszereket eredményezhet.
    Az x86S architektúra egyik legfontosabb előnye a CPU gyorsabb bootolása lenne, mivel a bootolás során nem lenne szükség a lapozás nélküli legacy mód használatára. Az x64 architektúrára való áttérés csak "a 64 bites működésbe való belépéshez szükséges több lépcsős trambulin kódot" szünteti meg.
    A csak x64-bites architektúra előnyei az Intel szerint:
    A 64 bites egyszerűsített szegmentációs modell használata a 32 bites alkalmazások szegmentációs támogatásához, ami megfelel annak, amit a modern operációs rendszerek már használnak.
    Az 1-es és 2-es gyűrű (amelyeket a modern szoftverek nem használnak) és az elavult szegmentációs funkciók, például a kapuk eltávolítása.
    A 16 bites címzés támogatásának megszüntetése.
    A 3. gyűrűs I/O portok elérésének megszüntetése.
    A string port I/O megszüntetése, amely egy elavult CPU-vezérelt I/O modellt támogatott.
    A helyi megszakításvezérlő (APIC) használatának korlátozása az X2APIC-re és a régi 8259-es támogatás megszüntetése.
    Néhány nem használt operációs rendszer üzemmódbit eltávolítása.
    Egy ilyen átmenet nem szüntetné meg teljesen a régi operációs rendszer támogatását. Mint a vállalat egy bejegyzésében állítja, az Intel kiforrott virtualizációs technikákkal rendelkezik, amelyek továbbra is lehetővé tennék a régi szoftverek bootolását. Hogy ez hogyan működne, azt egy whitepaper (PDF) részletezi.
    [link]

Új hozzászólás Aktív témák