Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krichd1

    addikt

    válasz norvik #42474 üzenetére

    Miért lenne a V90 tápja könnyebben fejleszthető? :F Mindkettőnek külső kocka tápja van.
    Nagyon elkanyarodtál a DAC-októl, részben egyetértek, de sok mindenben nem. Ezzel egyáltalán nem: "Ki merem jelenteni, hogy a digitális hang piacra dobása után húsz évvel elérte saját határainak felső fokát. Talán még hamarabb megtörtént ez."
    Épp ellenkezőleg, akkor járt még gyerekcipőben, az utóbbi 5 évben fejlődött igazán nagyot. Főleg a számítógép alapú zenelejátszás, ami szerintem mostanában kezd igazán szárnyakat kapni. Egyesek szerint már a high endben is túllépte hangminőségileg a CD-t és lemezjátszókat. A CD lejátszók fejlődése háttérbe szorult ahogy észrevettem, bár ez az oldal annyira nem foglalkoztat, de azért itt is láttam néhány újdonságot, a DAC fejlesztések is bekerülnek.
    Egyelőre maradjunk a DAC-oknál, azon belül is a digitális oldalnál, USB résznél. A V90 van egy TAS1020B vezérlő, ami már elé régi darab, a gyártó sem ajánlja újabb típusokba. Ezzel szemben a DA-300 USB része jóval modernebb alapokra épül, még egy komoly FPGA is van benne. Ez már egy nagyon komoly különbség technikailag, amit elég nehéz behozni. Sokszor volt már szó a digitális forrásokról, transzportokról (xmos), sokat számít és szerintem itt drasztikus javulás volt az utóbbi években. Ott van például a Musical Fidelity M1, a korai verziókban már PCM2704 volt az USB jelfeldolgozója, ami egy xmos konverterhez képest őskövület. Akkor még még nem beszéltünk az DSP-ről, ASRC-ről, DAC IC-ről stb...
    Én úgy veszem észre, hogy egyre olcsóbban lehet jó hangminőséget kapni, de mivel a gyártók ügyelnek a hierarchiára, kevés pénzért igazán jó hangot még sokáig nem fogsz kapni. Az igaz, hogy olcsóbb kategóriában is egyre inkább javul a digitális oldal, viszont az analóg oldalon még mindig spórolnak és szerintem egyre inkább spórolni is fognak. Ezt és a a jó tápellátást egyre inkább többe kerül megfizetni, főleg ahogy a gyártók rászoknak a külön jó pénzért eladható tápegységekre, bár vannak azért kivételek.

    (#42476) nlpK: Optikán még mindig tud az X-Fi HD 44,1 kHz-et.

    [ Szerkesztve ]

    Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

Új hozzászólás Aktív témák